Bagaimana untuk mendapatkan kamera Samsung Galaxy S20 Ultra dengan wang yang lebih murah

85
AndroidPIT samsung galaxy s20 ultra 2 2
© NextPit

Setakat ini, hanya influencer telah memegang peranti ujian pertama Galaxy S20(+) dan S20 Ultra di tangan mereka. Telefon pintar mewah baharu itu masih belum mencapai pasaran besar-besaran sama ada. Samsung, bagaimanapun, tidak pernah jemu memukul dram pengiklanan. Dalam artikel sokongan terkini, warga Korea Selatan dengan bangganya mempersembahkan tujuh helah kamera baharu. Apa yang sangat menarik tentang mereka, dan di mana anda sudah boleh menemui ciri yang serupa, kami akan tunjukkan kepada anda dalam artikel ini.

Samsung telah melengkapkan telefon pintar baharunya, yang tidak lama lagi akan berada di pasaran untuk banyak wang, dengan teknologi kamera dan chipset terbaik yang tersedia. Sebagai maklum balas kepada Artikel baru Samsung, kami ingin menunjukkan kepada anda bahawa gambar yang menyeronokkan dan bagus yang serupa boleh didapati dengan telefon yang tidak berharga seperti kereta kompak terpakai. Sesetengah telefon pintar yang bersaing sudah menawarkan ciri yang serupa – dengan wang yang jauh lebih sedikit. Oleh itu, mari kita lihat janji-janji:

1. Imej terperinci sehingga 108 megapiksel

Untuk masa yang lama, nombor megapiksel yang tinggi dianggap sebagai muslihat pemasaran tulen. Pengguna dan penguji dengan cepat menyedari bahawa kualiti imej bergantung pada lebih banyak faktor daripada bilangan piksel foto. Walau bagaimanapun, sejak tanda 100 megapiksel telah rosak, permainan nampaknya akan bermula sekali lagi.

iklan butiran foto samsung galaxy s20

Idea di sebalik banyak megapiksel dalam kamera Galaxy S20 nampaknya: hanya ambil gambar dan uruskan butirannya kemudian. / © Samsung

Hanya Galaxy S20 Ultra yang sangat mahal mendapat sensor 108 megapiksel. Galaxy S20 dan S20 Plus yang lebih kecil mendapat hanya 64 megapiksel. Dalam kedua-dua kes, kita perlu mengetahui terlebih dahulu dalam semakan penuh kami sama ada kamera benar-benar mengeluarkan bekas resolusi ini berfungsi. Pengilang sering menggunakan penderia resolusi tinggi, tetapi mengurangkan bilangan piksel dalam output sebenar fail JPEG atas banyak sebab.

Ngomong-ngomong, jika anda sedang mencari telefon pintar murah dengan kamera Galaxy S20 Ultra, anda akan menemuinya di Xiaomi. Mi Note 10nya telah pun berada di pasaran pada November 2019 dan boleh didapati di Eropah pada harga €450. Itu kira-kira satu besar kurang daripada Galaxy S20 Ultra. Rakan sekerja saya Stefan mengujinya secara meluas dan menilai bahawa dia akan meninggalkan DSLRnya di rumah sekurang-kurangnya semasa melancong.

  • Kajian kamera Xiaomi Mi Note 10: sensor imej esok

2. Zum hibrid

Rakan sekerja kami Julia telah bercakap secara meluas tentang pseudo-zoom Galaxy S20. Pakar di Semakan buku nota pertama kali mendapati bahawa kamera peranti baharu hanya menawarkan pembesaran optik 1.06 kali; selebihnya dipotong sebagai bahagian imej daripada – yang disebut di atas – lebihan piksel sensor dan dioptimumkan oleh perisian.

Zum Kamera Galaxy S20

Zum ruang datang hampir keseluruhannya daripada perisian. / © Samsung

Dengan penambahbaikan perisian mereka, model Galaxy S20 dan S20+ mencapai zum 30x dan S20 Ultra malah sehingga zum 100x. Ini dipanggil Space Zoom dan sesuai diiklankan dengan imej bulan.

Oleh itu, Samsung membalasnya selepas Huawei mengambil mahkota zum kamera telefon pintar tahun lepas dengan Huawei P30 Pro. Dalam ujian kami, kamera P30 Pro membuktikan kekuatannya dengan zum hibrid 50x.

3. Imej pegun daripada video

Memang: buat masa ini, Galaxy S20 akan menjadi satu-satunya telefon pintar yang boleh anda rakam video 8K. Imej pegun daripada video 8K adalah bersamaan (menurut Samsung) dengan foto 33 megapiksel. Tangkapannya ialah video sedemikian hanya boleh dirakam selama satu minit. Galaxy S20 kemudian menarik diri untuk memproses gunung data. Jadi, betapa bergunanya video 8K dalam kehidupan seharian, ujian kamera yang meluas bagi Galaxy S20 masih perlu ditunjukkan – dan seperti yang anda ketahui, kami masih berhutang budi kepada anda.

Video Kamera Galaxy S20 masih

Imej pegun daripada resolusi video 8K kepada 33-megapiksel pada Samsung Galaxy S20. / © Samsung

Jika telefon pintar semasa anda hanya boleh mengendalikan rakaman 4K, ini bermakna resolusi lapan megapiksel untuk imej pegun. Ini sepatutnya lebih daripada mencukupi untuk kebanyakan syot kilat, terutamanya kerana anda menangkap 30 sesaat. Ini juga sepatutnya membolehkan momen hebat seperti di atas dikekalkan secara optimum.

Samsung juga mempromosikan fakta bahawa video 8K boleh distrim terus ke televisyen Samsung. Walaupun pengeluar berbangga dengan penyelesaian proprietarinya, penghantaran wayarles dari telefon pintar ke set TV bukanlah satu keajaiban teknikal sejak 2015 terima kasih kepada Google Cast. Kedua-dua FireTV Stick dan Google Chromecast membolehkannya – terus daripada apl Google Photos. Diberikan: hanya Samsung kini menguasai semua ini dalam 8K.

4. Berbilang adegan dari satu pengambilan

Di sini kami mempunyai ciri yang mana Galaxy S20 sebenarnya boleh menonjol daripada orang ramai. Samsung memanggilnya ‘Single Take.’ Anda memegang kamera anda selama tiga hingga sepuluh saat pada pemandangan yang menarik (lebih banyak pergerakan, lebih baik) dan selepas itu perisian mencadangkan satu siri imej pegun dan menawarkan untuk mencipta video daripada bahan yang terdiri daripada beberapa potongan.

Walau bagaimanapun, hanya menunggu masa sebelum TikTok atau Instagram mereplikasi ciri ini dalam apl mereka, menjadikannya tersedia kepada pengguna alternatif yang lebih murah kepada telefon pintar Galaxy S20 baharu Samsung.

5. Penstabilan perisian untuk video

Walaupun kamera bergoyang telah diterima oleh rancangan TV moden dan format filem, rakaman video hendaklah sekurang-kurangnya stabil secara asas. Memandangkan video telefon pintar, khususnya, jarang dirakam dengan tripod atau gimbal, bahaya imej kabur amat tinggi di sini.

Dengan ‘Super Steady’, Samsung mahu menenangkan rakaman goyah anda dari awal lagi. Di sini juga, ia mengambil kesempatan daripada saiz sensor yang besar dan kelimpahan megapiksel. Selalunya penstabilan video berasaskan pemangkasan datang dengan mengorbankan resolusi maksimum. Di sini kita perlu melihat sama ada Samsung sekurang-kurangnya boleh mencipta video 4K “super-stabil”. Jadi ia akan setanding dengan iPhone 11 Pro Max. Jika anda berpuas hati dengan video HD Penuh yang sangat stabil, anda boleh mendapatkannya dengan versi lama siri Google Pixel. Mereka sering bertukar tangan di eBay untuk sangat sedikit hari ini.

6. Mod selamat malam

Kami telah mengetahui mod malam untuk foto dalam telefon pintar untuk beberapa lama. Di sini juga, Huawei mengagumkan kami dengan P30 Pro dalam ujian kamera kami. Walau bagaimanapun, baharu ialah mod malam untuk video, yang – jadi jangkaannya – akhirnya akan membuat rakaman di pesta dan dalam bar kelihatan kurang gelap, berlumpur, kabur dan bising. Sama ada telefon pintar keluarga Galaxy S20 mencapai keputusan yang baik seperti yang dilakukan oleh Apple dengan iPhone 11 Pro, kami perlu mengetahui dalam ujian kami.

AndroidPIT Huawei Mate 20 Pro malam 02

Huawei P30 Pro juga boleh menukar malam menjadi siang – sekurang-kurangnya dalam foto. / © NextPit

Untuk telefon pintar dengan sistem pengendalian Android, video cahaya malap Sony Xperia 1 dianggap terbaik setakat ini mengikut MoMo-Filmfest. Penggantinya Sony Xperia 1 II telah pun diperkenalkan.

7. Perkongsian rakan sebaya

Oleh kerana resolusi tinggi kamera Galaxy S20, volum data foto dan video adalah sama besar. Video 8K akan menjadi 600MB seminit – atau 10MB sesaat (!) – selepas pemampatan. Kemudian anda tidak mahu menghantar foto dan video kepada rakan anda melalui WhatsApp – terutamanya kerana mereka kehilangan daya tarikan apabila dimampatkan. Samsung menawarkan untuk menghantarnya melalui Kongsi Pantas kepada rakan-rakan yang berada di sekitar anda. Tangkapan? Anda mesti mempunyai peranti Galaxy.

Perkongsian juga mudah dengan Apl Fail Google. Pasang apl, cari rakan berdekatan dan sambung terus, memintas Internet dan memastikan volum data anda tidak disentuh. Dalam banyak kes, ia berfungsi tanpa apl. Dalam menu Kongsi, anda boleh menemui alatan yang sesuai dengan Wi-Fi-Direct, Android Beam atau yang serupa. Kaedah ini secara automatik mewujudkan sambungan terus terpantas yang tersedia antara dua telefon pintar. Dalam kes Wi-Fi 5 (802.11ac), kadar pemindahan data adalah sehingga 80 MB sesaat.

Jika anda mengetahui alternatif kamera lain, sila tinggalkan komen dan kongsikannya dengan kami.