Bagaimana untuk mendapatkan paparan Sentiasa hidup pada mana-mana telefon Android

86
AndroidPIT samsung s7 edge sentiasa dipaparkan 0022
© NextPit

Ingin memanfaatkan paparan Sentiasa hidup pada Android anda? Tiada masalah kerana terima kasih kepada aplikasi yang berdedikasi dan percuma sepenuhnya kini anda boleh melihat masa, tarikh dan pemberitahuan walaupun semasa skrin dimatikan pada peranti anda.

Pintasan:

Apakah paparan Sentiasa hidup?

Paparan sentiasa hidup membolehkan anda mempunyai masa, tarikh, status bateri, ramalan cuaca dan pemberitahuan secara kekal di hujung jari anda tanpa perlu membuka kunci paparan. Diperkenalkan pada Samsung Galaxy S7, S7 Edge dan LG G5, fungsi itu juga telah diperluaskan kepada telefon pintar jarak pertengahan.

Paparan sentiasa hidup menjadikan kehidupan lebih mudah bagi mereka yang tidak boleh berhenti menyemak paparan telefon pintar mereka, menunggu pemberitahuan baharu, membuka kuncinya setiap kali dan dengan itu menjejaskan penggunaan bateri. Dengan ciri ini, anda boleh mengakses maklumat ini dengan skrin dimatikan dalam sekelip mata, mengehadkan penggunaan bateri terutamanya pada peranti yang mempunyai paparan AMOLED.

Jika bagi sesetengah pengguna ini bukan ciri yang sangat menarik, bagi yang lain ia mungkin berguna dan itulah sebabnya kami mencari aplikasi yang boleh menawarkan perkhidmatan serupa secara percuma dan tanpa memerlukan kebenaran root.

  • Bagaimana untuk mengurangkan kecerahan skrin melebihi peluncur asas
AndroidPIT Glance tambah 1315

Pemberitahuan, tarikh dan masa sentiasa tersedia pada Android anda! / © NextPit

Paparan sentiasa hidup dan Ambien: apakah perbezaannya?

Kami sering bercakap tentang paparan Sentiasa hidup dan Ambien dengan merujuk kepada fungsi yang sama. Sebenarnya, terdapat perbezaan kecil tetapi penting untuk dibuat: Paparan ambien memberikan jenis maklumat yang sama pada skrin kunci tetapi menggunakan penderia kehampiran untuk bertindak balas terhadap pergerakan pengguna.

Ini bermakna pemberitahuan dan maklumat lain akan muncul pada paparan apabila, sebagai contoh, anda mengeluarkan telefon pintar anda dari poket anda atau mengangkatnya dari meja. Begitu juga, apabila anda mengetepikan telefon pintar anda, skrin juga akan dimatikan. Sila ambil perhatian juga bahawa pada peranti dengan panel LCD IPS, ciri ini memberi kesan terutamanya kepada bateri.

  • Bagaimana untuk membetulkan telefon yang tidak akan dicas dengan betul

Petua bateri AndroidPIT Nexus 6P 1

Persekitaran Paparan diaktifkan apabila anda membuat hubungan dengan telefon pintar anda. / © NextPit

Cara mengaktifkan Paparan Sentiasa Hidup pada Android anda

Sentiasa Hidup ialah apl percuma yang masih dalam versi beta. Aplikasi ini mudah digunakan, intuitif dan menawarkan pelbagai bentuk penyesuaian. Setelah dimuat turun, anda perlu memberikan kebenaran yang diperlukan untuk pengendaliannya dan anda akan segera berhadapan dengan pilihan yang tersedia untuk anda.

Dengan mengklik Peraturan Automatik anda boleh memutuskan sama ada untuk mengaktifkan Sentiasa hidup semasa mengecas apabila bateri mencapai tahap pengecasan tertentu atau menetapkan masa yang tepat.

Klik pada Gerak Isyarat dan pintasan untuk mengetahui cara membangunkan skrin dengan ketik dua kali, leret atau gerak isyarat mudah yang lain. Anda juga boleh menetapkan Sentiasa hidup untuk dimatikan apabila kamera dihidupkan atau apabila anda bercakap dengan Google Assistant. Di bawah Penampilan, anda boleh menyesuaikan kecerahan, latar belakang dan gaya jam manakala pada Pemberitahuan anda boleh mengaktifkan paparan kandungan seperti pemberitahuan anda dengan mengklik pada ikon.

  • Wi-Fi tidak berfungsi: apakah penyelesaiannya?
sentiasa menggunakan beta amoled

Gaya dan pilihan yang berbeza untuk aplikasi yang sangat berguna ini! / © Gedung Google Play

Aplikasi ini juga membolehkan anda mengaktifkan penderia jarak untuk mengunci peranti apabila anda memasukkannya ke dalam poket anda, contohnya. Dengan cara itu, bateri juga akan mendapat manfaat. Saya mesti mengatakan bahawa ciri ini belum mencapai potensi penuh tetapi jangan lupa bahawa, lebih-lebih lagi, ia adalah aplikasi dalam versi beta.

Bagaimana untuk mengaktifkan Paparan Ambien pada Android anda

Menggunakan penderia kehampiran peranti anda, Glance Plus akan membolehkan anda mengawal masa, ramalan cuaca, pemberitahuan dan pelbagai maklumat berguna tanpa membuka kunci paparan. Setelah dipasang pada Android anda, anda akan mendapati diri anda berada di hadapan menu tetapan yang akan membolehkan anda menyesuaikan setiap butiran: daripada gaya paparan hingga masa, kalendar, bahagian skrin yang anda lebih suka melihat semua maklumat yang anda tentukan, dan saiz dan warna fon.

Anda membuat keputusan, dengan menggerakkan kursor khusus, sama ada untuk menunjukkan pemberitahuan tentang panggilan dan mesej yang belum dibaca, daripada apl yang anda ingin diberitahu, sama ada untuk memaparkan maklumat tentang hayat bateri, jam penggera dan ramalan cuaca. Item lain yang boleh anda uruskan mengikut keperluan anda termasuk tahap kecerahan kandungan dan latar belakang serta tamat masa skrin.

  • Kehilangan data anda? Inilah cara anda boleh memulihkannya, dengan cara yang mudah
AndroidPIT Glance tambah 1319

Fungsi yang ditawarkan oleh Glance Plus. / © NextPit

Seperti yang anda boleh lihat dengan mengklik Sentiasa dicas dalam bahagian Ciri, anda boleh memanfaatkan ciri ini hanya apabila peranti sedang dicas, dengan memilih salah satu daripada tiga pilihan yang ditawarkan. Apabila telefon pintar anda tidak dicas, anda boleh melihat tarikh, masa dan pemberitahuan dengan meluncurkan tangan anda ke atas penderia jarak. Melalui menu tetapan, anda juga boleh memutuskan sama ada untuk mengaktifkan fungsi setiap kali anda mengeluarkan telefon pintar anda dari poket anda (dengan mengaktifkan Kesan telefon dalam poket) dan/atau sebaik sahaja paparan dinyahaktifkan (Tunjukkan Pandangan selepas skrin dimatikan).

Aplikasi ini menawarkan beberapa pilihan penyesuaian dan ia sangat mudah digunakan. Untuk dapat melihat pemberitahuan walaupun semasa skrin dimatikan, anda mesti membenarkan Glance Plus akses kepada pemberitahuan anda terlebih dahulu. Sebaik sahaja anda telah menetapkan tetapan pilihan anda dan mengaktifkan apl dengan menggerakkan kursor di bahagian atas ke kanan, anda boleh mula menggunakan perkhidmatan tersebut dan jika anda perlu mengaktifkan semula skrin, anda hanya boleh ketik dua kali.

  • 7 pelancar terbaik yang tersedia pada Android pada tahun 2019
AndroidPIT Glance tambah 1319

Tiada yang lebih intuitif! / © NextPit

Jika anda mempunyai peranti dengan skrin AMOLED di tangan anda, saya syorkan anda memilih item Rawak dalam bahagian Kedudukan pada tetapan apl. Ini adalah untuk mengelakkan kesan Burn-in yang terdiri daripada “imej hantu” yang menjengkelkan yang dicetak pada skrin kerana paparan imej statik yang berpanjangan padanya. Melainkan anda benar-benar memerlukannya, saya juga mengesyorkan agar anda tidak mengaktifkan paparan pemberitahuan cuaca kerana pilihan ini mungkin membebankan penggunaan bateri.

Walaupun Glance Plus memudahkan untuk mengakses pelbagai maklumat dengan cara yang mudah tanpa perlu membuka kunci paparan telefon pintar anda, malangnya ia tidak dapat menggantikan sepenuhnya paparan Sentiasa hidup yang betul, tetapi kami menantikan kemas kini aplikasi akan datang!

Adakah anda menggunakan paparan Sentiasa hidup pada peranti anda? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.