Bagaimana untuk mendayakan pengecasan wayarles terbalik pada telefon pintar Android anda

60
shutterstock 1823395367
© PixieMe / Shutterstock

Pengecasan wayarles terbalik – atau perkongsian kuasa wayarles, seperti yang disebut oleh pengguna Samsung – ditemui pada semakin banyak telefon pintar Android. Ia membolehkan anda mengecas secara wayarles jam pintar anda, fon kepala wayarles dalam telinga atau malah iPhone rakan anda menggunakan telefon pintar anda sendiri dan teknologi Qinya.

Banyak pengeluar – contohnya OnePlus atau Samsung – telah menyepadukan ciri ini ke dalam beberapa telefon pintar mereka. Tetapi bagaimanakah mod pengecasan terbalik berfungsi? Saya akan tunjukkan kepada anda, ia sangat mudah!

Pengecasan wayarles terbalik: Bagaimanakah ia berfungsi?

Pada asasnya terdapat dua cara untuk mengecas telefon pintar anda: melalui kabel atau wayarles. Kaedah terakhir secara khusus membenarkan pemindahan tenaga ke peranti penerima melalui aruhan elektromagnet. Semakin banyak telefon pintar menawarkan pengecasan wayarles terbalik, yang membolehkan mereka diubah menjadi stesen pengecas gaya bank kuasa wayarles, supaya ia boleh digunakan untuk mengecas peranti lain, tetapi tanpa kabel.

Tidak semua telefon pintar baharu dilengkapi dengan pengecasan wayarles terbalik. Perdana utama yang dikeluarkan tahun ini walaupun biasanya dilengkapi dengannya – tetapi bukan iPhone. Ciri ini disepadukan dalam Samsung Galaxy S22 dan OnePlus 10 Pro sebagai contoh.

Di sini, kami membuat tutorial ini pada OnePlus 10 Pro di bawah OxygenOs 12. Langkah-langkahnya adalah serupa pada MIUI 13 dan OneUI 4, tetapi antara muka tetapan akan agak berbeza. Seperti yang dinyatakan pada awalnya, Samsung memanggil ciri ini Wireless Powershare.

Bagaimana untuk mendayakan atau melumpuhkan pengecasan wayarles terbalik pada telefon pintar anda?

  1. Untuk mendayakan pengecasan terbalik pergi ke tetapan telefon pintar anda
  2. Pergi ke bateri dan klik pada pengecasan wayarles terbalik
  3. Dalam menu ini, anda boleh mendayakan atau melumpuhkan pengecasan wayarles terbalik
  4. Anda kini boleh meletakkan peranti anda untuk mengecas di belakang telefon pintar anda
Tangkapan skrin menunjukkan cara mengaktifkan Pengecasan Wayarles Songsang

Mendayakan atau melumpuhkan pengecasan wayarles terbalik pada telefon pintar OnePlus / © Nextpit

Adakah anda mendapati tutorial ini berguna? Ciri manakah yang anda ingin kami tutupi pada masa hadapan?