Bagaimana untuk menentukur kompas pada telefon Android anda

103
androidpit google maps pengesanan lokasi gps 02
© NextPit

Ia berlaku kepada hampir semua orang. Anda cuba mencari jalan keluar, dan anak panah dalam apl navigasi anda tidak menghala ke arah yang betul, bergerak sewenang-wenangnya atau tidak bergerak langsung. Jika anda mengalami kesukaran menggunakan telefon pintar anda untuk memberitahu arah yang anda hadapi, kompas telefon anda perlu ditentukur semula. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

 • Peta luar talian dan apl GPS terbaik untuk Android
 • Bagaimana untuk menentukur penderia pada telefon pintar anda

Lompat ke:

Kalibrasi kompas dengan Peta Google

Menentukur kompas telefon anda sebenarnya mudah. Dengan mengandaikan anda mempunyai Peta Google (siapa yang tidak?), buka apl dan ikuti langkah mudah ini:

 • Ketik titik biru pada Peta Google yang menunjukkan lokasi anda
 • Ikut arahan mengikut rajah yang ditunjukkan.
 • Presto! Kompas baru yang ditentukur. Titik biru kini sepatutnya menghadap ke arah yang betul.
menentukur kompas

Peta Google akan membantu anda menentukur kompas peranti anda. / © NextPit

Adakah anda mendapati rajah Google sukar untuk diikuti? Kami telah mengumpulkan video yang menunjukkan gerakan:

Bagaimana untuk menentukur kompas tanpa Peta Google

Kaedah ini melibatkan penggunaan salah satu kod dail rahsia Android untuk mengakses maklumat penderia. Walau bagaimanapun, bergantung pada pengilang anda, ia mungkin tidak berfungsi atau memerlukan root. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu menggunakan Peta Google atau apl pihak ketiga, ini patut dicuba.

penderia

Garis biru? Semak. Nombor 3? Semak. Kompas yang ditentukur dengan baik. / © NextPit

 1. Pada dail telefon anda pada pad kekunci telefon *#0*# Ini memaparkan menu perkhidmatan “rahsia” seperti yang ditunjukkan di atas.
 2. Anda akan melihat senarai jubin, ketik satu bernama “sensor”
 3. Kini dalam masa nyata anda boleh melihat semua penderia pada telefon anda, kompas ialah bulatan di bahagian bawah dengan garisan melaluinya menghala ke utara.
 4. Jika kompas pada telefon ditentukur dengan betul, garisan yang melalui bulatan hendaklah diwarnakan biru dengan nombor 3 di sebelahnya.
 5. Jika anda mempunyai garis hijau melaluinya dan nombor 2 ini bermakna ia tidak ditentukur dengan betul pada satu paksi, jadi anda perlu melakukan tarian angka 8 seperti yang diterangkan dalam kaedah di atas (sebaik-baiknya di luar tidak berhampiran mana-mana medan magnet).
 6. Semak bahawa garisan yang melalui bulatan kini berwarna biru dengan nombor 3 di sebelahnya.

Apl pihak ketiga

Anda juga boleh memasang apl daripada Gedung Play untuk memberitahu anda status kompas anda dan penderia lain, yang kemudiannya akan membantu anda mengetahui masa untuk menentukurnya. GPS Essentials, sebagai contoh, melakukan ini sahaja.

Jika anda masih menghadapi masalah dengan GPS, kompas atau apl navigasi anda, cuba petua kami untuk meningkatkan isyarat GPS. Ada sebarang soalan? Beritahu kami dalam ulasan!