Bagaimana untuk menetapkan semula kilang telefon pintar Android

69
AndroidPIT samsung s20 hadapan 2
© NextPit

Ia bukan perkara biasa bagi telefon pintar Android untuk perlahan dari semasa ke semasa dan menjadi lembap dan lembap. Walaupun permulaan semula yang mudah boleh menyelesaikan kebanyakan isu, ia bukanlah penyelesaian yang berkekalan. Dalam kes yang lebih serius, anda mungkin perlu menggunakan tetapan semula kilang. Satu lagi peristiwa di mana anda perlu menetapkan semula telefon anda ialah sebelum menjual telefon anda kepada pemilik baharu. Dalam panduan ini, kami memberitahu anda cara untuk menetapkan semula telefon anda kepada tetapan kilang dengan selamat. Anda juga akan mempelajari beberapa perkara yang perlu anda jaga sebelum meneruskan langkah ini.

Sebelum kita mula: Langkah-langkah yang dinyatakan dalam panduan ini ialah panduan generik tentang cara untuk menetapkan semula telefon pintar Android. Bergantung pada model telefon pintar yang anda miliki dan versi Android yang anda gunakan, struktur menu dan kombinasi butang mungkin sedikit berbeza.

Lompat ke:

Bagaimana untuk memulakan semula telefon pintar Android anda

Kadangkala, telefon membeku tanpa sebab yang jelas. Walaupun ia menjengkelkan, ia biasanya boleh dibetulkan dengan cepat dan mudah dengan memulakan semula – juga dikenali sebagai “but semula” atau melakukan “tetapan semula lembut” telefon anda. Ini bukan sahaja akan memberikan telefon anda permulaan yang baharu, semua foto, apl dan tetapan anda akan dibiarkan utuh. Begini cara melakukannya:

 1. Tahan butang kuasa selama 30 saat dan ia akan dimulakan semula dengan sendirinya.
 2. Anda boleh melakukan langkah ini walaupun semasa skrin dihidupkan tetapi telefon telah berhenti bertindak balas sepenuhnya kepada input anda.

Sekiranya tetapan semula lembut tidak menyelesaikan isu anda, sudah tiba masanya kami mengambil langkah yang lebih drastik. Bergantung pada isu yang anda hadapi, terdapat pilihan untuk melakukan sama ada tetapan semula tetapan atau meneruskan tetapan semula kilang sepenuhnya. Mari kita pelajari perbezaan antara keduanya terlebih dahulu.

Memilih antara tetapan semula tetapan dan tetapan semula kilang

Menetapkan semula kilang telefon pintar Android adalah langkah yang melampau dan pada asasnya ia akan membawa telefon anda kembali kepada keadaan semasa telefon itu baharu. Jika anda bimbang tentang masalah perlu menyediakan semuanya semula, anda dinasihatkan untuk mencuba tetapan semula pada telefon anda terlebih dahulu.

Pada versi stok Android 11, Google memberi anda dua pilihan untuk tetapan semula tetapan. Mari kita semak bagaimana untuk melakukan ini.

 1. Pergi ke ‘Tetapan’
 2. Tatal ke ‘Sistem’
 3. Kembangkan pilihan ‘Lanjutan’ dan pilih ‘Set Semula Pilihan’
 4. Anda kini akan melihat tiga pilihan di sini ‘Tetapkan semula WiFi, mudah alih & Bluetooth’, ‘Tetapkan semula pilihan apl’ dan ‘Padam semua data.’

Menetapkan semula tetapan Wi-Fi, Mudah Alih dan Bluetooth mungkin tidak berguna dalam semua keadaan – tetapi pilihan kedua ‘Tetapkan semula pilihan apl’ boleh membantu dalam sesetengah senario – terutamanya jika masalah pada telefon anda disebabkan oleh apl yang salah. Jika langkah ini juga gagal menyelesaikan isu anda, sudah tiba masanya kita membawa perkara ke peringkat seterusnya.

Amaran: Tetapan semula kilang telefon Android melibatkan kehilangan semua data yang disimpan pada telefon. Pastikan anda menyandarkan segala-galanya sebelum anda meneruskan lebih jauh.

 • Baca: Cara menyandarkan semuanya pada Android

Bagaimana untuk menetapkan semula kilang telefon pintar Android anda

AndroidPIT google play tidak berfungsi 7

Kadang-kadang anda hanya perlu pergi untuk pilihan terakhir. / © NextPit

Jika memulakan semula peranti anda tidak membantu dan telefon anda masih bertindak, anda mungkin mahu mencuba tetapan semula kilang. Ini akan memulihkan telefon pintar anda kepada tetapan pengeluar asalnya. Ini bermakna semua apl akan dipadamkan, bersama-sama dengan fail, tetapan dan kemas kini apl pengeluar. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu risau tentang telefon anda dikembalikan kepada versi OS Android yang lebih awal. Telefon pintar anda tidak menyimpan imej asal sistem pengendalian – setelah dikemas kini, anda tidak boleh kembali kepada versi yang lebih lama.

Proses ini juga kadangkala dirujuk sebagai pemformatan atau melakukan “tetapan semula keras”. Walau bagaimanapun, tetapan semula keras telefon pintar Android anda sebenarnya tidak begitu sukar. Cara paling cepat dan paling tidak menyakitkan untuk melakukan tetapan semula kilang adalah melalui menu Tetapan. Jika itu tidak mungkin, anda juga boleh menetapkan semula dalam Mod Pemulihan. Berikut adalah arahan untuk kedua-duanya.

Tetapkan semula kilang telefon Android anda daripada menu Tetapan

Cara untuk melakukan ini berbeza sedikit dari peranti ke peranti. Pada peranti yang menjalankan stok Android 11, laluannya adalah sama seperti sebelumnya

 1. Pergi ke ‘Tetapan’ dan tatal ke bawah untuk mencari ‘Sistem.’
 2. Ketik pada Sistem dan cari pilihan ‘Reset’.
 3. Daripada senarai, ketik pada ‘Padam semua data’ (tetapan semula kilang).
 4. Anda akan melihat senarai data yang akan dipadamkan, bersama dengan akaun yang dilog masuk dan pilihan ‘Tetapkan semula telefon’ di bahagian bawah.
 5. Ketik dan pilih ‘Padam semua data.’
android 10 set semula telefon2

Cara membuat tetapan semula kilang pada kebanyakan telefon Pixel pada Android 10. / © NextPit

Pada telefon Samsung, laluan menu berbeza sedikit.

Bagaimana untuk menetapkan semula kilang telefon pintar Samsung

 1. Pergi ke Tetapan, kemudian Pengurusan Am.
 2. Dari sana, ketik Tetapkan Semula, yang boleh anda temui di bahagian bawah.
 3. Anda akan melihat tiga pilihan – Tetapkan semula tetapan, Tetapkan semula tetapan rangkaian dan Tetapan semula data kilang.
 4. Ketik Tetapan Semula Kilang. Anda kemudian akan melihat senarai panjang akaun, apl, dsb. yang akan dipadamkan daripada telefon anda.
 5. Jika anda telah membuat keputusan, tatal ke bawah dan ketik Tetapkan Semula.
 6. Anda mungkin juga diminta untuk log masuk ke Akaun Samsung sekiranya anda mempunyai akaun sebelum menetapkan semula telefon. Jika ya, pastikan anda mengetahui kata laluan Akaun Samsung anda sebelum anda meneruskan. Sekiranya anda terlupa kata laluan, anda boleh mengetik pilihan ‘Lupa kata laluan saya’ dan ikuti langkah pada skrin.
set semula telefon samsung

Laluan tetapan semula kilang pada Samsung S20 dengan Android 10 dan Samsung One UI. / © NextPit

 • Bagaimana untuk membetulkan telefon yang tidak akan dicas dengan betul

Akhir sekali, jika anda masih menghadapi masalah mencari pilihan tetapan semula kilang pada telefon anda, hanya gunakan alat carian dan taip ‘tetapan semula kilang’.

Tetapan semula kilang Android dalam Mod Pemulihan

Jika telefon anda terlalu kucar-kacir sehingga anda tidak dapat mengakses menu Tetapan anda, masih ada harapan. Anda boleh menetapkan semula dalam mod Pemulihan, menggunakan hanya butang telefon anda.

Jika boleh, sandarkan data telefon anda dahulu, kerana proses ini akan mengalih keluar semua data daripada storan dalaman telefon anda.

 1. Matikan telefon anda.
 2. Tahan butang Kelantangan rendah dan semasa berbuat demikian, tahan juga butang Kuasa sehingga telefon dihidupkan.
 3. Anda akan melihat perkataan Mula, kemudian anda harus menekan Kelantangan turun sehingga mod Pemulihan diserlahkan.
 4. Sekarang tekan butang Kuasa untuk memulakan mod pemulihan. Anda sepatutnya melihat robot Android sekarang.
 5. Sebaik sahaja anda berada dalam mod Pemulihan, tekan dan tahan butang Kuasa, dan semasa berbuat demikian, tekan butang Naikkan Kelantangan sekali, kemudian lepaskan butang Kuasa.
 6. Tekan Kelantangan turun sehingga Lap data/set semula kilang diserlahkan, kemudian tekan butang Kuasa untuk memilihnya.
 7. Setelah itu selesai, tekan butang Kuasa untuk memilih Reboot sistem sekarang.
 8. Kemudian, anda boleh memulihkan data telefon anda.

Pernahkah anda cuba melakukan tetapan semula lembut atau keras telefon Android anda? Bagaimana keadaannya? Beritahu kami bagaimana ia berlaku dalam ulasan.