Bagaimana untuk menetapkan semula Reka Letak Skrin Utama iPhone anda dalam iOS 16

64
Bagaimana untuk menetapkan semula Reka Letak Skrin Utama iPhone anda

Selama bertahun-tahun, pengguna iPhone telah mencemburui pengguna Android kerana keupayaan mereka untuk menyesuaikan skrin utama mereka dengan mudah, menambahkan keperibadian pop pada telefon bimbit seseorang. Masukkan iOS 16, yang membolehkan pengguna iPhone akhirnya menyesuaikan skrin utama mereka dengan tindanan dan widget seperti rakan Android mereka!

Walaupun pemperibadian sangat baik, ia boleh menjadi menggembirakan dan berantakan jika anda akhirnya mempunyai terlalu banyak apl dan widget pada skrin utama iPhone anda. Jika anda mendapati bahawa ini adalah kesnya, atau anda hanya mahu memulakan baru dengan papan tulis kosong, berikut ialah cara untuk menetapkan semula reka letak Skrin Utama iPhone anda kepada lalai dengan hanya beberapa ketikan.

Apakah yang dilakukan oleh Tetapkan Semula Reka Letak Skrin Utama pada iPhone?

Apple telah terkenal dengan reputasinya yang mengutamakan kemesraan pengguna dan kemudahan penggunaan. Sebagai contoh, ia menawarkan pengguna beberapa cara untuk menetapkan semula iPhone mereka dengan mudah. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan Tetapan Rangkaian atau Tetapan Lokasi & Privasi anda kepada lalai tanpa menyentuh tetapan lain.

Begitu juga, iPhone mempunyai ciri Reset Skrin Utama yang membolehkan anda memulihkan Skrin Utama iPhone anda kepada lalainya.

Apa yang berlaku apabila anda menetapkan semula Skrin Utama iPhone anda?

Apabila anda menetapkan semula Skrin Utama iPhone anda, ia memulihkan reka letak Skrin Utama kepada susunan dan reka letak asalnya apabila anda membeli iPhone anda atau reka letak skrin yang disertakan dengan iOS semasa anda.

jangan risau. Ia tidak akan memadamkan mana-mana fail anda selain daripada folder tersuai dan widget Skrin Utama tersuai lain yang mungkin telah anda sediakan. Apl yang anda muat turun akan disusun mengikut abjad selepas apl terbina dalam disertakan dengan iPhone anda.

Bagaimana untuk menetapkan semula reka letak skrin Utama iPhone anda kepada lalai

 1. Buka Tetapan → Ketik Umum.
 2. Pilih Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.

  Ketik umum, pindahkan dan tetapkan semula iPhone dalam tetapan

 3. Ketik Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Reka Letak Skrin Utama.
 4. Pilih Tetapkan Semula Skrin Utama untuk mengesahkan pemilihan.

  Ketik tetapkan semula dan tetapkan semula skrin utama dalam apl tetapan

Bagaimana untuk mengecilkan Skrin Utama iPhone anda

Katakan anda tidak mahu pergi terlalu jauh dan tetapkan semula Skrin Utama iPhone anda kepada lalai. Anda sentiasa boleh melakukan perkara lain untuk menyusun semula Skrin Utama anda, seperti menambah halaman Skrin Utama baharu dan mengalihkan apl dan widget anda.

Tambahkan halaman Skrin Utama baharu pada iPhone

Menambah halaman Skrin Utama baharu ialah pilihan lain jika Skrin Utama semasa anda sudah penuh dengan apl dan folder. Ia agak mudah untuk dilakukan.

 1. Pergi ke mod Edit dengan mengetik dan menahan di mana-mana pada skrin sehingga semuanya bergoyang.
 2. Dalam mod Edit, iPhone anda akan sentiasa memaparkan Skrin Utama kosong baharu yang sedia untuk anda. Hanya leret ke kanan untuk melihatnya, seret apl daripada Pustaka Apl atau tambah widget dengan mengetik butang Tambah (+) dan ketik Selesai.

  Tambah Lagi Halaman Skrin Utama pada iPhone

Itulah anda mempunyainya. Anda kini mempunyai halaman Skrin Utama baharu.

Anda juga boleh menyembunyikan Skrin Utama daripada paparan anda—cara mudah untuk mengecilkan skrin anda.

 1. Hanya kembali ke paparan Edit dengan menekan lama di mana-mana pada skrin anda.
 2. Ketik titik di atas Dok iPhone anda.
 3. Semua halaman Skrin Utama yang boleh dilihat mempunyai tanda semak di bawahnya. Ketik pada bulatan di bawah Skrin Utama untuk menyahtandanya, yang akan menyembunyikan Skrin Utama itu daripada paparan anda.

  Sembunyikan halaman pada Skrin Utama iPhone anda

Anda juga mempunyai pilihan untuk membuat Skrin Utama kosong atau kosong jika anda hanya mahu membengkokkan kertas dinding anda atau anda hanya mahu mencapai rupa skrin yang tidak kemas itu.

Cara mengalihkan apl dan widget pada iPhone

 • Jika anda suka memuat turun apl, ia hanya akan mengambil sedikit masa sebelum ia mengacaukan Skrin Utama anda. Pastikan anda menyusun apl iPhone anda menggunakan folder, Dok iPhone, atau mengalih keluar apl yang anda tidak perlukan lagi.
 • Widget ialah elemen lain yang biasa dilihat pada skrin iPhone. Ia adalah tingkap kecil yang memberi anda maklumat berguna sepintas lalu. IPhone membolehkan anda menyusun semula widget dalam Paparan Hari Ini dan juga menambah widget pada Skrin Utama anda.
 • Baca panduan kami tentang cara menggunakan widget pada iPhone untuk mengetahui lebih lanjut tentang menambah, mengalih keluar dan menyusun semula widget untuk membantu anda menavigasi dan menggunakan telefon anda dengan lebih mudah.

Mengakhiri…

Menetapkan semula Skrin Utama iPhone anda ialah cara cepat untuk mengecilkan skrin anda dan menjadikannya kelihatan baharu semula. Tetapi dalam artikel ini, saya juga telah berkongsi pilihan lain untuk mengatur dan menyesuaikan skrin iPhone anda.

Pilihan manakah yang paling berkesan untuk anda? Kongsi dalam komen di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Apl yang dimuat turun tidak dipaparkan pada iPhone? 8 Cara untuk memperbaikinya!
 • 25 widget Skrin Utama iPhone terbaik
 • Bagaimana untuk menyesuaikan Skrin Kunci iPhone anda

Profil Pengarang

Rachel

Rachel suka apa-apa sahaja Apple —daripada iPhone, Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.