Bagaimana untuk mengaktifkan mod gelap baharu Instagram

91
AndroidPIT instagram 8633
© NextPit

Mod gelap ialah pilihan yang tersedia pada lebih banyak aplikasi hari ini. Hadir secara asli sejak keluaran Android 10, ini tidak berlaku untuk versi Android yang lebih lama tetapi beberapa apl kini menawarkan fungsi tersebut. Instagram ialah apl terbaharu yang mengambil langkah dengan menyepadukan mod gelap ini untuk semua orang.

Selepas Twitter, YouTube dan Messenger, kini giliran Instagram menawarkan ciri ini, yang sangat popular di kalangan pengguna. Mod gelap membolehkan anda menikmati persekitaran yang kurang terang pada waktu malam dan lebih merehatkan mata anda. Jika anda mempunyai telefon pintar dengan paparan AMOLED, ia juga menjimatkan sedikit tenaga.

  • Berapa banyak bateri yang benar-benar menjimatkan tema gelap atau mod gelap?

Oleh itu, mod gelap yang digunakan oleh Instagram tersedia pada iOS 13, Android 10 tetapi juga pada telefon pintar yang menjalankan Android 9 Pie.

Bagaimana untuk mengaktifkan mod gelap Instagram pada Android

Pada Android 10

Prosedurnya mudah. Ikuti langkah ini untuk mengaktifkan mod gelap Instagram pada Android 10:

  • Pergi ke Tetapan > Paparan > Mod Gelap untuk mengaktifkannya
androidpit dayakan mod gelap

Anda mesti terlebih dahulu mengaktifkan mod gelap pada telefon pintar anda / © NextPit

  • Buka Instagram dan anda sudah selesai, semudah itu
mod gelap instagram androidpit

Instagram dalam mod gelap, mungkin / © NextPit

Pada Android Pie 9

Sebelum meneruskan, anda mesti menyemak sama ada anda mempunyai sekurang-kurangnya versi v114.0.0.0.38.120 Instagram. Jika ini tidak berlaku, sila kemas kini daripada Gedung Google Play. Fungsi ini pada masa ini hanya dikhaskan untuk segelintir pengguna. Walau bagaimanapun, anda boleh menjadi salah seorang daripada segelintir yang bertuah yang mendapat manfaat daripadanya. Jika semuanya berjalan lancar, Instagram harus menggunakan mod gelap ini untuk semua pengguna dalam kemas kini masa hadapan.

Ikut langkah-langkah ini:

  • Buka Instragam dan klik pada ikon profil anda di bahagian bawah sebelah kanan
  • Kemudian klik pada Tetapan di bahagian atas sebelah kanan dan kemudian Tetapan dalam menu lungsur
  • Klik pada Tema kemudian Gelap dan anda selesai

Terdapat juga kemungkinan bahawa telefon pintar anda pada Android Pie akan mendapat manfaat daripada mod gelap terima kasih kepada antara muka yang ditawarkan oleh pengilang anda. Dalam kes ini, ikuti prosedur yang sama seperti dalam Android 10 dengan mengaktifkan mod ini daripada tetapan dan kemudian membuka Instagram.

Adakah anda akan menggunakan mod gelap di Instagram?