Bagaimana Untuk Mengalih Keluar Latar Belakang dalam iMovie

28

Ingin membuat filem tentang diri anda berdiri di Paris, tetapi anda tidak pernah ke Perancis? Anda boleh melakukannya dalam iMovie dengan mengalih keluar latar belakang dan memasukkan yang baharu. Dan cara terbaik untuk menukar latar belakang video anda dalam iMovie ialah dengan merakamnya di hadapan skrin hijau dan kemudian memasukkan latar belakang yang anda inginkan di bawahnya. Bukan sahaja boleh melakukan ini dalam iMovie, tetapi anda juga boleh melakukannya pada iPad, iPhone atau Mac.

Bagaimana Untuk Mengalih Keluar Latar Belakang dalam iMovie

Artikel ini menerangkan cara menambah atau mengedit latar belakang dalam iMovie dan cara menukar warna latar belakang pepejal, kecerunan atau corak.

Tukar Latar Belakang Video dalam iMovie Menggunakan Skrin Hijau pada iPad dan iPhone

Ramai pengguna tahu bahawa salah satu cara paling mudah untuk menukar latar belakang dalam video ialah dengan merakamnya di hadapan skrin hijau. Ini bermakna merakam video anda menggunakan skrin hijau sebagai latar belakang yang kemudiannya boleh dialih keluar dengan menggunakan iMovie pada iPad atau iPhone. Ini pada asasnya mengalih keluar latar belakang dalam iMovie dan membolehkan anda meletakkan video anda pada latar belakang yang berbeza.

Menggunakan kesan skrin hijau ini, anda boleh menindih klip anda pada foto, imej atau video latar belakang. Untuk melakukan ini, anda perlu menambah klip video di atas klip latar belakang dalam garis masa projek iMovie anda. Kemudian anda boleh menggunakan ciri skrin hijau, yang menunjukkan klip latar belakang di belakang subjek. Di bawah ialah langkah tentang cara menggunakan ciri skrin hijau untuk menukar latar belakang anda dalam iMovie:

 1. Buka projek iMovie anda, kemudian tambahkan imej pegun atau video latar belakang pada garis masa anda.
 2. Pastikan bahawa garis menegak putih, “Kepala Main,” berada di atas klip latar belakang anda.
 3. Pilih butang “Tambah Media” kemudian, daripada senarai, pilih kategori.
 4. Ketik pada klip skrin hijau anda.
 5. Tekan pada ikon tiga titik, kemudian pilih skrin “Hijau/Biru”. Klip skrin hijau anda akan ditambahkan pada garis masa projek anda di bahagian atas klip latar belakang.
 6. Gerakkan atau potong klip latar belakang anda supaya sama panjang dengan klip video skrin hijau anda. Kedua-duanya disambungkan dan akan bergerak serentak apabila anda menyusun semula klip garis masa.

Laraskan Ciri Skrin Hijau pada iPad atau iPhone

Anda boleh melaraskan kesan skrin hijau selepas anda meletakkannya pada garis masa anda. Pilih klip skrin hijau yang anda ingin laraskan dan buat pelarasan menggunakan sebarang kawalan skrin hijau. Berikut ialah cara berbeza anda boleh membuat pelarasan pada klip skrin hijau:

 • Untuk mengedit jumlah hijau yang diambil dari klip skrin hijau, ketik pada “Laraskan”, kemudian seret peluncur “Kekuatan” ke kanan atau kiri.
 • Untuk memangkas bahagian klip skrin hijau anda, pilih butang “Topeng”, kemudian seret penjuru klip itu.

Tambah atau Edit Latar Belakang dalam iMovie pada iPhone

Jika anda ingin menggunakan latar belakang warna dalam projek iMovie anda, anda boleh memilih daripada pelbagai latar belakang pepejal, corak dan kecerunan yang boleh disesuaikan. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Buka apl iMovie anda pada iPhone anda.
 2. Pergi ke projek filem anda.
 3. Pastikan bahawa garis menegak putih, “Kepala Main,” diletakkan di tempat yang anda ingin tambahkan latar belakang anda.
 4. Ketik pada “Tambah Media,” kemudian pilih “Latar Belakang.”
 5. Pilih sama ada anda mahukan corak, kecerunan atau warna pepejal.
 6. Pilih “Tambah ke Projek.”

Tukar Warna Latar Belakang Pepejal

Untuk menukar warna latar belakang pepejal dalam iMovie pada iPhone anda, lakukan perkara berikut:

 1. Buka projek iMovie anda daripada apl iMovie anda pada iPhone anda.
 2. Daripada garis masa anda, pilih klip latar belakang yang ingin anda sesuaikan.
 3. Di penjuru kanan sebelah atas penonton anda, pilih butang “Warna”.
 4. Pilih warna daripada yang tersedia.

Tukar Warna Latar Belakang Kecerunan atau Corak

Menukar warna latar belakang kecerunan atau corak anda adalah mudah dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Daripada iPhone anda, buka apl iMovie dan buka projek iMovie anda.
 2. Pilih klip latar belakang yang ingin anda sesuaikan dari dalam garis masa anda.
 3. Di penjuru kanan sebelah atas penonton anda, pilih butang “Warna”. Anda akan melihat dua butang warna dalam pemapar anda memaparkan warna sekunder dan primer anda, yang digunakan untuk mencipta corak atau kecerunan.
 4. Tukar warna dengan:

  • Menetapkan warna utama untuk latar belakang: Pilih butang “Warna” pertama dari sebelah kiri dan pilih warna daripada apa yang tersedia.
  • Menetapkan warna kedua untuk latar belakang: Pilih butang “Warna” kedua dari sebelah kanan, dan pilih warna daripada apa yang tersedia.

Tukar Latar Belakang Video dalam iMovie Menggunakan Skrin Hijau pada Mac

Untuk menukar atau melaraskan klip skrin hijau anda pada Mac, ikut langkah di bawah:

 1. Buka projek iMovie anda, kemudian masukkan imej atau klip latar belakang anda ke dalam garis masa anda.
 2. Masukkan klip skrin hijau di bahagian atas klip latar belakang anda pada garis masa anda.
 3. Gerakkan atau potong klip latar belakang anda supaya sama panjang dengan klip video skrin hijau anda. Kedua-duanya disambungkan dan akan bergerak serentak apabila anda menyusun semula klip garis masa.
 4. Jika anda tidak dapat melihat kawalan tindanan video anda, klik “Tetapan Tindanan Video” di bahagian atas penonton, kemudian pilih “Skrin Hijau/Biru” daripada menu.
 5. iMovie akan mengalih keluar hijau daripada slip skrin hijau dalam pemapar, dan anda akan melihat klip latar belakang di belakang subjek. Klip ini akan bergerak serentak semasa anda menyusun semula klip pada garis masa anda.

Laraskan Ciri Skrin Hijau pada Mac

Sebaik sahaja anda telah menambahkan skrin hijau anda pada garis masa projek iMovie anda, anda boleh melaraskannya mengikut pilihan anda. Klik pada klip skrin hijau dari garis masa anda, kemudian pilih butang tetapan “Hamparan Video” dan gunakan kawalan untuk membuat pelarasan. Berikut ialah pilihan berbeza yang boleh anda laraskan:

 • Seret kawalan “Kelembutan” untuk melaraskan peralihan antara klip skrin hijau.
 • Mengklik butang “Pangkas” dan menyeret bucu bingkai dalam pemapar mengasingkan kawasan klip skrin hijau.
 • Topeng bahagian klip skrin hijau anda dengan memilih butang “Pembersihan” dan menyeretnya merentasi klip daripada penonton.

Tukar Latar Belakang iMovie Anda

Menambah atau mengedit latar belakang projek iMovie anda ialah proses yang mudah menggunakan langkah di atas untuk peranti pilihan anda. Anda juga boleh menukar warna latar belakang untuk memaparkan latar belakang pepejal, corak atau kecerunan. Cara paling mudah untuk menukar latar belakang ialah merakam video anda menggunakan skrin hijau terlebih dahulu. iMovie kemudiannya boleh menggantikan skrin hijau dengan imej atau klip video latar belakang.

Adakah anda sering menggunakan ciri skrin hijau dalam iMovie? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.