Bagaimana untuk mengambil gambar semasa merakam video pada iPhone

9
Bagaimana untuk mengambil gambar semasa merakam video pada iPhone

Menyaksikan detik yang tidak dapat dilupakan semasa merakam video pada iPhone anda, tetapi bagaimana untuk menangkapnya? Anda tidak memerlukan kamera tambahan; semuanya terbina dalam iPhone anda. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengambil gambar semasa merakam video pada iPhone anda dan juga mengajar anda untuk memanfaatkan QuickTake, ciri yang tersedia pada iOS 13 dan lebih baru.

Cara mengambil foto semasa merakam video pada iPhone

 1. Buka Kamera → Pergi ke mod video.
 2. Ketik pengatup video merah untuk mula merakam video.
 3. Setelah rakaman bermula, ketik pengatup putih untuk mengambil gambar.
 4. Untuk mengezum masuk atau keluar, cubit skrin dengan dua hujung jari. Kemudian ketik pengatup putih untuk menangkap objek yang dizum masuk.

  Ambil gambar daripada video pada iPhone

Anda boleh menggunakan ciri ini semasa mengambil video slo-mo. Walau bagaimanapun, mod Time-lapse tidak menyokong ciri tersebut. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kamera anda dalam mod QuickTake, yang membolehkan anda merakam video daripada mod foto.

 1. Tekan lama pengatup foto.
  Anda akan melihat garis yang menuju ke ikon kunci di sebelah kanan.
 2. Luncurkan pengatup foto ke kedudukan kunci.
  Rakaman anda akan bermula dan pengatup putih yang lebih kecil akan muncul di sebelah butang berhenti.
 3. Ketik pengatup putih untuk menangkap foto daripada video.

  Rakam video daripada mod foto pada iPhone

Setelah anda selesai merakam video anda, buka gulungan kamera anda untuk melihat gambar yang telah anda ambil.

Sekiranya anda mengambil foto semasa merakam video pada iPhone anda?

Satu-satunya kelemahan dengan merakam video dan mengambil gambar secara serentak pada iPhone anda ialah ia menghasilkan output berkualiti rendah, tidak seperti foto yang biasa anda ambil. Walaupun anda merakam video anda dengan kamera resolusi 4K dan mengambil gambar, ini tidak akan mengalahkan kualiti kanta resolusi 12MP iPhone 8 standard.

Walau bagaimanapun, kualiti output masih bergantung pada spesifikasi kamera keseluruhan iPhone. Sebagai contoh, iPhone terbaharu dengan kamera yang dipertingkatkan akan menghasilkan foto video berkualiti lebih baik daripada model terdahulu. Apa yang saya lakukan ialah, selepas menangkap gambar dari video, saya mengeditnya untuk meningkatkan kualitinya. Jadi, jangan ragu untuk merakam detik-detik tanpa mengira spesifikasi kamera iPhone anda.

Itu sahaja!

Sekarang setelah anda tahu cara mengambil foto semasa merakam video pada iPhone, anda tidak akan terlepas merakam momen terapung yang indah. Walaupun kami mungkin tidak membandingkannya dengan kamera standard khusus, kanta iPhone boleh memberikan anda kebanyakan perkara yang anda inginkan dalam videografi biasa. Sila berikan pendapat anda tentang ciri hebat ini di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk memadamkan foto pendua pada iPhone, iPad dan Mac
 • Bagaimana untuk menukar foto biasa kepada mod potret pada siri iPhone 15
 • Cara melihat metadata foto pada iPhone atau iPad

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.