Bagaimana untuk mengambil swafoto terbaik anda dengan Pixel 7 (Pro) jika anda cacat penglihatan?

22
NextPit Bingkai Berpandu Google Pixel 7
© nextpit

Pixel 7 dan Pixel 7 Pro mempunyai ciri kebolehaksesan Android 13 yang menarik dipanggil Bingkai Berpandu. Ciri ini sepatutnya membantu anda mengambil swafoto yang lebih baik jika anda cacat penglihatan, dengan memberi anda isyarat audio dan haptik untuk membingkai foto anda dengan lebih baik. NextPit menerangkan cara ia berfungsi dan cara mengaktifkannya.

Bingkai Berpandu ialah ciri terbina dalam TalkBack, pembaca skrin Android yang membaca elemen antara muka dengan kuat untuk golongan cacat penglihatan, antara lain. Oleh itu, mula-mula anda perlu mengaktifkan TalkBack, Framed Frame kemudian berfungsi secara automatik sebaik sahaja anda bertukar kepada mod swafoto dalam apl foto Pixel 7 atau Pixel 7 Pro anda. Untuk mengaktifkan TalkBack:

  1. Pergi ke Tetapan dan kemudian ke Kebolehcapaian.
  2. Ketik TalkBack.
  3. Hidupkan suis berlabel Gunakan TalkBack.

Anda juga boleh mengaktifkan TalkBack dengan Google Assistant melalui arahan: “Hei Google, aktifkan TalkBack”. Ini menjimatkan anda daripada perlu melalui langkah-langkah yang disenaraikan di atas.

Bagaimana cara menggunakan Bingkai Berpandu Google pada Pixel 7 (Pro) anda?

Seperti yang dijelaskan di atas, sebaik sahaja TalkBack diaktifkan, ciri Bingkai Berpandu adalah automatik. Hanya buka apl foto pada Pixel 7 (ulasan) dan Pixel 7 Pro (ulasan) anda dan tukar kepada mod swafoto. Pembantu suara kemudiannya akan memberi anda arahan tentang cara meletakkan dan mengorientasikan telefon pintar anda dengan betul. “Letak telefon pintar anda lebih rendah sedikit, ke kanan”. Getaran mengiringi arahan suara.

Setelah pembingkaian dianggap betul, anda akan mendapat amaran suara “Sedia untuk swafoto” dengan kira detik dari tiga. Dan itu sahaja. Saya telah membuat demonstrasi video di bawah untuk menunjukkan kepada anda cara ia berfungsi. Sekarang, saya tidak mahu menutup mata terhadap klip ini kerana saya fikir ia mungkin tidak sesuai. Dan walaupun saya fikir TalkBack bercakap terlalu banyak tanpa henti, ciri Bingkai Berpandu berfungsi dengan baik.

Jika anda biasanya tidak menggunakan ciri kebolehaksesan Android, mengaktifkan TalkBack boleh mengelirukan. Setiap elemen antara muka yang anda ketik dibaca dengan kuat oleh telefon pintar. Ia juga menyenaraikan semua kemungkinan pilihan dan interaksi dengan elemen tersebut.

Dan anda perlu mengetik sekali pada item untuk memilihnya dan kemudian ketik dua kali untuk menekan atau mengesahkan tindakan. Begitu juga untuk mengimbas skrin atau menatal, anda perlu menggunakan dua jari. Saya hanya mengatakan ini untuk anda yang ingin mencuba Bingkai Terbimbing kerana rasa ingin tahu yang tulen daripada keperluan, sama ada anda cacat penglihatan atau tidak.

Saya tahu ia mungkin kelihatan agak bodoh untuk menumpukan artikel kepada ciri kebolehaksesan dalam format ini. Kertas saya tidak boleh diakses, dan antara muka NextPit juga tidak boleh diakses. Tetapi ia adalah topik yang sangat menarik minat saya dan telah lama saya ingin lihat dengan serius.

Dan saya mendapati ia menyegarkan untuk mempunyai ciri kebolehaksesan yang bukan utilitarian semata-mata. Maksud saya, tujuan Guided Frame bukan sekadar untuk memudahkan kehidupan orang kurang upaya. Ia juga untuk menjadikan perkara mudah diakses yang sedikit lebih ringan, tidak penting, tetapi digunakan oleh semua orang dalam kehidupan seharian mereka, untuk hiburan tulen dan bukan hanya untuk keperluan kritikal.

Apakah pendapat anda tentang ciri Bingkai Berpandu Google pada Pixel 7 dan PIxel 7 Pro?