Bagaimana untuk Mengedit Berkelompok dalam Photoshop

79

Photoshop ialah editor foto terkemuka, dan untuk alasan yang baik. Ia mempunyai ciri canggih yang menjadikan pengeditan foto menjadi cepat. Tetapi mungkin, salah satu ciri yang paling menarik ialah keupayaan untuk mengedit sekumpulan foto sekaligus. Ciri ini berguna apabila anda mempunyai berbilang imej yang memerlukan pengeditan serupa. Dengan cara itu, anda menjimatkan masa dan usaha yang anda akan gunakan untuk melakukan tugasan berulang yang boleh diautomasikan dengan mudah.

Bagaimana untuk Mengedit Berkelompok dalam Photoshop

Tetapi bagaimana sebenarnya anda mengedit kumpulan dalam Photoshop? Teruskan membaca untuk mengetahui cara melakukan keseluruhan proses.

Bagaimana untuk Mengedit Foto dalam Photoshop

Pengeditan kelompok membolehkan anda menggunakan kesan atau tindakan yang sama merentas banyak foto secara serentak.

Kami amat mengesyorkan pengeditan kelompok untuk foto dengan subjek, tetapan dan keadaan pencahayaan yang sama. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengedit kumpulan foto yang tidak memenuhi keperluan ini, terutamanya jika anda mempunyai satu set tindakan yang biasanya anda gunakan pada hampir semua imej yang anda edit dalam Photoshop.

Cara ciri pengeditan kelompok berfungsi dalam Photoshop ialah anda merakam satu set tindakan – anggap ini sebagai pengeditan sebenar yang anda buat pada foto tertentu. Kemudian, anda boleh meniru tindakan ini merentas semua imej lain dalam kelompok. Akibatnya, semua foto akan berkongsi kesan yang sama dengan satu aplikasi.

Pada asasnya, menyunting foto secara berkelompok menggunakan Photoshop memerlukan tiga langkah utama. Di bawah ini kami telah membincangkan setiap langkah ini dengan lebih terperinci.

Langkah 1: Tambahkan Foto untuk Diedit pada Ruang Kerja Photoshop Anda

Langkah ini melibatkan membuka semua foto yang ingin anda edit secara kelompok dalam Photoshop. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah:

 1. Lancarkan Photoshop dan pada skrin utama, pilih pilihan “Buka” dari bar sisi.
 2. Navigasi ke folder yang mengandungi imej yang ingin anda edit secara kelompok.
 3. Pilih semua imej yang anda ingin edit. Untuk memilih berbilang foto serentak pada PC Windows, klik imej pertama, kemudian tahan kekunci butang “Ctrl”. Jika anda menggunakan Mac, anda boleh mengklik imej pertama, tekan dan tahan kekunci “Cmd”, dan akhirnya klik seluruh foto untuk memilihnya.
 4. Tekan butang “Buka” sebaik sahaja anda telah memilih semua imej yang anda ingin edit secara kelompok.
 5. Imej yang anda pilih harus dibuka dalam Photoshop, setiap satu dalam tetingkapnya.

Adalah lebih baik untuk mempunyai salinan foto yang akan anda sunting secara kelompok dalam folder lain supaya anda mempunyai sandaran sekiranya suntingan akhir tidak menjadi seperti yang anda bayangkan. Dengan cara itu, anda sentiasa boleh mempunyai sesuatu untuk dipulangkan sekiranya anda perlu membuat semulanya.

Daripada membuka semua foto dalam Photoshop, anda hanya boleh membuat folder khusus pada komputer anda dan memindahkan imej yang anda perlukan untuk mengedit kumpulan ke folder tertentu itu.

Langkah 2: Rakam Tindakan yang Digunakan pada Foto Semasa

Langkah ini melibatkan pengeditan foto yang sedang anda kerjakan, kemudian menyimpan pengeditan ini sebagai tindakan yang boleh anda gunakan pada semua imej lain dalam kelompok. Sila ambil perhatian bahawa sebarang pengubahsuaian yang anda lakukan pada foto semasa akan menjejaskan semua gambar lain dalam set sebaik sahaja anda menggunakan tindakan itu, jadi anda mesti melakukannya dengan betul.

Ikuti langkah di bawah untuk membuat tindakan yang kemudiannya boleh direplikasi kepada foto lain dalam kelompok:

 1. Buka Panel Tindakan dengan pergi ke “Tetingkap” kemudian “Tindakan.”
 2. Navigasi ke bahagian bawah Panel Tindakan dan klik ikon folder untuk mencipta folder baharu untuk tindakan anda.
 3. Tentukan nama folder dan tekan butang “OK”.
 4. Buka folder yang baru anda buat di atas dan klik ikon helaian kertas di bahagian bawah Panel Tindakan untuk mencipta tindakan baharu. Ikon ini berada betul-betul di sebelah ikon sampah dari kiri.
 5. Nyatakan nama tindakan. Sebaik-baiknya pilih nama yang deskriptif dan mudah diingati kerana anda akan memilihnya daripada senarai tindakan lain. Anda boleh meninggalkan pilihan “Kunci fungsi” dan “Warna” sebagai “Tiada”.
 6. Tekan butang “Rekod” dan mula mengedit foto semasa. Anda boleh mengesahkan bahawa tindakan sedang direkodkan dengan menyemak bulatan merah di bahagian bawah Panel Tindakan.
 7. Sebarang pengeditan yang anda buat akan direkodkan sebagai tindakan dan boleh digunakan pada semua foto lain dalam kelompok.
 8. Setelah anda selesai, pergi ke “Fail” dan “Simpan sebagai” untuk menyimpan gambar yang anda baru selesai mengedit.
 9. Pergi ke panel Tindakan dan tekan ikon “Hentikan rakaman” untuk berhenti merakam tindakan.

Langkah 3: Gunakan Tindakan yang Dirakam pada Kumpulan yang Selebihnya

Memandangkan anda mempunyai tindakan, tiba masanya untuk menerapkannya pada seluruh foto dalam kelompok. Fikirkan ia sebagai menggunakan kesan pengeditan yang anda buat dalam imej pertama kepada imej lain dalam kelompok itu juga. Begini cara untuk meneruskan proses tersebut:

 1. Pergi ke “Fail”, kemudian “Automasikan,” dan pilih “Batch.”
 2. Dalam widget yang terbuka, pergi ke menu lungsur “Tetapkan” dan pilih set yang mengandungi tindakan anda.
 3. Kembangkan menu lungsur turun “Tindakan” dan pilih tindakan yang anda buat dalam langkah di atas.
 4. Di bawah “Sumber”, pilih “Fail yang dibuka” jika anda membuka semua foto yang ingin anda edit dalam Photoshop. Jika tidak, pilih “Folder” jika anda mempunyai semua imej yang anda mahu edit kumpulan disimpan dalam folder tertentu pada komputer anda.
 5. Di bawah menu lungsur turun “Ralat”, pilih “Berhenti untuk ralat.”
 6. Tentukan destinasi foto akhir dengan membuka menu lungsur turun “Destinasi”, kemudian pilih “Folder” dan nyatakan folder di mana anda mahu imej akhir disimpan. Sebagai alternatif, anda juga boleh memilih “Simpan dan Tutup.” Photoshop akan menyimpan foto anda secara automatik apabila anda menutup aplikasi.
 7. Setelah anda selesai, tekan butang “OK”.
 8. Tunggu beberapa minit untuk tindakan digunakan pada imej lain dalam folder. Tindakan ini mungkin mengambil masa yang lebih lama bergantung pada kelajuan komputer anda dan bilangan imej yang anda edit.

Jika anda ingin terus mengedit foto tertentu dalam kelompok, anda boleh meneruskan untuk melakukannya. Walau bagaimanapun, pengeditan kelompok telah digunakan pada imej, jadi anda tidak perlu mengulanginya.

Soalan Lazim Tambahan

Berapakah bilangan maksimum foto yang boleh saya edit secara berkelompok pada satu masa dalam Photoshop?

Tiada bilangan maksimum foto yang boleh anda edit secara berkumpulan sekali gus. Walau bagaimanapun, katakan anda mempunyai komputer dengan keupayaan perkakasan yang lebih rendah. Dalam kes itu, anda mungkin terhad kepada beberapa imej sahaja dalam satu sesi; jika tidak, program Photoshop mungkin mula perlahan.

Jika mengedit terlalu banyak foto sekaligus memperlahankan Photoshop anda, maka hadkan kumpulan kepada beberapa gambar.

Bagaimanakah cara saya menyimpan foto yang baru saya edit sebagai JPG?

JPG ialah format imej pilihan untuk ramai jurugambar kerana imej yang disimpan dalam ini bersaiz lebih kecil namun tidak menjejaskan kualiti foto. Untuk menyimpan gambar yang telah anda sunting sebagai JPG, ikuti langkah di bawah:

1. Pilih semua foto kelompok yang dibuka dalam Photoshop.

2. Klik ikon “Simpan” di penjuru kanan sebelah atas skrin.

3. Di bawah menu lungsur turun “Format”, pilih “JPEG” kemudian “Simpan.”

Bagaimanakah anda mengalih keluar suntingan kelompok daripada satu foto dalam kelompok?

Untuk mengembalikan suntingan yang dibuat pada satu foto dalam kelompok, buka foto tertentu itu dan klik butang “Tetapkan Semula” di sudut kanan bawah tetingkap.

Sunting Foto Berkelompok dalam Photoshop Seperti Pro

Mengedit imej kelompok dalam Photoshop adalah tugas yang agak mudah berkat keupayaan untuk menggunakan satu tindakan merentasi berbilang imej. Ini adalah cara yang bagus untuk menjimatkan masa dan mengautomasikan tugasan berulang yang mungkin cepat membosankan. Walau bagaimanapun, menggunakan ciri ini pada foto dengan subjek dan keadaan pencahayaan yang sama adalah yang terbaik.

Jika gambar tidak memenuhi keperluan ini, maka pengeditan kelompok mungkin tidak memberikan hasil yang terbaik. Akibatnya, anda mungkin meluangkan lebih banyak masa untuk membuat semula keseluruhan proses secara manual satu demi satu. Jadi, berhati-hati dan agak cerewet dengan foto yang ingin anda edit secara berkumpulan.

Pernahkah anda mencuba menyunting foto secara berkelompok menggunakan Photoshop? Sila kongsi pengalaman anda dengan kami di bahagian komen di bawah.