Bagaimana untuk mengehadkan penggunaan data pada apl Facebook

101
Facebook 02
© DR-images/Shutterstock

Facebook ialah salah satu aplikasi yang orang suka benci. Tiada siapa yang suka mengakuinya tetapi ramai di antara kita menghabiskan masa yang tidak sihat melayari rangkaian sosial, mencuri dengar tentang kehidupan hebat kenalan kita dan menatal melepasi kuiz Buzzfeed dan berita palsu. Jika ketagih pada rangkaian sosial tidak cukup buruk, apl Facebook mempunyai kecenderungan untuk bukan sahaja membunuh hayat bateri anda, tetapi juga menguras data anda. Kami telah mengumpulkan beberapa petua tentang cara mengurangkan penggunaan data di Facebook.

Cara mengehadkan penggunaan data dalam apl Facebook:

Melaraskan tetapan apl anda untuk mengurangkan penggunaan data Facebook

Sekarang, ini adalah langkah pertama yang perlu anda lakukan jika anda bimbang Facebook menggunakan terlalu banyak data. Secara kebetulan, ini juga perkara paling mudah yang boleh anda lakukan. Jika anda berkongsi banyak foto dan video di Facebook, ini mungkin punca masalah data anda. Seperti mungkin ciri auto main video (sangat menjengkelkan). Untuk mengekang penggunaan data yang tidak perlu ini, anda perlu melakukan perkara berikut:

  • Di dalam apl Facebook, ketik pada menu hamburger di sebelah kanan dan tatal ke bawah ke Tetapan Apl.
  • Ketik pada Tetapan Apl dan anda akan melihat senarai ciri togol. Nyahtogol ‘Muat naik foto dalam HD’ dan ‘Muat naik Video dalam HD’.
  • Untuk melumpuhkan ciri automain video Facebook yang digeruni, ketik pada Automain.
  • Kini anda boleh memilih sama ada, bila dan cara video kini akan dimainkan secara automatik dalam suapan Facebook anda.
tetapan media aplikasi facebook

Hentikan video facebook daripada dimainkan secara automatik pada iPhone anda / © NextPit

Ubah tetapan Penggunaan Data anda dalam Facebook

Facebook untuk Android juga mempunyai mod Penjimat Data terbina dalam, yang secara teorinya mengurangkan saiz imej dan melumpuhkan automain video. Tetapan ini boleh diakses dengan mudah dengan cara yang sama seperti tetapan apl.

  • Di dalam apl Facebook, ketik pada menu hamburger di sebelah kanan dan tatal ke bawah ke Tetapan & Privasi.
  • Ketik pada Penjimat Data untuk menjimatkan data mudah alih. Anda boleh menetapkannya untuk dimatikan secara automatik apabila anda disambungkan ke Wi-Fi.

Perlu diingat bahawa apabila anda menghidupkan Penjimat Data, Muat naik foto dan video dalam tetapan HD dalam tetapan apl kekal tidak disentuh.

tetapan privasi aplikasi facebook

Penjimat Data di Facebook untuk Android / © NextPit

Facebook Lite

Sekarang, jika anda benar-benar ingin menyimpan data dan juga tinggal di beberapa bahagian dunia yang sambungan data anda sangat perlahan, Facebook Lite ialah penyelesaian untuk anda. Facebook Lite ialah versi ringkas apl Facebook yang direka untuk memberi orang pengalaman yang lebih baik dan lebih pantas pada rangkaian mudah alih yang perlahan. Untuk membaca lebih lanjut tentang selok-belok Facebook Lite, semak artikel kami di sini.

Satu-satunya kaveat di sini ialah Facebook Lite tidak tersedia di semua pasaran. Ini tidak sepatutnya menghalang mana-mana peminat Android sejati kerana anda boleh memuat turun APK Facebook Lite dengan mudah (biasanya kami mengesyorkan Cermin APK).

tangkapan skrin facebook lite

Facebook Lite kelihatan seperti ini / © NextPit

Adakah anda menggunakan Facebook? Bagaimanakah anda mengehadkan penggunaan data? Beritahu kami.