Bagaimana Untuk Mengeksport SVG dalam GIMP

47

GIMP mempunyai sokongan asas untuk mengeksport fail ke format SVG. Fail SVG daripada GIMP kebanyakannya dibuat daripada laluan vektor, jadi walaupun anda boleh mencipta SVG dalam GIMP, ia adalah proses yang kompleks. Malangnya, anda akan kehilangan data warna, teks dan piksel daripada fail anda. Anda hanya perlu membuat SVG dalam GIMP jika anda memerlukan sesuatu yang mudah seperti garis besar logo atau ikon.

Bagaimana Untuk Mengeksport SVG dalam GIMP

Artikel ini akan menerangkan cara membuat fail SVG dalam GIMP.

Buat fail SVG dalam GIMP.

Dalam GIMP, fail SVG dibuat menggunakan panel “Laluan”, yang terdiri daripada data laluan vektor sahaja. Walaupun anda baru dalam pengeditan imej dalam GIMP, anda akan mendapati membuat fail SVG mudah setelah anda memahami langkah-langkah ini.

1 – Pilih Alat “Laluan”.

Laluan vektor dicipta dalam GIMP menggunakan beberapa kaedah berbeza: arahan “Laluan daripada Pemilihan” atau alat “Laluan”. Kebanyakan orang yang pernah menggunakan program penciptaan vektor sebelum ini biasa dengan alat “Laluan”. Untuk menggunakan alat “Laluan” dalam GIMP, gunakan pintasan papan kekunci huruf “B” atau klik padanya dari Kotak Alat.

2 – Buat Laluan Anda

Klik pada imej untuk meletakkan titik sauh awal untuk laluan, kemudian klik pada tempat lain untuk titik sauh yang lain. Anda akan melihat bahawa GIMP telah membuat garisan secara automatik antara titik ini. Teruskan proses ini sehingga anda telah melukis di sekeliling bentuk yang anda perlu simpan sebagai fail SVG. Laraskan garisan pada setiap titik penambat untuk menambah lengkung, menukar setiap kelengkungan garisan yang disambungkan. Selain itu, anda boleh mencuba alat pemilihan yang berbeza dalam GIMP untuk membentuk pilihan anda dan menggunakan arahan Path from Selection.

3 – Gunakan Alat “Laluan daripada Pemilihan”.

Apabila anda telah menyelesaikan pilihan anda dalam GIMP, buka panel Paths, kemudian dari bahagian bawah panel, pilih Path from Selection. Secara lalai, panel Paths anda hendaklah berada di bahagian bawah sebelah kanan skrin di sebelah panel Layers. Jika anda tidak dapat melihatnya, ikuti langkah ini:

 1. Pergi ke menu “Windows”.
 2. Klik pada menu “Dialog Boleh Dock”.
 3. Pilih “Laluan.”

Untuk menyesuaikan cara laluan digunakan pada pemilihan, tekan ke bawah kekunci “Shift” semasa memilih. Untuk sebahagian besar, ini tidak perlu. Laluan baharu anda dipanggil Selection dan disenaraikan dalam panel Paths anda. Ia akan disembunyikan secara lalai tetapi menjadi kelihatan apabila anda mengklik pada ikon mata. Untuk mengubah suai pilihan ini, gunakan alat Paths dan ulangi proses sekerap yang diperlukan.

4 – Eksport Laluan Anda

Selepas mencipta laluan vektor anda, kembali ke panel Laluan. Untuk menyimpan laluan sebagai fail SVG, klik kanan padanya dan pilih Laluan Eksport daripada pilihan menu anda. GIMP kemudian membuka tetingkap dialog Laluan Eksport ke SVG dengan beberapa pilihan pengeksportan. Anda boleh mengeksport laluan yang dipilih atau semua laluan dalam dokumen. Namakan fail SVG dan klik pada Simpan.

Anda kini telah berjaya mencipta fail SVG daripada GIMP. Walau bagaimanapun, anda mungkin juga mendapati bahawa ia tidak sesuai untuk jenis fail SVG yang anda perlukan. Jika ini berlaku, anda akan menemui langkah untuk aplikasi lain di bawah yang berguna untuk mencipta jenis fail SVG yang lebih maju.

Tukar Imej kepada SVG Dengan Inkscape

Inkscape ialah satu lagi editor grafik vektor sumber terbuka percuma yang boleh anda gunakan untuk menukar imej anda kepada fail SVG. Begini caranya:

 1. Muat turun dan pasang aplikasi Inkscape daripada mereka laman web.
 2. Lancarkan Inkscape, kemudian pergi ke “Fail.” Pilih “Import” dan pilih imej untuk ditukar kepada SVG.
 3. Apabila imej telah diimport, klik padanya dengan alat “Pilih”.
 4. Tekan “Path.”
 5. Pilih “Trace Bitmap.” Tetapan pengesanan akan dibuka, dan anda boleh melaraskan pilihan mengikut keutamaan anda. Sebagai contoh, anda boleh memilih bilangan warna untuk diimbas.
 6. Pergi ke “Kemas kini” dan semak imej jejak yang dipratonton.
 7. Jika anda berpuas hati dengan pratonton, pilih “Gunakan,” dan proses pengesanan bermula.
 8. Apabila proses pengesanan telah selesai, imej bervektor akan diletakkan di atas imej asal.
 9. Anda boleh mengalihkan imej, mengubah saiz atau mengubah suai mengikut spesifikasi anda.
 10. Setelah bersedia, anda boleh menyimpan fail sebagai SVG melalui “Fail” dan kemudian “Simpan Sebagai.”

Gunakan Autotrace untuk Menyimpan Imej sebagai Fail SVG

Autotrace ialah aplikasi yang sangat baik untuk menukar imej kepada fail SVG. Ia adalah aplikasi baris arahan, bermakna anda mesti menggunakan gesaan arahan atau Terminal untuk melaksanakan arahan. Berikut ialah cara menggunakan Autotrace untuk menyimpan imej anda sebagai fail SVG:

 1. Muat turun dan pasang aplikasi Autotrace daripada mereka laman web.
 2. Lancarkan “Prompt Perintah” atau “Terminal.”
 3. Pergi ke direktori tempat fail disimpan.
 4. Masukkan arahan ini: auto trace input.jpg –output-file output.svg –output-format svg

Daripada arahan itu, “input.jpg” ialah nama imej dan nama fail SVG ialah “output.svg”. Tamat perintah, “--output-format svg,” menyatakan bahawa output fail mestilah dalam format SVG. Autotrace adalah terhad dan mungkin tidak berfungsi dengan berkesan dengan beberapa format imej.

Apakah Fail SVG?

Format fail imej yang paling biasa ialah PNG dan JPG. Tetapi fail SVG menjadi sama popular. SVG ialah akronim untuk Grafik Vektor Boleh Skala. Ini bermakna tidak seperti fail GIF, JPG atau PNG, yang dibuat dengan piksel, fail SVG dicipta dengan grafik vektor dan boleh diskalakan kepada pelbagai saiz tanpa kehilangan kualiti. Fail SVG lebih kecil daripada fail berasaskan piksel.

Lebih khusus lagi, fail SVG ialah fail XML, bermakna ia mempunyai teg penanda yang memberikan definisi imej, menjadikan fail ini mudah untuk disesuaikan dan diedit. Fail SVG boleh dibuka dalam editor teks untuk menukar teg markup, yang akan mengubah output imej. Cth, warna imej SVG boleh ditukar dengan mengedit atribut warnanya dalam teg markup.

Walaupun fail SVG telah wujud sejak kira-kira 1999, kini ia semakin popular. Ini disebabkan oleh pelayar laman web moden yang menyokongnya secara asli. Pada masa itu, anda perlu menggunakan pemalam seperti Microsoft Silverlight atau Adobe Flash untuk melihat fail SVG.

SVG sering digunakan untuk ilustrasi, ikon dan logo. Ia adalah format yang ideal untuk imej ini kerana ia boleh berskala dan tidak kehilangan kualitinya, menjadikannya sempurna untuk kegunaan web. Fail SVG kini turut digunakan dalam pengiklanan dan pemasaran e-mel untuk menghantar imej penting sambil mengekalkan kualiti.

Gunakan GIMP untuk Mengeksport Fail SVG Asas

GIMP boleh mencipta versi asas fail SVG, seperti untuk logo atau ikon ringkas, tetapi jika anda memerlukan fail SVG yang lebih maju, anda perlu menggunakan aplikasi sumber terbuka percuma yang lain. Ambil perhatian bahawa menukar imej kepada fail SVG boleh menjadi rumit, dan kualiti output bergantung pada kualiti dan kerumitan imej yang digunakan.

Adakah anda berpuas hati dengan fail SVG ciptaan GIMP anda? Pernahkah anda mencuba Inkscape atau Autotrace untuk mencipta fail SVG? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.