Bagaimana untuk Mengeksport Video Menegak dalam iMovie

30

Jika anda merakam video menegak di TikTok, anda mungkin mendapati sukar untuk mengeksportnya pada iMovie selepas membuat pengeditan. Ini boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan, tetapi jangan buang tuala begitu sahaja.

Bagaimana untuk Mengeksport Video Menegak dalam iMovie

iMovie membantu pencipta kandungan mengedit dan mengeksport video menegak pada nisbah tertentu. Mempelajari cara berbuat demikian akan menjimatkan masa anda dan membantu meningkatkan kualiti video.

Artikel ini berkongsi petua profesional tentang cara mengeksport video menegak dalam iMovie.

Mengapa Mengedit Video Menegak dalam iMovie Adalah Penting

Kebanyakan orang lebih suka menonton video pada telefon pintar berbanding PC. Ini telah meningkatkan keperluan untuk mengedit video menegak dalam iMovie. Aplikasi ini membolehkan anda mengoptimumkan video anda dengan cara yang menarik perhatian pasaran sasaran anda.

iMovie kebanyakannya digunakan oleh mereka yang mempunyai peranti iOS. Ia datang dengan berbilang ciri terbina yang digunakan oleh pencipta kandungan untuk membuat pengeditan pada video menegak mereka.

Mengedit Video Menegak dalam iMovie Tanpa Bar Hitam

iMovie meninggalkan bar hitam di sisi video menegak. Nasib baik, anda boleh mengalih keluar bar hitam pada video anda dan menghasilkan output yang jelas. Ini cenderung berlaku kerana iMovie mempunyai mod resolusi dan nisbah bidang terhad untuk mengeksport video.

Apabila anda ingin mengalih keluar bar hitam pada video menegak anda, pendekatan paling mudah ialah menggunakan ciri pemangkasan. Selain itu, anda boleh menyingkirkan bar hitam dengan hanya memutar video. Pilihan ini membolehkan anda melaraskan dan mengeksport video tanpa bar hitam.

Menggunakan Mac dalam Mengedit dan Mengeksport Video Menegak pada iMovie

Walaupun mengedit dan mengeksport video menegak tidak mencabar, Mac ialah peranti yang paling biasa digunakan. Mari lihat bagaimana ini boleh dilakukan.

1. Import Video ke dalam iMovie

Untuk memulakan proses, buka iMovie pada Mac dan klik pada “Projek Filem Baharu.” Gunakan ikon “Import” atau tanda “+” untuk menyemak imbas video pada peranti anda dan mengimport pilihan pilihan anda.

Selain itu, anda boleh memilih untuk menyeret video anda dan melepaskannya dalam iMovie menggunakan Finder. Tidak kira kaedah yang anda gunakan, matlamatnya adalah untuk memastikan video sampai ke iMovie.

2. Putar Video Menegak Sebelum Mengedit

Selepas mengimport video ke iMovie, anda hanya boleh menyeretnya ke garis masa di hujung bawah untuk mula mengedit. Walau bagaimanapun, sebelum anda memulakan proses penyuntingan, pergi ke tetingkap pratonton di penjuru kanan sebelah atas dan klik ikon pangkas.

Ini akan membantu anda melaraskan keseluruhan bingkai video. Selain itu, anda boleh menggunakan ciri putar dengan sama ada mengklik pada putar ke kiri atau putar ke kanan untuk memutar video ke sudut pilihan anda semasa mengedit.

3. Mula Mengedit

Sebaik sahaja anda telah memutar video, iMovie memberi anda akses kepada ciri terbinanya yang boleh anda gunakan untuk mengedit video tanpa bar hitam. Selain itu, ia memberi anda berbilang jenis peralihan, kapsyen dan penapis, antara kesan pengeditan yang lain. iMovie juga membolehkan anda memendekkan video atau melaraskannya dengan sewajarnya.

Mengeksport Video Menegak Anda daripada iMovie

Selepas mengedit video menegak anda pada iMovie, anda perlu mengeksportnya dan menyimpannya sebagai fail baharu pada peranti anda. Memandangkan kebanyakan orang merasa sukar untuk mengeksport video menegak pada iMovie, ikuti langkah ini untuk menjadikan prosesnya mudah

  1. Klik pada ikon Eksport/Kongsi dari sudut kanan atas
  2. Klik pada pilihan “Fail”.
  3. Simpan video pada storan setempat anda

Sebelum mengeksport video, semak untuk melihat sama ada ia masih diputar. Mengeksport video yang diputar menyukarkan anda untuk menontonnya dengan betul. Berikut ialah cara untuk membetulkan video yang diputar:

  1. Buka video yang diedit dalam QuickTime Player
  2. Pilih “Menu” dan klik pada “Edit.”
  3. Putar video ke arah kiri/kanan

Petua untuk Mengedit dan Mengeksport Video Menegak dalam iMovie

Ia agak mudah untuk mengedit dan mengeksport video menegak anda pada iMovie. Prosedurnya adalah sama tanpa mengira jenis video yang ingin anda edit.

Petua pro yang dikongsi di bawah boleh mempertajam kepakaran anda dan menjadikan keseluruhan proses lebih lancar.

Pertimbangkan Khalayak Sasaran Anda Semasa Mengedit

Kebanyakan pencipta kandungan menggunakan iMovie untuk mengedit video terutamanya menyasarkan platform media sosial seperti Instagram, TikTok dan Facebook. Walau bagaimanapun, dimensi umum satu platform media sosial, mungkin berbeza sama sekali daripada yang lain.

Apabila mengedit video menegak anda pada iMovie, sentiasa jadikan khalayak sasaran anda sebagai keutamaan segera.

Gunakan Apl iMovie untuk Mengedit Video

Apabila anda ingin membuat pengeditan mudah pada video anda, pertimbangkan untuk menggunakan aplikasi iMovie. Apa yang anda perlu lakukan ialah melancarkannya pada iPhone anda dan mengimport video. Aplikasi ini memberi anda akses kepada lebih banyak ciri, seperti pilihan putar, yang akan membantu anda mengedit video anda dengan mudah.

Jadikannya Mudah

Jika anda ingin mengedit dan mengeksport video berkualiti tinggi pada iMovie, jadikan semuanya mudah. Video berkualiti tinggi Biasanya mudah dan tidak mempunyai banyak ciri teknikal. Jadikan video anda ringkas dan terus untuk menarik penonton anda.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara menukar nisbah bidang dalam iMovie?

Klik pada pilihan “Pangkas dan zum” untuk membawa pop timbul baharu pada skrin. Di sini anda akan mempunyai beberapa pilihan untuk dipertimbangkan: anda boleh sama ada memilih daripada nisbah aspek yang dibentangkan atau memilih tetapan tersuai.

Mengapa iMovie memangkas video menegak saya?

iMovie secara automatik memangkas video menegak anda kepada nisbah 4:3 atau 9:16 untuk bergema dengan nisbah video 16.9. Ambil perhatian bahawa nisbah bidang iMovie lalai ialah 16:9 atau dibentangkan secara automatik dalam mod landskap.

Bagaimanakah cara menukar format skrin pada iMovie?

Pilih video daripada storan tempatan anda, kemudian klik pada “Buat Filem.” Ketik pada ikon pembesar di penjuru kanan sebelah atas skrin dan dayakan pilihan picit untuk zum. Gunakan dua jari anda untuk melaraskan video anda dan sesuaikan dalam nisbah bidang 16:9. Klik ‘Selesai” untuk menyimpan perubahan.

Bolehkah saya membuat iMovie dalam potret?

Tidak kira video yang anda buat, gunakan gerak isyarat putaran dua jari pada pratonton video di bahagian atas skrin anda. Sebaik sahaja simbol anak panah muncul, iMovie akan memutar video tepat 90 darjah. Ini akan mempersembahkan video anda dalam format potret.

Eksport Video Menegak Anda pada iMovie dengan Mudah

Sudah berlalu masa orang ramai bergelut untuk mengedit dan mengeksport video menegak mereka di iMovie. Anda boleh melakukannya dengan mudah dengan hanya beberapa klik. Walaupun ramai orang sangat percaya bahawa mengimport video menegak pada iMovie adalah rumit, langkah-langkah yang dikongsi di atas menamatkan kepercayaan ini.

Pernahkah anda mengeksport video menegak pada iMovie? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua atau helah yang digariskan dalam artikel ini? Jom tahu di ruangan komen di bawah.