Bagaimana untuk mengemas kini perisian tegar Android anda

120
sistem terkini
© NextPit

Terdapat dua cara untuk memastikan anda mempunyai versi terbaharu Android tersedia untuk telefon pintar anda: melalui udara (juga dikenali sebagai OTA) atau kemas kini manual, yang terakhir adalah lebih rumit. Berikut ialah cara untuk mendapatkan kemas kini Android terbaharu!

Lompat ke bahagian:

Bagaimana untuk melakukan kemas kini automatik

Jika peranti anda dijadualkan untuk mendapatkan kemas kini kepada versi terbaharu Android, dan anda berhasrat untuk mendapatkan ciri baharu Android Pie, baca terus!

Biasanya kemas kini perisian dilancarkan ke peranti kami secara automatik, yang berlaku OTA (melalui udara). Apabila ini berlaku, anda akan menerima pemberitahuan yang akan memberitahu anda bahawa kemas kini sedia untuk dipasang dan anda hanya perlu mengetik padanya untuk memulakan.

AndroidPIT android pie 0260

Semudah Pie, bagi sesetengah orang. / © NextPit

Jika, atas sebab apa pun, ia tidak ditolak ke peranti anda atau anda secara tidak sengaja mengosongkan pemberitahuan, anda boleh menyemak secara manual jika terdapat kemas kini OTA tersedia dengan menuju ke Perihal Peranti > Kemas Kini Sistem > Semak Kemas Kini. Istilah yang tepat ini berbeza-beza bergantung pada jenis peranti yang anda miliki, tetapi ia harus berada dalam kawasan umum yang sama.

Bagaimana untuk mengemas kini secara manual

Terdapat pelbagai sebab untuk mengemas kini peranti anda secara manual, tetapi beberapa yang paling biasa ialah anda tidak mempunyai rangkaian mudah alih atau Wi-Fi yang stabil, atau anda telah mengakar peranti anda dan tidak menerima kemas kini OTA lagi. Dalam kes peranti lama yang tidak lagi mendapat versi Android terkini, anda mungkin beralih kepada ROM tersuai seperti OS Lineage. Tidak kira sebabnya, berikut ialah cara untuk mengambil perkara ke tangan anda sendiri untuk mendapatkan kemas kini Android yang anda idamkan.

1. Cari perisian tegar untuk pengilang anda

Langkah pertama untuk melakukan kemas kini manual ialah mencari perisian tegar, juga dikenali sebagai ROM, yang ingin anda pasang pada peranti anda. Dalam kes ROM rasmi, kami akan menyemak tapak web yang sesuai untuk setiap pengeluar dan mencari ROM yang sesuai untuk model peranti kami. Perisian tegar pengeluar paling popular boleh didapati di sini: Samsung (SamMobile), Sony (XperiaFirmware atau Flashtool), LG, HuaweiXiaomi, OnePlus atau Motorola. Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan maklumat tentang ROM tersuai terbaik di sini.

2. Memasang perisian tegar

Untuk memasang ROM, anda perlu mencari program khusus yang sesuai untuk jenama telefon pintar anda atau menggunakan pemulihan tersuai, yang memerlukan peranti anda dibuka kunci dan diakar. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang memasang ROM tersuai di sini.

peranti Samsung

  • KIES: Program ini digunakan untuk mengemas kini peranti berjenama Samsung, membolehkan kami memuat turun ROM dan memasangnya ke peranti mudah alih daripada PC anda. KIES sendiri memuat turun perisian tegar untuk anda berdasarkan peranti dan lokasi anda, jadi jika ROM belum dilancarkan ke peranti atau lokasi anda, anda tidak akan dapat memasangnya menggunakan KIES.

  • Odin: Satu lagi program yang membolehkan anda memasang ROM pada peranti Samsung anda. Kelebihan di sini ialah tidak seperti KIES, anda boleh memasang ROM yang telah anda muat turun sendiri, seperti ROM daripada SamMobile. Untuk gambaran keseluruhan ringkas, anda boleh menyemak mana-mana pelbagai tutorial kami tentang cara mengakar peranti Samsung anda.

odin samfirm kemas kini sammobile

Pasang ROM terbaik untuk peranti anda. / © NextPit

Peranti Sony Xperia

  • Alat Flash: Alat ini digunakan untuk berkelip ROM pada peranti Sony Xperia. Anda perlu ingat bahawa ini hanya akan berfungsi pada peranti Xperia yang telah dibuka kunci pemuat butnya. Pada masa ini, ia dalam peringkat beta tetapi berfungsi pada kebanyakan PC Windows.

peranti HTC

  • Pengurus Penyegerakan HTC: Seperti namanya, program ini digunakan untuk memasang kemas kini, antara lain, pada peranti HTC. Untuk mendapatkannya, anda boleh pergi ke pejabat tapak web HTC dan dapatkannya. Setelah dipasang, anda hanya perlu menyambungkan telefon pintar anda ke PC anda melalui USB dan kemudian hidupkan program. Ia akan mencari kemas kini perisian untuk anda, tetapi hanya kemas kini rasmi akan tersedia untuk anda.

  • Kit Alat HTC One: Program ini telah dibangunkan oleh beberapa orang di Forum Pembangun XDA dan berfungsi untuk peranti HTC. Dalam kit alat ini, anda boleh membuka kunci pemuat but anda, mengakar beberapa peranti, dan sudah tentu, memasang ROM rasmi dan tersuai pada HTC anda. Anda boleh ambil toolkit dari pautan berikut: Kit Alat HTC One.

Peranti LG

  • LG PC Suite: Program ini, juga dinamakan LG Bridge, akan mengemas kini peranti LG dan boleh dimuat turun dengan menekan halaman carian peranti LG dan mencari PC Suite – cuma muat turun peranti untuk peranti anda. Setelah program dipasang, anda hanya perlu klik pada kotak Semak Kemas Kini Telefon. Seperti beberapa program rasmi yang lain, ini hanya akan memasang kemas kini rasmi untuk peranti anda.

lg pc suite 02 700x444

Suite PC LG akan membantu anda mendapatkan kemas kini rasmi paling banyak. / © LG

Peranti Motorola

  • RSD Lite: Pengguna Motorola biasanya tidak menghadapi masalah dengan menerima kemas kini, walau bagaimanapun, kit alat ini akan membolehkan anda menghidupkan perisian tegar stok pada Motorola anda sekali lagi jika anda mengalami sebarang masalah. Anda boleh mendapatkan program dari pautan berikut: RSD Lite.

Pemulihan tersuai

Jika anda tidak melihat program yang serasi dalam senarai berikut untuk peranti atau pengilang anda, pilihan terbaik mungkin ialah memasang pemulihan tersuai pada peranti anda. Ini adalah salah satu kaedah yang lebih mudah untuk memancarkan ROM tersuai dan menyandarkan peranti anda dan diakses apabila anda but semula peranti anda. Oleh itu, anda boleh memuat turun ROM tersuai atau rasmi terus ke peranti anda dan kemudian memasangnya tanpa perlu menggunakan PC sebagai perantara.

Adakah anda menggunakan sebarang kaedah alternatif untuk memasang kemas kini pada peranti anda? Kongsi mereka dengan kami dalam komen jika anda melakukannya.