Bagaimana untuk mengesan lokasi telefon bimbit dari jauh

93
DSC03181
© NextPit

Pembekal perkhidmatan Spyic berjanji untuk menyampaikannya menjejaki lokasi telefon dan akses kepada data sensitif tanpa perlu jailbreak atau root telefon bimbit anda. Adakah ini penyelesaian yang sempurna untuk keselamatan tambahan dalam perjalanan sekolah dan lawatan tanpa membatalkan jaminan atau menjejaskan telefon bimbit anda?

Walaupun kami suka mengabaikan fakta ini, ia tidak dapat dielakkan: Dengan telefon pintar moden, kami membawa peranti yang cenderung mengikuti kami 24 jam sehari – yang akan menjadi sesuatu yang rahsia, organisasi rahsia akan suka mengambil kesempatan daripada masa lalu. oleh. Mendapat akses kepada pelbagai mikrofon, penderia lokasi yang tepat hingga ke meter, sambungan ultra pantas ke rangkaian seluruh dunia dan kamera pada kedua-dua bahagian hadapan dan belakang, hampir jumlah data tanpa had boleh diperoleh daripada telefon pintar. Tetapi bagaimana jika kita menggunakan kemungkinan ini bukan untuk tujuan pengawasan rahsia, tetapi untuk perlindungan dan keselamatan?

Pembekal perkhidmatan Spyic sedang mengejar matlamat ini dan berjanji untuk mendayakan penjejakan telefon pintar tanpa melakukan jailbreak dan mengakar peranti anda. Melakukannya bermakna tiada kehilangan waranti atau mempertaruhkan sebarang kerosakan pada telefon pintar anda apabila anda membuka kuncinya. Walau bagaimanapun, selepas pendaftaran, ia sepatutnya dapat mengesan telefon pintar dengan tepat hingga ke meter, melihat senarai pemanggil, sebagai tambahan kepada fungsi lain. Sebelum kita bercakap tentang kemungkinan yang dibuka oleh perkhidmatan sedemikian, walau bagaimanapun, kita perlu menyelami secara ringkas kesan undang-undang yang terlibat.

Perisik 1

Spyic boleh mengesan telefon pintar. / © NextPit

Siapa yang boleh menjejaki siapa – dan bagaimana sebenarnya?

Apabila anda mengambil kira semua kemungkinan teknikal yang terlibat dalam penjejakan orang melalui telefon pintar, berbuat demikian akan tertakluk kepada peraturan yang ketat di Jerman. Pada dasarnya, telefon pintar dengan kad SIM di dalamnya boleh dijejaki melalui rangkaian telefon mudah alih dalam jangka masa yang panjang. Walaupun penjejakan melalui cara ini terbukti agak tidak tepat, satu-satunya prasyarat untuk mendapatkan lokasi adalah, mempunyai kad SIM yang berfungsi di dalam telefon bimbit dan juga telah menyahaktifkan mod penerbangan. Memandangkan kini terdapat kaedah yang jauh lebih tepat untuk menjejak telefon pintar melalui WLAN dan GPS, banyak pengendali telefon mudah alih mematikan perkhidmatan pengesanan GSM.

Pengecaman lokasi melalui GPS atau melalui rangkaian WLAN awam dan persendirian adalah lebih tepat dan kaedah ini digunakan oleh aplikasi navigasi seperti Peta Google. Mengikut undang-undang Jerman, mencari telefon pintar anda sendiri sudah tentu tidak dilarang, tetapi dengan orang yang tidak dikenali, keadaan berubah sangat berbeza.

Menurut Akta Telekomunikasi Jerman, kebenaran yang jelas, berasingan dan bertulis daripada orang yang ingin ditemui diperlukan untuk penghantaran data lokasi disediakan kepada pihak ketiga. Pada masa yang sama, orang yang telefon pintarnya sedang dikesan mesti dimaklumkan setiap kali lokasi itu diakses melalui mesej teks. Ini tidak terpakai kepada kanak-kanak yang ibu bapanya ingin menjalankan latihan pengesanan untuk melindungi kebajikan kanak-kanak itu.

Perisik 2

Perkhidmatan Spyic yang tersedia bergantung pada yuran yang dibayar (lihat di sini untuk Android). / © NextPit

Di sini, ibu bapa menavigasi melalui kawasan kelabu konflik kepentingan antara perlindungan data, hak harta dan menunaikan kewajipan penjagaan oleh ibu bapa. Walaupun kanak-kanak juga mempunyai hak untuk menentukan sendiri ke mana maklumat mereka pergi, tugas ibu bapa sering mengatasi hak tersebut dalam pertikaian apabila anak-anak masih di bawah umur. Apabila membaca mesej peribadi seperti perbualan WhatsApp atau e-mel, seseorang menghadapi risiko tambahan untuk melanggar hak peribadi orang yang berkenaan.

Ibu bapa juga harus mendidik anak-anak mereka apabila mereka memasang aplikasi yang memantau lokasi seseorang. Ini sangat masuk akal untuk alasan kepercayaan sahaja. Bagi warga emas atau orang dewasa yang merupakan pekerja, undang-undang memerlukan kebenaran bertulis terlebih dahulu. Atas sebab etika, perhubungan dan undang-undang, tidak disyorkan untuk memasang telefon pintar pasangan anda secara rahsia dengan aplikasi pengintipan.

Spyic

Apabila menggunakan Spyic, anda harus sentiasa mengingati keperluan asas ini pada setiap masa. Selain penjejakan, julat fungsi platform termasuk akses kepada senarai panggilan, kenalan, mesej, sejarah penyemakan imbas dan beberapa aplikasi media sosial. Pada dasarnya, keylogger, iaitu perisian yang merekodkan entri papan kekunci, juga boleh digunakan. Pelanggaran hak peribadi dan peraturan Akta Telekomunikasi adalah mungkin pada setiap masa.

Walau bagaimanapun, untuk perlindungan kanak-kanak yang komprehensif, dengan kebenaran daripada pekerja syarikat atau untuk memantau telefon pintar anda sendiri, pelbagai fungsi adalah dipuji. Pada Android, anda juga boleh menggunakan fungsi Spyic tanpa perlu mengakar peranti anda, kecuali Facebook, Instagram, Snapchat dan Gmail. Mengakar di bawah Android bermakna anda memberikan diri anda hak pengguna tertinggi dalam sistem pengendalian. Walaupun berbuat demikian akan membuka beberapa kemungkinan baharu untuk anda, tetapi anda juga akan membatalkan jaminan telefon pintar anda pada masa yang sama dalam kebanyakan kes.

Di bawah iOS Apple, rakan sejawat kepada pengakaran dikenali sebagai “jailbreak”. Di sini juga, anda menghadapi risiko merosakkan telefon pintar mahal dan membatalkan jaminannya. Tanpa jailbreak, Spyic menawarkan ciri seperti mengakses senarai kenalan anda, sejarah panggilan, data WhatsApp, lokasi, entri kalendar dan mesej. Ciri lanjutan seperti melihat mesej Instagram memerlukan jailbreak. Satu lagi perbezaan antara iOS dan Android ialah: Spyic hanya memerlukan akses kepada peranti itu sendiri pada salah satu daripada dua sistem pengendalian.

Bagaimana Spyic berfungsi

Oleh kerana menyediakan Spyic di bawah Android dilakukan melalui aplikasi percuma yang dihantar ke telefon pintar dalam bentuk fail APK, anda pada asasnya memasangnya daripada sumber pihak ketiga selepas kebenaran pemasangan telah didayakan, sama seperti yang akan dilakukan di bawah Persekitaran Windows atau macOS selepas memuat turun fail melalui penyemak imbas – kecuali perkara ini dilakukan melalui telefon pintar anda.

Di bawah iOS, walau bagaimanapun, Spyic memerlukan akses kepada akaun Apple iCloud pengguna yang telefon pintarnya akan dipantau. Selepas mencipta akaun Spyic, anda perlu melumpuhkan pengesahan dua faktor dan masukkan kelayakan iCloud yang berkaitan pada platform Spyic. Untuk kedua-dua iOS dan Android, maklumat ini diakses melalui platform dalam talian Spyic. Ia juga bagus untuk ambil perhatian bahawa pada kedua-dua platform, aplikasi boleh dinyahpasang tanpa sebarang kesan. Apl yang dipasang juga boleh disembunyikan selepas pemasangan di bawah Android.

Berapa mahal Spyic?

Penggunaan Spyic sentiasa dikaitkan dengan yuran langganan, dan tiada tempoh percubaan percuma selama sebulan atau tawaran masa terhad. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan yuran bulanan anda dengan memilih tempoh langganan yang lebih lama dari awal. Tambahan pula, pembekal menawarkan tiga langganan berbeza dengan perbezaan harga antara platform iOS dan Android.

Perisik 3

Kos pakej yang berbeza untuk Spyic pada iOS / © NextPit

Julat fungsi berbeza-beza antara pakej Asas dan Premium, di mana langganan keluarga pada dasarnya adalah akses Premium untuk sehingga tiga peranti. Dalam pakej Asas yang paling berpatutan, julat fungsi terhad kepada senarai panggilan, SMS dan MMS, lokasi, senarai kenalan, sejarah penyemakan imbas, penanda halaman, foto dan video. Untuk mendapatkan faedah sedemikian, anda mungkin akan dikenakan bayaran sebulan sebanyak $39.99 untuk Android, yang bersamaan dengan hampir €34. Langganan premium berharga $49.99 (hampir €40), manakala langganan keluarga ialah $69.99 atau €60.

Bagi pengguna iOS Apple, pakej asas terhad tidak wujud. Di sini, pakej peringkat kemasukan akan menjadi langganan premium yang kini berharga $49.99, atau hanya di bawah €42 setiap bulan. Sebagai alternatif, langganan keluarga dengan harga $99.99 atau €85 akan memberikan anda akses sehingga 5 peranti, manakala langganan perniagaan menawarkan akses sehingga 25 peranti dengan bayaran bulanan $399.99 atau €340. Memandangkan harga sentiasa didiskaun, anda harus menyemak halaman utama Spyic untuk struktur harga terkini.

Bagi kaedah pembayaran yang tersedia, anda boleh memilih antara kad kredit yang berbeza dan PayPal. Spyic menyatakan bahawa nama pembangun dan bukan “Spyic” sentiasa ditunjukkan pada penyata bank. Untuk bayaran balik, anda boleh menghubungi pembangun dalam masa 10 hari melalui borang hubungan.

Kesimpulan

Spyic ialah perkhidmatan pemantauan telefon pintar yang berkuasa yang menghairankan bukan invasif pada Android dan iOS. Akses root atau jailbreaking telefon pintar yang dipantau hanya membawa beberapa kelebihan, iaitu perkara yang dielakkan oleh Spyic, sambil memastikan ciri yang paling penting juga tersedia. Telefon pintar berkuasa Android merupakan peranti yang paling menjimatkan kos untuk menggunakan pakej asas yang sangat terhad dengan langganan tahunan. Bayaran sekali hampir €85 ($101) diperlukan. Pada iOS Apple, cara paling murah untuk bermula ialah langganan premium di bawah mod pembayaran tahunan dengan harga yang diminta sebanyak €110 ($130).

Dengan keseluruhan rangkaian fungsi yang disediakan kepada pengguna, data yang sangat sensitif boleh diakses pada kedua-dua iPhone dan juga pada peranti Android, yang boleh menyelamatkan nyawa dalam beberapa situasi. Contohnya, jika kanak-kanak tidak pulang ke rumah selepas waktu sekolah, lokasi telefon pintarnya boleh diakses dalam masa nyata dengan tepat hingga ke meter tepat apabila perkhidmatan penjejakan diaktifkan. Jika perkhidmatan penjejakan dimatikan, penjejakan GSM akan dapat membantu pada dasarnya, sekurang-kurangnya dengan anggaran kasar. Spyic juga menyediakan ibu bapa alat penting untuk melindungi diri mereka daripada penjenayah di Internet dengan membolehkan mereka melihat sejarah sembang dan mesej yang ditaip.

Malangnya, ia juga jelas bahawa kemungkinan ini membuka pintu untuk jenis penderaan lain, atau malah oleh pasangan yang cemburu. Di sini tanggungjawab terletak pada pengguna, yang dalam kes pelanggaran hak peribadi, akhirnya mesti juga menjawab sebarang pertuduhan di mahkamah. Spyic sendiri jelas menyedari bahaya ini, kerana perkhidmatan itu melindungi dirinya dalam penafiannya terhadap penyalahgunaan platform.


Artikel ini ditulis dengan kerjasama pengeluar perisian. Pendapat dalam artikel ini adalah mengenai faedah perisian dan mengekalkan pandangan yang neutral.