Bagaimana untuk Mengetahui jika Seseorang Membaca Mesej dalam WhatsApp

87

Menghantar mesej teks dan tidak mendapat balasan serta-merta, atau walaupun dalam sejam, boleh menjengkelkan. Jika anda pernah mengalami ini, anda tahu ia bukan perasaan yang menyenangkan apabila seseorang mengambil masa berjam-jam atau bahkan berhari-hari untuk menghubungi anda. Tetapi bagaimana anda tahu sama ada mereka telah membaca mesej anda?

Bagaimana untuk Mengetahui jika Seseorang Membaca Mesej dalam WhatsApp

Nasib baik, WhatsApp ialah salah satu aplikasi dengan sistem yang hebat yang memudahkan untuk melihat sama ada seseorang telah menerima dan membaca mesej anda. Terdapat pelbagai cara anda boleh menentukan sama ada seseorang membaca mesej anda di WhatsApp. Anda boleh melihat tanda semak atau maklumat mesej. Lebih-lebih lagi, anda juga boleh menyemak untuk mengetahui sama ada seseorang telah mendengar mesej suara yang anda hantar kepada mereka.

Dalam artikel ini, kami akan memberikan anda panduan langkah demi langkah terperinci tentang cara mengetahui sama ada seseorang membaca mesej anda di WhatsApp, jadi pastikan anda terus membaca.

Bagaimana untuk menyemak sama ada Seseorang telah Membaca Mesej dalam WhatsApp

Seperti yang dinyatakan, terdapat beberapa cara untuk menyemak status bacaan mesej dalam WhatsApp. Berikut ialah ikhtisar cara melakukannya.

Semak Tanda Semak Mesej Anda

Salah satu ciri hebat WhatsApp ialah sistem tanda semaknya. Selepas setiap mesej yang anda hantar, anda akan melihat tanda semak yang mempunyai makna yang berbeza.

 • Jika anda melihat satu tanda semak kelabu di sebelah mesej anda, ini bermakna mesej anda telah dihantar, tetapi ia tidak dihantar. Ini boleh berlaku jika internet penerima dimatikan atau tiada isyarat.
 • Jika anda melihat dua tanda semak kelabu di sebelah mesej anda, ini bermakna mesej anda telah berjaya dihantar kepada penerima.
 • Jika anda melihat dua tanda semak biru di sebelah mesej anda, ini bermakna penerima telah membacanya.
 • Selain itu, jika anda berada dalam sembang kumpulan, anda akan melihat dua tanda semak biru hanya apabila semua ahli telah membaca mesej tersebut. Sehingga itu, mereka akan kekal dalam warna kelabu.

Semak Maklumat Mesej

Cara lain untuk menyemak sama ada seseorang membaca mesej anda ialah dengan melihat maklumat mesej. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Pilih mesej.
 2. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Ketik Maklumat. Di sana, anda akan melihat jika dan bila mesej itu dihantar dan dibaca.

Menghantar Orang, Nota Suara

Salah satu pilihan yang tersedia dalam WhatsApp ialah menghantar mesej suara. Terdapat dua cara untuk menyemak sama ada penerima telah memainkan mesej anda.

Semak Tanda Semak dan Ikon Mikrofon

Seperti mesej teks, lihat tanda semak untuk menentukan sama ada orang itu membaca mesej anda. Walau bagaimanapun, hanya kerana seseorang membaca itu tidak bermakna mereka mendengarnya. Itulah sebabnya anda mempunyai ikon mikrofon di sebelah kiri mesej suara anda.

 • Jika dua tanda semak berwarna biru dan ikon mikrofon berwarna kelabu, ini bermakna penerima melihat bahawa anda menghantar mesej suara tetapi belum memainkannya lagi.
 • Jika dua tanda semak dan ikon mikrofon berwarna biru, ini bermakna penerima melihat dan memainkan mesej anda.

Walau bagaimanapun, terdapat helah yang boleh digunakan untuk memainkan mesej suara tanpa menunjukkan ikon mikrofon biru. Ini caranya:

 1. Apabila mesej suara diterima, jangan mainkannya.
 2. Pilih mesej dan ketik ikon anak panah kanan di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Pilih kenalan dan majukan mesej kepada mereka.
 4. Buka mesej suara daripada sembang itu.

Dengan memajukan mesej suara kepada orang lain, penerima pertama boleh memainkannya tanpa mempunyai ikon mikrofon biru muncul kepada pengirim. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa pengirim masih dapat melihat mesej mereka telah dihantar.

Maklumat Mesej

Melihat maklumat mesej ialah cara lain untuk menentukan sama ada seseorang menerima, membaca dan memainkan mesej anda:

 1. Pilih mesej suara anda.
 2. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Ketik Maklumat.
 4. Anda akan melihat jika dan bila mesej anda dihantar, dilihat dan dimainkan. Jika ia belum dimainkan, anda akan melihat apabila ia dibaca.

Menyelesaikan Masalah Dengan Menghantar dan Menerima Mesej

Jika anda tidak dapat menghantar dan/atau menerima mesej di WhatsApp, kemungkinan besar punca masalah ini ialah sambungan internet yang teruk. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab lain yang mungkin anda boleh siasat jika anda pasti sambungan anda baik:

 • Anda perlu memulakan semula atau but semula telefon anda.
 • Nombor yang anda cuba hantar mesej telah menyekat anda.
 • Anda tidak menyimpan kenalan dengan betul. Semak nombor telefon kenalan.
 • Anda tidak melengkapkan proses pengesahan dengan betul.

Menyelesaikan Proses Pengesahan

Jika anda ingin menggunakan WhatsApp, memasangnya pada telefon anda tidak mencukupi. Anda perlu mengesahkan nombor telefon anda sebelum boleh menghantar dan menerima mesej. Kami telah menyediakan panduan langkah demi langkah tentang cara menyelesaikan proses tersebut.

 1. Buka WhatsApp.
 2. Pergi melalui Dasar Privasi dan Syarat Perkhidmatan dan ketik Setuju Dan Teruskan.
 3. Masukkan kod negara dan nombor telefon anda dan ketik Seterusnya.
 4. Mesej akan dipaparkan meminta anda menyemak nombor telefon. Jika anda telah membuat kesilapan, ketik Edit untuk membetulkan nombor. Jika anda telah memasukkan nombor yang betul, ketik OK.
 5. Anda akan menerima SMS dengan kod enam digit yang perlu anda masukkan. Jika anda tidak mahu melakukan ini, anda boleh memilih pilihan Hubungi saya untuk menerima panggilan telefon automatik dengan kod tersebut.
 6. Jika anda ingin memulihkan sandaran terdahulu, ketik Teruskan. Jika tidak, ketik Bukan sekarang.

Jika anda tidak menerima kod tersebut, anda boleh cuba menyemak sambungan Internet anda, memulakan semula telefon anda atau memasang semula apl.

Masalah Sambungan

Jika anda tidak boleh menghantar atau menerima mesej di WhatsApp, anda mungkin menghadapi masalah sambungan. Terdapat beberapa perkara yang anda boleh semak untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik pada anda:

 • Mulakan semula telefon anda.
 • Kemas kini WhatsApp.
 • Pastikan mod Pesawat dimatikan.
 • Pastikan Wi-Fi/data anda dihidupkan.
 • Cuba sambungkan ke tempat liputan Wi-Fi.
 • But semula penghala Wi-Fi anda.
 • Kemas kini sistem anda.
 • Matikan perkhidmatan VPN jika anda mempunyainya.
 • Jika tiada satu pun daripada perkara di atas berfungsi, hubungi pembekal mudah alih anda dan semak sama ada tetapan APN anda dikonfigurasikan dengan betul.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimanakah cara saya Mematikan Resit Baca?

WhatsApp menawarkan pilihan untuk mematikan resit baca:

1. Buka WhatsApp.

2. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.

3. Ketik Tetapan.

4. Ketik Akaun.

5. Ketik Privasi.

6. Matikan butang togol di sebelah Baca resit.

Kini, apabila seseorang menghantar mesej kepada anda, mereka hanya akan dapat melihat bahawa mesej itu telah diterima. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ia berfungsi kedua-dua cara. Apabila anda menghantar mesej, dan penerima membacanya, anda tidak akan tahu. Anda akan mempunyai dua tanda semak kelabu di sebelah mesej anda yang hanya menunjukkan mesej telah dihantar, walaupun ia mungkin juga telah dibaca.

Selain itu, perlu dinyatakan bahawa resit baca untuk kumpulan dan mesej suara tidak boleh dilumpuhkan.

Bagaimanakah cara saya Menyembunyikan Status Dalam Talian saya?

Jika anda tidak mahu sesetengah orang tahu apabila anda berada dalam talian tetapi anda mengelak daripada membalas mesej, atau anda tidak mahu diganggu, anda boleh menyembunyikan status anda. Dengan cara itu, tiada siapa yang akan tahu bila anda aktif.

1. Buka WhatsApp.

2. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.

3. Ketik Tetapan.

4. Ketik Akaun.

5. Ketik Privasi.

6. Ketik Terakhir dilihat. Di sini anda boleh memilih siapa yang boleh melihat status dalam talian anda: semua orang, kenalan anda atau tiada sesiapa. Jika anda mahu menggunakan inkognito sepenuhnya pada WhatsApp, ketik Tiada sesiapa.

Perkara penting yang perlu diingat ialah apabila anda mematikan status dalam talian anda, anda juga tidak akan dapat melihat status orang lain.

Tetapan privasi tambahan membolehkan anda menetapkan tahap pendedahan yang anda selesa. Contohnya, anda boleh memilih siapa yang boleh melihat foto profil, status, maklumat anda atau menambahkan anda pada sembang kumpulan.

Bagaimanakah saya menggunakan Lokasi Langsung WhatsApp?

WhatsApp membolehkan anda berkongsi lokasi anda dalam masa nyata dengan kenalan anda. Jika anda bertemu rakan atau ahli keluarga atau berjalan pulang ke rumah pada waktu malam, anda boleh menggunakan ciri ini untuk memastikan individu atau kumpulan dikemas kini. Berikut ialah cara untuk membolehkannya:

1. Buka sembang di mana anda ingin berkongsi lokasi anda dan ketik ikon klip kertas.

2. Ketik Lokasi.

3. Benarkan WhatsApp mengakses lokasi anda.

4. Ketik Kongsi lokasi langsung. Anda boleh memilih berapa lama anda mahu berkongsi lokasi: 15 minit, 1 jam atau 8 jam.

6. Ketik anak panah di penjuru kanan sebelah bawah untuk menghantarnya.

7. Jika anda ingin berhenti berkongsi lokasi anda, ketik Hentikan perkongsian dan Hentikan.

Memandangkan WhatsApp menggunakan penyulitan hujung-ke-hujung, anda boleh yakin bahawa tiada siapa yang dapat melihat lokasi anda kecuali orang yang anda memutuskan untuk berkongsinya.

Bolehkah Saya Melihat Masa Tepat Mesej Saya Dibaca?

Anda boleh melihat masa yang tepat apabila mesej anda dibaca dengan menyemak maklumat mesej.

1. Pilih mesej.

2. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.

3. Ketik Maklumat.

4. Anda akan melihat masa yang tepat seseorang membaca mesej anda. Jika ia belum dibaca lagi, tetapi ia telah dihantar, anda akan melihat masa penghantaran dan baris di bawah Baca. Sebaik sahaja penerima membuka mesej, ini akan berubah kepada masa yang tepat apabila ia dibuka.

Dan Itu Bungkus di WhatsApp

Kini anda telah mempelajari cara untuk mengetahui sama ada seseorang membaca mesej anda di WhatsApp sambil juga mempelajari lebih lanjut tentang penyelesaian masalah dan pilihan privasi yang berbeza. Jika anda ingin menyemak sama ada seseorang melihat mesej anda, anda boleh melakukannya dengan pelbagai cara, terima kasih kepada sistem tanda semak WhatsApp dan maklumat mesej.

Adakah anda sering menyemak status mesej anda dalam WhatsApp? Beritahu kami lebih lanjut di bahagian komen di bawah.