Bagaimana untuk Mengetahui jika Seseorang Menyekat Anda di Telegram

58

Telegram adalah salah satu platform pemesejan yang paling popular hari ini. Ia digunakan untuk menghubungi keluarga, rakan dan rakan sekerja anda dengan cepat. Seperti banyak aplikasi lain yang menyediakan perkhidmatan komunikasi, Telegram juga memberi anda pilihan untuk menyekat pengguna tertentu. Tetapi tiada cara yang pasti untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda di Telegram. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda yang mungkin menunjukkannya.

Bagaimana untuk Mengetahui jika Seseorang Menyekat Anda di Telegram

Di sini kami akan berkongsi petua tersebut dengan anda untuk membantu anda mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda di Telegram.

Mesej Tidak Dihantar

Apabila anda menghantar mesej di Telegram, ia menunjukkan satu tanda semak kecil di sebelah teks anda. Ini bermakna orang itu telah menerima mesej itu tetapi belum melihatnya lagi. Apabila pengguna mesej membuka sembang dan melihat mesej, tanda semak tunggal bertukar menjadi dua tanda. Ini adalah cara anda mengetahui orang itu telah membaca mesej anda dan anda mungkin menerima balasan.

Walau bagaimanapun, jika hanya satu tanda semak yang mengiringi teks anda untuk tempoh yang panjang – dan anda tahu penerima sentiasa menyemak mesej mereka – ini mungkin bermakna mereka telah menyekat anda.

Status Aktiviti Luar Biasa

Satu lagi cara untuk menyemak sama ada seseorang telah menyekat anda di Telegram adalah dengan melihat status aktiviti mereka. Bergantung pada tetapan privasi anda dan pengguna lain, Telegram memaparkan anggaran tarikh dan masa seseorang terakhir kali berada dalam talian. Tetapi jika anda tidak membenarkan orang lain melihat status aktiviti anda, anda juga tidak akan dapat melihat status aktiviti mereka.

Jika status pengguna disenaraikan sebagai “Dilihat lama dahulu” dan bukannya “Dalam talian” atau anggaran masa sejak kali terakhir mereka berada dalam talian, kemungkinan besar mereka telah menyekat anda. Malangnya, ini bukan penunjuk tepat bahawa seseorang telah menyekat anda jika mereka sebenarnya tidak menggunakan Telegram untuk seketika atau jika mereka telah menyembunyikan status aktiviti mereka. Tetapi jika anda telah bercakap dengan mereka baru-baru ini, mungkin lebih mudah untuk membuat kesimpulan sama ada mereka telah menyekat anda atau tidak.

Gambar Profil Kembali ke Parap Pengguna

Apabila anda membuat akaun di Telegram, anda boleh menggunakan foto pilihan anda sebagai gambar profil anda atau mana-mana pelekat dan emoji yang ditawarkan Telegram. Jika tidak, apl menggunakan parap anda pada latar belakang warna yang dipilih secara rawak dengan cara yang serupa yang dilakukan oleh Gmail. Jika gambar seseorang tiba-tiba berubah daripada foto biasa mereka kepada inisial mereka, ini mungkin bermakna mereka telah menyekat anda.

Walau bagaimanapun, jika foto profil pengguna tidak pernah dikemas kini daripada parap lalai, sukar untuk mengetahui sama ada mereka telah menyekat anda.

Tidak Dapat Menyambung Panggilan atau Sembang Video

Selain daripada pemesejan, Telegram juga memberi anda pilihan untuk membuat panggilan dan sembang video dengan pengguna lain. Sekali lagi, sama ada anda boleh menghubungi seseorang dengan cara ini bergantung pada tetapan privasi mereka. Tetapi jika anda telah dapat menghubungi mereka sebelum ini dan skrin anda tiba-tiba memaparkan “Gagal disambungkan” apabila anda cuba menghubungi mereka, mereka mungkin telah menyekat anda.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya menyekat pengguna di Telegram?

Anda boleh menyekat pengguna dalam dua cara. Satu adalah dengan mengetik sembang anda dengan mereka, kemudian gambar profil mereka, dan akhirnya, tiga titik di penjuru kanan sebelah atas di mana anda akan menemui “Sekat pengguna.” Cara kedua ialah dengan pergi ke “Tetapan,” kemudian “Privasi dan Keselamatan,” dan “Pengguna Disekat.” Di sini anda akan mempunyai pilihan untuk mengklik pada sembang orang yang ingin anda sekat.

Bagaimanakah saya boleh menukar siapa yang boleh melihat status aktiviti saya di Telegram?

Anda boleh menukar keterlihatan status anda dengan pergi ke “Tetapan” dahulu dan kemudian mengklik pada “Privasi dan Keselamatan”, di mana anda akan dapat menukar orang yang boleh melihat status aktiviti anda dalam “Terakhir Dilihat & Dalam Talian”.

Adakah Telegram menunjukkan masa mesej itu dilihat?

Telegram hanya menunjukkan masa mesej dihantar. Tiada cara untuk melihat apabila mesej telah dibaca.

Hilangkan Kekeliruan Mengenai Penyekatan Telegram

Walaupun tiada cara untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda dengan pasti, kaedah ini boleh membantu anda menentukan sama ada mesej anda sedang dibaca atau sebab anda tidak dapat melihat foto profil seseorang. Jika anda percaya anda tidak melakukan apa-apa untuk menjamin disekat, cuba hubungi orang itu dengan cara yang berbeza untuk melihat sama ada semuanya baik-baik saja dengan akaun Telegram mereka.

Adakah anda mengesyaki seseorang telah menyekat anda di Telegram? Adakah mana-mana kaedah ini membantu anda memikirkannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.