Bagaimana untuk mengetahui sama ada akaun Facebook anda telah digodam

117
AndroidPIT shutterstock 558278971 Facebook
© shutterstock, NextPit

Baru-baru ini telah didedahkan bahawa beberapa juta akaun Facebook telah digodam. Tetapi sementara penyiasatan sedang dijalankan, persoalan tetap sama ada anda sendiri terjejas. Kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk menyemak sama ada data anda telah terjejas.

  • Inilah masanya: Bagaimana untuk memadam akaun Facebook secara kekal
  • Facebook memperkenalkan foto 3D baharu: berikut cara melakukannya

Pada asalnya dilaporkan bahawa kelemahan dalam Facebook membenarkan penyerang yang tidak dikenali untuk mengakses sehingga 50 juta akaun pengguna. Untuk melakukan ini, mereka mengeksploitasi alat “Lihat Sebagai..”, fungsi yang membolehkan pengguna melihat profil mereka sendiri dari sudut pandangan orang lain.

Facebook kini mengatakan bahawa hanya 29 juta akaun terjejas tetapi, walaupun dua minggu kemudian, masih belum seratus peratus jelas bagaimana penggodam melakukannya. Tetapi itu tidak begitu penting untuk pengguna, kerana itulah yang perlu ditangani oleh pengaturcara dan pakar keselamatan di sini.

Bagaimanakah cara untuk menyemak sama ada akaun Facebook saya telah digodam?

Pengguna Facebook yang ingin mengetahui sama ada mereka menjadi mangsa penggodaman boleh menyemak sama ada data mereka telah dicuri. Teruskan seperti berikut:

  1. Log masuk ke Facebook
  2. Klik pada tanda soal di sudut kanan atas.
  3. Pergi ke kawasan bantuan atau tekan di sini
  4. Tatal ke bawah ke tempat anda boleh mendapatkan petua tentang isu keselamatan semasa

Jika anda tidak terjejas, anda akan menemui mesej ini pada latar belakang hijau di sini:

akaun facebook tidak digodam ap 01

Anda akan melihat mesej ini jika akaun anda belum digodam. / © Petikan skrin: AndroidPIT

Walau bagaimanapun, jika anda terjejas, anda akan menemui mesej lain di sini. Ia akan mengesahkan bahawa anda terjejas dan maklumat yang boleh diperolehi oleh penyerang. Walau bagaimanapun, anda juga harus melihat maklumat tentang ini pada halaman permulaan anda. Wartawan New York Times, Mike Isaac, menunjukkan rupanya di Twitter:

Sudah tentu, anda tidak boleh mengubah fakta bahawa maklumat anda kini berada di tangan orang yang tidak dikenali. Facebook telah pun menutup celah yang membenarkan penyerang masuk dan menetapkan semula token akses yang dipanggil untuknya. Jika anda tidak mendapat mesej, ikuti pautan ini:

Semua ini semua tertakluk kepada perubahan. Seperti yang dilaporkan oleh Facebook sendiri, maklumat itu berdasarkan status semasa penyiasatan, jadi kemungkinan besar anda boleh dianggap terjejas apabila maklumat baharu ditemui. Menurut Facebook, “hanya” 29 juta akaun Facebook (turun daripada anggaran awal 90 juta) terjejas.

Adakah akaun anda digodam?

Melalui: Boleh tumbuk