Bagaimana untuk mengetahui sama ada Nilai Terdapat dalam Senarai dalam Excel

28

Anda telah mencipta hamparan besar dalam Excel dan menghadapi masalah mencari nilai tertentu. Mencari data secara manual akan mengambil masa terlalu lama, jadi adakah cara untuk mengautomasikan proses? Ada – anda hanya perlu menggunakan pintasan atau fungsi.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada Nilai Terdapat dalam Senarai dalam Excel

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk menentukan sama ada nilai berada dalam senarai menggunakan pintasan dan fungsi dalam Excel.

Cara Mencari Nilai dalam Excel Dengan Pintasan

Walaupun Excel kadangkala boleh menjadi rumit, alat ini mengekalkan ciri asas yang mudah. Salah satu fungsi yang mudah diakses ini ialah keupayaan untuk mencari nilai. Kaedah ini serupa dengan cara anda mencapai ini dalam Microsoft Word, Notepad dan program lain. Lebih khusus lagi, anda perlu menggunakan pintasan Cari.

 1. Buka hamparan di mana anda ingin mencari nilai anda.
 2. Pilih lajur atau berbilang lajur yang mungkin mengandungi nilai yang dikehendaki.
 3. Tekan kombinasi kekunci Ctrl + F.
 4. Pergi ke tetingkap Cari dan taip nilai yang anda mahu cari.
 5. Navigasi ke Cari Apa, diikuti dengan Cari Semua.
 6. Jika alat mendapatkan semula hasil yang sepadan, ia menyenaraikannya dalam tetingkap. Jika tidak, anda akan mendapat kotak dialog yang mencerminkan kegagalan.

Jika anda ingin mencari merentas buku kerja atau helaian, pastikan tiada lajur dipilih.

Cara Mencari Nilai dalam Excel Menggunakan Fungsi

Di hujung spektrum yang lain adalah fungsi. Ia lebih rumit untuk digunakan daripada ciri pintasan, tetapi ramai yang lebih suka ciri ini kerana ia membolehkan anda menyesuaikan carian anda. Sebaik sahaja anda menggunakan fungsi, anda boleh menyalin formula dengan mudah ke bawah helaian untuk digunakan pada sel lain.

Anda boleh menggunakan beberapa fungsi untuk menentukan sama ada senarai anda mengandungi nilai tertentu.

MATCH dan ISNUMBER

Fungsi pertama yang akan kami pertimbangkan ialah fungsi terbenam. Di sini, fungsi MATCH adalah sebahagian daripada fungsi ISNUMBER. Ia mungkin terdengar menakutkan, tetapi ia agak mudah untuk dilakukan.

Dalam fungsi Padanan, nombor pertama ialah nilai yang anda cari. Nombor kedua ialah senarai yang mungkin mengandungi nilai. Nombor ketiga ialah 0, memberitahu fungsi untuk mencari nilai yang sama. Fungsi ISNUMBER menyemak sama ada nombor itu adalah nombor sebenar atau sesuatu yang lain.

 1. Buka hamparan anda.
 2. Klik sel di mana fungsi akan memberitahu anda sama ada senarai anda mengandungi nilai.
 3. Taipkan fungsi berikut: =ISNUMBER(MATCH).
 4. Berikut ialah contoh untuk memberi anda idea yang lebih baik: =ISNUMBER(MATCH D14, C5:C10,0), dengan D14 ialah sel yang mengandungi nilai dan C5:C10 ialah julat di mana alat akan mencari nilai.
 5. Tekan Enter, dan anda akan segera mengetahui sama ada nilai itu berada dalam senarai. Jika ya, anda akan mendapat True. Jika tidak, fungsi tersebut akan memberikan False dalam sel asal yang anda pilih.

COUNTIF

Satu lagi cara mudah untuk menyemak nilai dalam senarai Excel ialah menggunakan fungsi COUNTIF. Ciri mudah ini boleh menjimatkan hari walaupun anda sedang mencari jarum dalam timbunan jerami.

COUNTIF ialah alternatif yang lebih mudah; anda hanya perlu menaip dua parameter. Mula-mula, beritahu sistem di mana ia harus mencari nilai (julat). Dan kedua, memberitahu fungsi apa yang ia cari dalam koma terbalik.

 1. Pergi ke hamparan anda.
 2. Serlahkan sel di mana anda akan mendapat hasil akhir. Dalam erti kata lain, di sinilah fungsi akan memberitahu anda sama ada nilai itu berada dalam senarai.
 3. Masukkan fungsi berikut dalam sel: =COUNTIF
 4. Tekan Tab untuk melancarkan fungsi dan masukkan nilai anda. Mari kita gunakan contoh yang sama di sini: =COUNTIF(C5:C10, “D14”)
 5. Tekan Enter untuk melihat sama ada nilai itu wujud dalam senarai. Jika ya, fungsi itu juga akan mendedahkan berapa banyak contoh nilai tersebut muncul dalam data.

JIKA dan COUNTIF

Jika fungsi COUNTIF tidak berjaya, jangan risau. Versi terbenam boleh menjadi penyelamat. Anda boleh menambah fungsi ini pada fungsi IF untuk lebih banyak ungkapan logik. Ini membolehkan anda mengecilkan carian anda dengan lebih jauh lagi.

Fungsi COUNTIF akan mengira bilangan sel yang memenuhi kriteria tertentu. Fungsi ini memerlukan empat parameter: senarai, kriteria (nilai), nilai jika benar, dan nilai jika salah.

 1. Buka hamparan anda dan tekan sel output yang dikehendaki.
 2. Masukkan baris berikut dalam sel: =IF(COUNTIF())
 3. Berikut ialah contoh: =IF(COUNTIF(C5:C10, “D14”), “Ya,”” Tidak”). Di sini, anda sedang mencari data dalam sel D14 dalam julat yang dipilih. Fungsi ini akan memberi anda Ya dalam sel yang diserlahkan jika ia wujud. Jika tidak, anda akan mendapat Tidak dalam sel yang sama.
 4. Tekan Enter, dan anda boleh pergi.

Cara Mencari Nilai Tertinggi dalam Senarai dalam Excel

Sebagai seorang profesional Excel, anda mungkin diminta untuk mendapatkan nilai tertinggi dalam senarai tertentu. Fungsi di atas hanya akan membawa anda setakat ini jika anda tidak mengetahui nombor yang tepat.

Fungsi MAX ialah jaket keselamatan anda dalam kes sedemikian. Seperti namanya, ia mengekstrak nilai maksimum daripada senarai yang dipilih. Anda sepatutnya tidak menghadapi masalah menggunakan formula ini.

 1. Pilih sel.
 2. Taipkan =MAX()
 3. Pilih senarai di mana alat akan mencari nilai tertinggi. Anda boleh melakukannya dengan tetikus anda.
 4. Masukkan kurungan penutup dan tekan butang Enter untuk memuktamadkan formula. Sebagai contoh, untuk mencari nilai maksimum dalam julat A2:A7, anda mesti memasukkan baris berikut: =MAX(A2:A7).

Ia menjadi lebih mudah jika nilai berada dalam medan bersebelahan (berjiran). Dalam kes itu, Excel boleh mendayakan formula MAX secara automatik. Input minimum diperlukan di pihak anda.

 1. Buka hamparan Excel.
 2. Pilih sel di mana anda mahu alat MAX berfungsi.
 3. Pergi ke Laman Utama dan pilih Format.
 4. Pilih AutoSum dan klik fungsi Maks. Fungsi itu kini akan muncul dalam medan di bawah senarai anda.

Jika sel tidak berjiran, anda perlu bekerja lebih keras. Khususnya, anda perlu merujuk setiap julat sebelum melaksanakan fungsi.

 1. Navigasi ke mana-mana sel kosong dalam hamparan anda.
 2. Taipkan =MAX(
 3. Tekan dan tahan Ctrl.
 4. Gunakan tetikus anda untuk memilih julat.
 5. Sebaik sahaja anda telah menyerlahkan medan terakhir, masukkan kurungan penutup.
 6. Tekan Enter untuk melaksanakan fungsi.

Walaupun mudah, fungsi MAX tidak berkuasa. Anda harus sedar tentang had berikut apabila menggunakan ciri ini:

 • Ia mengabaikan sel kosong.
 • Anda akan mendapat ralat jika anda memasukkan argumen yang tidak tepat (parameter).
 • Jika hujah anda tidak mempunyai nombor, anda akan mendapat sifar sebagai hasil akhir.

Anda sentiasa boleh mengisih baris atau lajur dalam Excel untuk mencari nilai terendah atau tertinggi dengan cepat. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya disyorkan apabila bekerja dengan hamparan kecil.

Meluaskan Horizon Excel Anda

Excel memegang tangan anda dengan pelbagai tutorial dan ciri asas untuk membantu anda bermula. Tetapi semasa anda menangani lebih banyak data, anda mesti meningkatkan pengetahuan anda dengan menggabungkan fungsi dan ciri baharu. Itulah yang anda lakukan dengan menggunakan formula di atas. Ia membolehkan anda mengekstrak nilai yang diingini dengan cepat, melonjakkan produktiviti anda.

Ingat, anda sentiasa boleh kembali kepada versi Excel sebelumnya jika anda telah membuat banyak perubahan pada helaian yang anda tidak perlukan lagi.

Pernahkah anda menemui nilai dalam senarai dalam Excel? Jika ya, adakah anda menggunakan sebarang petua dan petua yang dipaparkan dalam artikel ini? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.

Soalan Lazim

Apakah yang dilakukan oleh gabungan IF dan ISNUMBER dalam Excel?

IF menilai fungsi dan mengembalikan nilai berdasarkan hasil tertentu, manakala ISNUMBER menyemak nilai berangka. Kedua-dua gabungan bermakna anda mendapat jawapan jika nilai berangka berada dalam julat.

Bolehkah saya Menulis formula untuk mencari nilai dalam Excel?

Ya awak boleh. Formula anda harus merangkumi beberapa fungsi yang telah kami terokai dalam panduan ini, seperti COUNTIF atau ISNUMBER.