Bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat nombor anda pada iPhone: 7 Cara dijelaskan

26
Bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat nombor anda pada iPhone

Pada zaman ini di mana kebanyakan komunikasi berlaku melalui telefon pintar, mengenal pasti sama ada anda telah disekat adalah penting — lagipun, anda ingin menghubungi orang itu dari hujung talian yang lain. Malangnya, menyekat nombor anda tidak disertakan dengan pemberitahuan maaf. Tetapi walaupun peranti mungkin tidak memberitahu anda disekat secara jelas, terdapat pelbagai cara untuk menyemak sama ada anda telah disekat pada iPhone. Baca terus untuk belajar!

 1. Hantar iMessage
 2. Hantar SMS
 3. Hubungi mereka
 4. Topeng nombor anda
 5. Gunakan nombor atau peranti lain
 6. Lihat akaun media sosial anda
 7. Tunggu dulu

1. Hantar iMessage

Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk menyemak sama ada anda telah disekat pada iPhone anda ialah menghantar mesej kepada orang lain.

Jika orang yang anda berkomunikasi juga menggunakan iPhone, dan anda telah menghantar mesej melalui iMessage, beberapa tanda boleh menandakan bahawa anda telah disekat.

Jika mesej yang anda cuba hantar kekal sebagai gelembung biru tanpa label Dihantar atau Baca di bawah mesej, itu bermakna mesej anda tidak dihantar melalui iMessage.

Semak status blok dalam iMessage

2. Hantar SMS

Seperti yang dinyatakan, melihat gelembung pertuturan biru tanpa sebarang status di bawah bermakna anda telah disekat. Tetapi jika peranti anda gagal menghantar mesej anda melalui iMessage, iPhone anda akan cuba menghantarnya sebagai mesej SMS tidak lama lagi.

Jika kedua-dua SMS dan iMessage tidak dihantar, anda mungkin telah disekat.

Semak status disekat dengan bantuan mesej

Walaupun perubahan mendadak boleh menjadi petunjuk bahawa orang itu telah menyekat anda, adalah penting untuk mengetahui bahawa perkara lain juga boleh menyebabkan gelembung pertuturan pada iMessage anda berubah daripada biru kepada hijau, termasuk yang berikut:

 • Kekurangan sambungan internet.
 • Orang itu mematikan iMessage mereka.

3. Hubungi mereka

Memandangkan terdapat banyak kemungkinan sebab di sebalik mesej anda tidak dihantar, langkah seterusnya — dan juga cara terbaik untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat nombor anda pada iPhone anda — ialah menghubungi mereka.

Jika anda memanggil mereka dan mendengar beberapa deringan sebelum panggilan anda dihantar ke mel suara, anda masih disambungkan kepada mereka. Pemanggil mungkin hanya sibuk atau jauh daripada peranti mereka.

 • Tetapi jika anda telah disekat, anda akan mendengar deringan atau separuh deringan sebelum panggilan anda terus ke mel suara.
 • Jika orang yang anda panggil tidak mengaktifkan mel suara mereka, anda mungkin mendapat mesej automatik standard yang mengatakan nombor yang anda dail tidak tersedia.

Terdapat kemungkinan perkara ini boleh berlaku atas sebab lain, seperti apabila orang itu berada dalam situasi berikut: pada panggilan lain, di kawasan ketersambungan selular rendah, mereka telah menetapkan semua panggilan mereka untuk dialihkan ke mel suara atau pada Pesawat mod.

Untuk memastikannya, cuba hubungi orang itu pada masa yang berbeza dalam sehari untuk melihat sama ada semua panggilan anda akan dialihkan kepada mel suara.

4. Topeng nombor anda

Menyamarkan nombor anda atau menyembunyikan ID pemanggil anda ialah cara licik tetapi berkesan untuk mengetahui sama ada nombor anda telah disekat. Penerima panggilan hanya akan melihat Nombor Tidak Diketahui atau Tiada Pemanggil dan bukannya nombor anda.

Jika panggilan anda diteruskan dan anda mendengar beberapa deringan atau dijawab, anda akan tahu anda telah disekat.

Untuk menyembunyikan ID pemanggil anda, dail *67 sebelum nombor yang anda mahu panggil sebelum menekan Panggil. Selain daripada menyembunyikan kod rahsia ID pemanggil anda, terdapat kod rahsia iPhone lain yang boleh anda cuba!

Sebagai alternatif, iPhone anda juga mempunyai ciri ID pemanggil tersembunyi yang boleh membantu jika anda tidak pasti cara untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat nombor anda. Begini cara melakukannya:

 1. Buka Tetapan → Telefon.
 2. Ketik Tunjukkan ID Pemanggil Saya.
 3. Togol matikan butang Tunjukkan ID Pemanggil Saya.
  Jika anda tidak boleh mengubah suai ini dan butang togol tidak bergerak, ciri ini mungkin dilumpuhkan dan anda mungkin perlu bertanya kepada pembawa anda mengenainya.

5. Gunakan nombor atau peranti lain

Seperti menyembunyikan ID yang dipanggil anda, anda boleh meminta orang lain untuk menghubungi orang itu atau anda boleh menggunakan nombor lain untuk cuba menghubungi mereka untuk mengetahui apabila seseorang menyekat anda pada iPhone anda.

Jika anda mendapat hasil yang sama, mungkin terdapat masalah dengan telefon penerima. Walau bagaimanapun, jika ralat hanya berlaku apabila nombor anda menghubungi orang itu, maka anda mungkin telah disekat.

6. Lihat akaun media sosial anda

Apabila seseorang memutuskan untuk menyekat anda, mereka mungkin melakukan perkara yang sama pada apl pemesejan pihak ketiga yang lain dan akaun media sosial. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menyemak akaun anda yang lain untuk mengesahkan.

Nasib baik, mengetahui sama ada anda telah disekat di tapak ini adalah lebih mudah.

Contohnya, jika anda telah disekat di Instagram atau Facebook, anda tidak akan dapat melihat profil mereka atau melihat sesuatu seperti Tiada siaran lagi atau Halaman tidak tersedia.

Apl pemesejan pihak ketiga juga mempunyai cara berbeza untuk menunjukkan kepada anda seseorang menyekat nombor anda. Facebook Messenger masih akan menunjukkan perbualan anda tetapi akan menghalang anda daripada menghantar mesej baharu dengan anda tidak boleh membalas makluman perbualan ini lagi.

Sementara itu, Snapchat tidak akan menunjukkan kepada anda sebarang hasil jika anda cuba mencari akaun orang itu dan WhatsApp akan menghalang anda daripada melihat foto profil orang itu di bahagian atas perbualan dan status dalam talian mereka. Walaupun anda masih boleh menghantar mesej, mesej itu tidak akan dihantar—oleh itu tanda semak tunggal dan bukannya tanda semak berganda biasa di bawah mesej.

7. Tunggu

Jika anda masih tidak pasti atau tiada bukti yang mencukupi yang memberitahu anda bahawa penerima telah menyekat nombor anda, anda mungkin perlu menunggunya. Isunya mungkin semudah bateri yang kehabisan, isyarat lemah, atau individu yang sibuk dengan perkara penting yang lain.

Soalan Lazim

Jika anda menyekat seseorang pada iPhone adakah mereka akan tahu?

Walaupun tiada cara yang jelas untuk mengetahui bahawa mereka telah disekat, mereka mungkin melihat petunjuk jika mereka terus cuba menghubungi anda, termasuk kekurangan status penghantaran pada iMessage dan panggilan dihantar terus ke mel suara.

Bolehkah anda menghantar mesej kepada seseorang yang anda sekat pada iPhone anda?

Ya, anda masih boleh menghantar mesej kepada mereka dan mereka masih boleh menerimanya. Sebaliknya, mereka tidak akan dapat membalas mesej anda.

Bagaimanakah anda mengetahui jika seseorang menyekat nombor anda pada iPhone tanpa menghantar mesej kepada mereka?

Selain menghantar mesej kepada mereka, anda juga boleh cuba menghubungi nombor mereka untuk melihat sama ada ia akan diterima.

Adakah iMessage yang dihantar sebagai mesej teks bermakna saya disekat?

Jika anda disekat, iPhone anda mungkin menghantar mesej anda sebagai mesej teks jika ia gagal menghantarnya sebagai iMessage selepas beberapa kali mencuba. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun anda mungkin melihat label mesej teks Dihantar di bawah mesej, penerima tidak akan dapat melihat mesej anda jika mereka menyekat anda.

Mengakhiri…

Petua di atas harus memberitahu anda cara untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat anda. Terdapat kemungkinan anda tidak boleh menghubungi mereka atas sebab lain seperti sambungan internet yang lemah atau detoks digital yang sangat diperlukan.

Jika seseorang menyekat nombor anda dan anda telah kehabisan cara untuk cuba menghubungi orang di sebelah sana, mungkin lebih baik untuk menunggu dan memberi mereka ruang yang mereka perlukan. Adakah anda tahu cara untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat nombor anda yang belum kami tutup? Kongsi mereka di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • 5 Cara untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda pada iMessage
 • 11 Cara untuk membetulkan Penyekatan Mesej ialah ralat aktif pada iPhone
 • Bagaimana untuk menyekat teks pada iPhone dan iPad

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.

Profil Pengarang


Rachel

Rachel suka apa sahaja Apple —daripada iPhone, kepada Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.