Bagaimana untuk menggunakan WhatsApp dengan berbilang peranti serentak?

77
WhatsApp 2 telefon
© NextPit

WhatsApp telah mula menggunakan ciri berbilang perantinya yang membolehkan anda menggunakan akaun WhatsApp yang sama merentas berbilang peranti tanpa perlu mempunyai telefon pintar anda. Kami akan menerangkan bagaimana anda boleh melakukannya dalam tutorial ini.

menggunakan WhatsApp merentas beberapa peranti (seperti pada telefon pintar dan tablet anda) kekal sebagai urusan yang rumit, walaupun pada tahun 2021. Walau bagaimanapun, aplikasi pemesejan segera menawarkan tahap fleksibiliti dalam beta terakhirnya dengan pengenalan fungsi berbilang peranti.

Ringkasan:

WhatsApp berbilang peranti: Apakah itu, dan untuk apa ia?

Beta berbilang peranti WhatsApp membolehkan anda menggunakannya di web, macOS, Windows, atau malah versi Portal apl pada sehingga empat peranti tambahan tanpa perlu kekal log masuk pada telefon pintar utama anda.

Pada dasarnya, ia hanyalah persoalan menyambungkan beberapa peranti seperti PC atau tablet ke akaun WhatsApp anda melalui WhatsApp Web atau Desktop. Satu-satunya perbezaan? Sesi anda tidak akan tamat tempoh jika telefon pintar utama anda menutup WhatsApp atau diputuskan sambungan daripada apl.

Ciri ini boleh berguna jika telefon pintar utama anda kehabisan bateri atau anda menutup WhatsApp secara tidak sengaja.

Bagaimanakah saya boleh mengaktifkan fungsi berbilang peranti pada WhatsApp?

Anda boleh menambah sehingga 4 peranti tambahan selain daripada telefon pintar utama anda jika anda mempunyai fungsi yang tersedia dalam beta. Ini bermakna mempunyai sehingga 5 peranti secara serentak menggunakan akaun yang sama. Untuk mengaktifkan fungsi berbilang peranti pada WhatsApp:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pergi ke Peranti yang dipautkan.
 3. Pilih Beta berbilang peranti. Jika pilihan ini tidak muncul, akaun anda belum lagi menawarkan ciri ini.
 4. Pilih Sertai beta dan anda boleh pergi!
whatsapp bagaimana untuk berbilang peranti

Begini caranya untuk mengaktifkan ciri berbilang peranti dalam beta / © NextPit

Di sana anda mempunyainya, anda telah mengaktifkan fungsi berbilang peranti. Prosesnya betul-betul sama pada iOS seperti pada Android.

Bagaimanakah berbilang peranti berfungsi pada WhatsApp?

Setelah diaktifkan, fungsi berbilang peranti berfungsi dengan cara yang sama seperti menyambung ke WhatsApp Web pada peranti PC atau tablet.

Satu-satunya perbezaan utama ialah ini: anda tidak perlu kekal log masuk pada telefon pintar utama anda untuk terus menggunakan WhatsApp pada peranti anda yang lain. Sebelum ini, apabila anda log keluar atau menutup WhatsApp, kedua-dua sesi web dan desktop juga akan tamat tempoh. Ini tidak lagi berlaku di sini.

 1. Pergi ke Tetapan, diikuti dengan Peranti yang dipautkan.
 2. Pilih Pautkan peranti.
 3. Imbas kod QR yang dipaparkan pada skrin PC atau tablet anda.
cara menggunakan web whatsapp di pc

Hanya sambungkan peranti teman anda melalui WhatsApp Web, kaedahnya tidak berubah / © NextPit

Akhirnya, kerana ini adalah beta, WhatsApp menyatakan dalam Soalan Lazim rasminya bahawa beberapa ciri tidak disokong seperti:

 • Lihat lokasi masa nyata pada peranti pasangan.
 • Sematkan sembang pada WhatsApp Web atau Desktop.
 • Sertai, lihat dan hantar semula jemputan kumpulan daripada WhatsApp Web dan Desktop.
 • Hantar mesej atau hubungi seseorang menggunakan versi WhatsApp yang sangat lama daripada salah satu peranti pasangan anda.
 • Buat panggilan daripada peranti Desktop WhatsApp yang belum menyertai beta berbilang peranti.

WhatsApp menjelaskan bahawa walaupun anda boleh menyambungkan sehingga 4 peranti pendamping secara serentak, anda hanya boleh menyambungkan satu telefon pintar ke akaun yang sama pada masa yang sama.

Nah, itu semua dalam teori. Seperti yang anda pasti tahu, adalah mungkin untuk mengendalikan sistem dan log masuk pada telefon pintar lain menggunakan WhatsApp Web seperti yang diterangkan di atas. Anda hanya perlu ingat untuk menukar halaman mudah alih kepada versi desktop agar kod QR dipaparkan pada skrin telefon pintar kedua anda.

Nah, itu tidak banyak membantu, tetapi masih bagus untuk mengetahui bahawa masih boleh dilakukan. Anda kemudiannya akan dapat menghantar dan menerima mesej melalui telefon pintar kedua menggunakan WhatsApp Web, seperti yang biasa anda lakukan daripada PC atau tablet. Walau bagaimanapun, anda tidak akan dapat membuat panggilan suara atau video.

Adakah mesej WhatsApp sentiasa disulitkan hujung ke hujung pada semua peranti?

di dalamnya Soalan Lazim Berbilang Peranti rasmiWhatsApp memastikan bahawa “mesej peribadi, media dan panggilan anda disulitkan dari hujung ke hujung.”

Bagaimana mungkin? Setiap peranti pendamping yang disambungkan ke akaun anda kini akan mempunyai kunci pengenalannya sendiri dan dengan itu akan dapat menyulitkan dan menyahsulit mesej secara setempat, tanpa perlu bergantung pada telefon pintar yang dipautkan akaun itu.

whatsapp bagaimana untuk penyulitan berbilang peranti

Di bahagian atas, sistem lama menggunakan telefon pintar sebagai “hab” untuk penyulitan. Di bahagian bawah, sistem baharu menampilkan setiap peranti dengan kunci penyulitan hujung ke hujungnya sendiri / © NextPit

Perkara yang sama akan digunakan untuk panggilan suara dan video, yang kemudiannya boleh berfungsi tanpa berkomunikasi dengan telefon pintar pengguna. WhatsApp akan memastikan bahawa mesej kekal disegerakkan antara peranti, membolehkan anda menyemak imbas sejarah sembang dari satu peranti ke peranti lain, walaupun telefon pintar tidak lagi berfungsi sebagai titik geganti.

Satu lagi perlindungan juga telah disertakan, di mana anda perlu menggunakan WhatsApp pada telefon pintar sekurang-kurangnya sekali setiap 14 hari. Kegagalan berbuat demikian akan menutup sesi aktif pada peranti yang dipautkan. Ini adalah untuk memastikan bahawa akaun pengguna sentiasa mempunyai akses kepada telefon pintar utama mereka.

Itu sahaja untuk tutorial ini yang memberitahu anda cara mengaktifkan dan menggunakan fungsi berbilang peranti WhatsApp. Apa pendapat anda tentang ciri ini? Adakah anda masih menggunakan WhatsApp dan jika ya, pernahkah anda mencuba ciri berbilang peranti? Beritahu kami semua dalam ulasan.