Bagaimana untuk menghantar foto tanpa pemampatan di WhatsApp

105
Whatsapp 08
© NextPit

Seperti yang sedia maklum, WhatsApp menggunakan pemampatan yang agak agresif semasa menghantar gambar, sehingga kadangkala ia seolah-olah diambil oleh telefon pintar generasi terdahulu. Walau bagaimanapun, terdapat cara yang sangat mudah untuk mengelakkan pemampatan. Kami akan menunjukkan kepada anda caranya dalam panduan ini.

Ya, mujurlah, terdapat cara untuk “menipu” pemampatan WhatsApp apabila menghantar foto kepada kenalan anda tanpa perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga atau menggunakan platform pemesejan lain. Helah yang sama, walaupun melibatkan langkah yang berbeza, boleh digunakan pada kedua-dua Android dan iOS. Jadi izinkan saya menerangkan cara melakukannya pada kedua-dua sistem pengendalian.

  • WhatsApp: petua dan petua terbaik untuk Android

Whatsapp 04

Android atau iOS, ia tidak ada perbezaan! / © Nadir Keklik/Shutterstock

WhatsApp: hantar foto tanpa pemampatan pada Android

Proses untuk pemilik telefon pintar Android adalah lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Kaedah menghantar foto dalam kualiti asal kepada satu atau lebih kenalan adalah terutamanya untuk menukar sambungan imej itu sendiri. Seperti yang anda ketahui, WhatsApp juga boleh menyokong penghantaran dokumen, yang dipindahkan tanpa sebarang jenis pemampatan. Anda akan melihat apa yang saya perolehi:

  1. Muat turun mana-mana pengurus fail dan cari melalui folder telefon pintar anda untuk imej yang ingin anda hantar
  2. Namakan semula foto dengan menukar sambungan fail kepada .doc
  3. Hantar dokumen “disamarkan” ke kenalan WhatsApp anda
  4. Kenalan anda perlu melakukan sebaliknya: muat turun fail, buka pengurus fail dan tukar sambungan kepada .jpg
whatsapp cara menghantar gambar yang tidak dimampatkan

Kaedah yang agak menyusahkan, tetapi berkesan! / © NextPit

WhatsApp: Hantar foto tanpa pemampatan pada iOS

Setakat iOS berkenaan, proses hanya berubah pada akar. Hanya simpan atau kongsi foto anda melalui aplikasi Fail: anda boleh memilih daripada mana-mana folder pada peranti anda atau akaun iCloud anda.

  • Bagaimana untuk menukar video anda kepada GIF dengan WhatsApp

WhatsApp ios Compress

Pada iOS, anda hanya perlu menyimpan foto melalui apl Fail dan menghantarnya sebagai dokumen kemudian. / © TNW

Sebaik sahaja anda telah menyimpan imej, buka WhastApp dan hantar “dokumen” (jangan pilih Foto, sudah tentu) menggunakan ikon klip kertas. Anda akan melihat senarai fail anda di mana anda juga akan menemui imej yang disimpan sebelum ini yang akan dihantar sebagai dokumen yang tidak dimampatkan.

WhatsApp: penyelesaian alternatif untuk menghantar foto yang tidak dimampatkan

Sudah tentu, terdapat banyak pilihan pihak ketiga lain yang membolehkan anda berkongsi pautan ke fail asal pada WhatsApp (Dropbox, Evernote, Google Photos), tetapi jika anda tidak mahu memasang apl baharu atau mendaftar untuk perkhidmatan ini, kaedah di atas mungkin sesuai untuk anda.

Adakah anda sedar tentang helah ini? Adakah anda menggunakannya atau adakah anda bergantung pada pemampatan?