Bagaimana untuk menghantar mesej WhatsApp kepada seseorang tanpa menyimpan nombor mereka

31
Whatsapp 07
© nextpit

Dengan pempopularan WhatsApp, sudah menjadi perkara biasa untuk menggunakan aplikasi untuk bertukar-tukar mesej dengan orang yang tidak kita kenali, termasuk syarikat dan kenalan untuk situasi sementara. Anda boleh menghantar mesej dalam apl kepada orang di luar senarai kenalan anda, tanpa perlu menambah nombor pada buku alamat telefon. Ketahui caranya dalam panduan di bawah.

 • WhatsApp: petua dan petua penting
 • WhatsApp: Semua yang anda perlu tahu

Sama ada pembekal perkhidmatan, rakan perjalanan yang perlu anda hantar mesej semasa dalam perjalanan, terdapat banyak situasi di mana anda tidak perlu menambahkan nombor anda pada telefon anda – apatah lagi kenalan rahsia, tetapi itu adalah topik yang paling baik tidak disentuh …

Lompat ke

Bagaimana untuk menghantar mesej dalam WhatsApp tanpa menambah nombor pada buku telefon anda

Dengan nombor orang/syarikat ditulis, cuma buka penyemak imbas telefon anda (Chrome, Safari, Firefox, dll) dan ikut langkah ini

 1. Pergi ke halaman: https://api.whatsapp.com/send?phone=[contact-number]
  1. Lengkapkan alamat dengan nombor dengan kod negara.
  2. Sebagai contoh, untuk Soalan Lazim COVID daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia, alamatnya adalah ini: https://api.whatsapp.com/send/?phone=41798931892
 2. Sahkan nombor/nama kenalan yang ditunjukkan pada halaman WhatsApp dan klik Teruskan untuk berbual.
WhatsApp tanpa kenalan 01

Sesetengah rakan sekerja akan mengatakan bahawa “WhatsApp kini tanpa sentuhan”… / © NextPit

Itu sahaja. Untuk sesetengah akaun WhatsApp profesional – seperti talian hotline dalam contoh di atas – apl menunjukkan nama profil. Dalam kes individu, WhatsApp hanya menunjukkan nombor telefon, dengan kod negara, kerana nombor kenalan tidak ditambahkan pada buku telefon.

 • Bagaimana untuk menyemak sama ada anda telah disekat di WhatsApp!

Bagaimana untuk menghantar mesej WhatsApp dari PC kepada bukan kenalan

Petua yang sama boleh digunakan pada komputer anda selagi anda telah membuka WhatsApp Web pada PC anda. Caranya berfungsi sedikit lebih baik jika anda ada Desktop WhatsApp dipasang pada Windows atau macOStetapi ia juga boleh digunakan dalam penyemak imbas pada komputer anda.

Jika anda telah memasang dan menjalankan Desktop WhatsApp pada komputer anda, buka penyemak imbas web PC anda (Chrome, Edge, Safari, Firefox, dll) dan ikuti langkah yang sama seperti pada mudah alih:

 1. Pergi ke halaman: https://api.whatsapp.com/send?phone=[contact-number] (lengkap dengan kod negara).
 2. Semak nombor yang ditunjukkan pada halaman WhatsApp dan klik Teruskan untuk berbual.
WhatsApp tanpa kenalan 02

Pintasan membuka Desktop WhatsApp / © NextPit

Dengan mengklik butang, aplikasi WhatsApp yang dipasang pada PC akan dibuka, membolehkan anda berbual secara normal dengan orang atau syarikat lain tanpa menambah nombor pada senarai kenalan telefon.

Jika anda tidak mempunyai Desktop WhatsApp pada komputer anda – contohnya jika anda menggunakan Linux atau membuka WhatsApp Web pada tablet anda – anda boleh menghantar alamat web yang anda buat – https://api.whatsapp.com/send?phone=[contact number] – kepada diri sendiri (ketahui caranya di bawah) dan kemudian klik sahaja pautan dalam tetingkap Web WhatsApp itu sendiri.

 • Cara menggunakan WhatsApp pada dua telefon atau dengan 2 nombor pada satu telefon pintar

Gunakan ciri untuk mencatat nota dalam WhatsApp

Helah untuk menghantar mesej di WhatsApp ke nombor di luar senarai kenalan anda membolehkan anda menggunakan aplikasi dengan cara baharu – serupa dengan ciri dalam Telegram dan Isyarat – pilihan untuk menyimpan nota peribadi pada WhatsApp itu sendiri.

WhatsApp mensagens nao contact bonus

Tulis nombor, alamat dan perkara lain dengan menghantar mesej ke WhatsApp / © NextPit anda sendiri

Untuk melakukan ini, hanya paut ke nombor telefon anda sendiri, dan WhatsApp akan membuka skrin perbualan dengan nombor anda. Untuk mengelakkan kekeliruan, sebelum menghantar mesej, sahkan bahawa ia benar-benar akaun anda dengan menyemak nombor yang ditunjukkan dan gambar profil anda.

 • Bagaimana untuk memuat turun WhatsApp ke tablet Android anda

Adakah anda suka gimik itu? Cuma jangan lupa padamkan nota berkompromi dari semasa ke semasa. Adakah anda mempunyai sebarang cadangan tentang cara untuk menggunakan ciri ini dengan lebih baik? Kongsi petua anda dalam komen!


Tujuan artikel ini adalah untuk mengumpulkan di satu tempat semua maklumat tentang cara menghantar mesej di WhatsApp ke nombor di luar senarai kenalan anda. Jadi, dari semasa ke semasa arahan akan dikemas kini apabila WhatsApp berubah atau mengeluarkan pilihan baharu. Komen sebelum kemas kini terakhir mungkin merujuk kepada langkah atau tetapan yang sudah lapuk.