Bagaimana untuk menghidupkan atau mematikan 2FA pada PS4

44

Menyediakan pengesahan dua faktor (2FA), juga dikenali sebagai pengesahan dua langkah, adalah penting kerana ia memberi anda satu lagi lapisan keselamatan. Pada zaman moden, hanya mempunyai kata laluan tidak mencukupi. 2FA menyediakan kod unik yang melindungi akaun anda walaupun kata laluan anda digodam. Anda boleh mendayakan atau melumpuhkan 2FA pada konsol serta tapak web dan peranti mudah alih, termasuk PlayStation 4 (PS4).

Bagaimana untuk menghidupkan atau mematikan 2FA pada PS4

Cara Menghidupkan 2FA pada PS4

Ini adalah tindakan penting yang boleh melindungi anda daripada program dan pengguna berniat jahat. Jika seseorang meneka kata laluan anda, anda akan selamat dengan pengesahan dua faktor. Mendayakan 2FA hampir sama untuk PS4 dan PS5, jadi panduan ini juga boleh membantu pengguna PS5.

Inilah cara anda boleh melakukan ini pada konsol PS4:

 1. Pilih pilihan “Tetapan.”
 2. Pilih “Pengurusan Akaun.” Anda juga boleh log masuk selepas langkah ini.
 3. Pergi ke pilihan “Maklumat Akaun.”
 4. Pilih “Keselamatan.”
 5. Pilih pilihan “Pengesahan 2 Langkah.”
 6. Taipkan kod pengesahan yang anda terima.

Di antara langkah 6 dan 7, anda mesti memutuskan kaedah menerima kod berangka untuk 2FA. Anda boleh memilih untuk memasukkan nombor telefon anda dan menerima kod SMS atau apl pengesah. Dalam kes kedua, anda mesti mengimbas kod QR dengan apl.

Tambahan pula, pada penghujung langkah 7, anda boleh merekodkan kod sandaran untuk kegunaan selanjutnya. Anda perlu menyemak dan mengesahkan kotak itu dengan mengklik “OK.” Kod sandaran boleh membantu dalam acara apabila 2FA tidak berfungsi, tetapi lebih lanjut mengenai perkara ini kemudian.

Jika, atas sebab tertentu, anda tidak boleh menghidupkan 2FA daripada PS4 anda, terdapat cara alternatif untuk berbuat demikian:

 1. Buka Penyemak Imbas (Opera, Chrome).
 2. Log masuk ke akaun PlayStation anda di tapak web rasmi Sony.
 3. Pilih “Keselamatan.”
 4. Pilih pilihan “Pengesahan 2 Langkah.”
 5. Pilih “Edit.”
 6. Dalam tetingkap seterusnya, pilih cara menerima kod pengesahan (SMS atau apl pengesah dan kod QR).
 7. Taipkan kod pengesahan yang anda terima.
 8. Pilih “Sahkan.”
 9. Tandai kotak untuk kod sandaran.

Seperti yang dinyatakan dalam perenggan sebelumnya, langkah terakhir adalah penting jika anda terkunci daripada akaun anda dan 2FA tidak berfungsi. Apabila menggunakan penyemak imbas untuk menghidupkan 2FA, anda akan melihat 10 kod sandaran pada penghujung langkah ini. Kod boleh digunakan sekali sahaja, jadi menuliskannya atau mengambil tangkapan skrin adalah disyorkan. Dengan cara ini, anda boleh mengesahkan identiti anda walaupun tanpa 2FA.

Bagaimana untuk mematikan 2FA pada PS4

Langkah-langkah untuk mematikan pengesahan dua faktor untuk konsol PS4 anda hampir sama dengan yang membolehkan perlindungan ini. Seperti mendayakan, melumpuhkan 2FA boleh dilakukan melalui penyemak imbas atau konsol.

Untuk konsol, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih “Tetapan.”
 2. Pilih “Pengurusan Akaun.”
 3. Pilih pilihan “Maklumat Akaun.”
 4. Pilih pilihan “Keselamatan”.
 5. Pilih “Pengesahan 2 Langkah.”
 6. Tukar status kepada “Tidak Aktif” dan pilih “Sahkan.”

Untuk pelayar web, prosesnya ialah:

 1. Log masuk ke akaun PS4 anda di tapak web Sony.
 2. Pada halaman akaun, klik pada “Keselamatan.”
 3. Pilih pilihan “Pengesahan 2 Langkah.”
 4. Pilih “Edit.”
 5. Pilih pilihan “Nyahaktifkan.”

Ambil perhatian bahawa ini menjadikan akaun anda kurang dilindungi, dengan hanya kata laluan anda yang memastikannya selamat daripada bahaya luaran.

Cara Melihat Kod Sandaran Anda

Dalam kes isu dengan 2FA, kod sandaran boleh digunakan untuk memasuki akaun anda. Sebagai contoh, masalah dengan pengesahan mungkin berlaku jika anda menukar nombor telefon anda dan tidak dapat mengesahkan akaun dengan SMS. Anda mungkin hanya memerlukan kod sandaran sekiranya apl tidak berfungsi dan anda juga tidak boleh mengakses akaun dengan kod QR.

Menyimpan kod sandaran di lokasi yang selamat ialah senario terbaik, tetapi anda masih boleh menemuinya dalam tetapan akaun anda jika anda belum menyimpan, merekodkan atau menulisnya di suatu tempat. Sekali lagi, anda boleh mencari kod dengan menggunakan web atau konsol. Beginilah cara anda boleh menemuinya pada konsol PS4:

 1. Pilih “Tetapan.”
 2. Pilih “Pengurusan Akaun.”
 3. Pilih “Maklumat Akaun.”
 4. Pilih pilihan “Keselamatan”.
 5. Pilih pilihan “Pengesahan 2 Langkah.”
 6. Klik pada pilihan “Kod Sandaran.” Kini anda boleh melihat sandaran.

Di web, anda boleh mencari kod dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun PlayStation anda.
 2. Pilih pilihan “Keselamatan”.
 3. Pilih pilihan “Pengesahan 2 Langkah”.
 4. Klik pada “Kod Sandaran” untuk melihat sandaran.

Pastikan anda menyimpan kod dalam fail atau dokumen. Menulisnya tidak disyorkan kerana anda boleh kehilangan kertas dengan cepat atau terlupa di mana anda meletakkannya.

Cara Menukar Tetapan Keselamatan pada Akaun PlayStation Anda

Tetapan keselamatan boleh melibatkan kata laluan anda, set soal jawab untuk keselamatan, nombor telefon, pengesahan dua langkah atau kod sandaran dan kata laluan persediaan peranti anda. Jika anda ingin menukar mana-mana tetapan ini pada PS4 anda, anda boleh melakukannya melalui pelayar web dengan membuka halaman akaun di tapak web rasmi Sony. Apa yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Pilih pilihan “Tetapan”.
 2. Pilih “Pengurusan Akaun.”
 3. Kemudian “Maklumat Akaun.”
 4. Klik pada pilihan “Keselamatan”.
 5. Masukkan ID dan kata laluan.
 6. Dalam pilihan “Keselamatan”, tukar tetapan yang diingini.
 7. Ikut arahan pada skrin.

Soalan Lazim

Bolehkah anda memintas 2FA pada PS4?

ya. Terdapat banyak cara di mana penggodam boleh memintas 2FA anda. Salah satu cara yang paling biasa ialah meminta tetapan semula kata laluan. Kaedah lain untuk memintas ialah kejuruteraan sosial, di mana anda menerima mesej teks kandungan yang boleh dipersoalkan meminta anda membalas dengan kod berangka.

Apa yang berlaku jika anda melumpuhkan 2FA?

Jika anda memutuskan untuk mematikan pengesahan dua faktor, akaun anda akan kurang dilindungi. Anda hanya akan diminta untuk kata laluan anda apabila anda log masuk ke akaun PlayStation anda.

Bagaimana anda tahu jika 2FA diaktifkan pada PS4?

Anda sentiasa boleh menyemak sama ada 2FA anda didayakan dengan pergi ke tetapan pada akaun anda. Iaitu, anda perlu mencari pilihan “Keselamatan” dan “Pengesahan 2 Langkah” untuk melihat status 2FA anda. Ia boleh aktif atau tidak aktif.

Bolehkah kod sandaran tamat tempoh pada PS4?

Apabila anda ingin melog masuk ke akaun PlayStation anda, anda akan menerima kod yang hanya boleh digunakan selama 10 minit. Jika anda tidak berjaya memasukkannya pada masa itu, anda boleh menerima yang lain dengan mengklik “Hantar Semula Kod”.

Pastikan Akaun PlayStation Anda Selamat

Tidak ada salahnya menetapkan 2FA anda pada akaun PS4 anda. Ia melindungi anda lebih daripada sekadar kata laluan mudah, dan ia lebih sukar untuk digodam. Mematikan pengesahan boleh menyebabkan akaun anda tidak selamat dan terdedah kepada bahaya. Kod sandaran juga penting untuk keselamatan dan perlindungan akaun PS4 anda dan harus disimpan selamat dalam dokumen yang dikunci.

Adakah anda menggunakan pengesahan dua faktor untuk akaun PlayStation anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.