Bagaimana untuk mengimbas kod QR dengan telefon Android

101
scanaphero
© Scan, Inc.

Kod QR ada di mana-mana: petak berpiksel kecil ini muncul pada papan iklan dan iklan poster, dalam majalah dan pada pembungkusan produk. Membuka kunci kandungan mereka boleh berkongsi maklumat hubungan atau kata laluan Wi-Fi, atau membawa anda ke tapak web untuk filem yang baru anda lihat poster itu. Jadi bagaimana anda menggunakannya? Berikut ialah cara mengimbas kod QR dengan telefon Android.

Apakah kod QR?

QR ialah akronim untuk Quick Response. Ia adalah versi yang lebih pintar bagi kod bar di mana-mana, dan ia pada asalnya dibangunkan di Jepun untuk industri automotif. Mesin boleh membaca kod QR dengan lebih cepat daripada kod bar, dan kod QR juga boleh menyimpan lebih banyak data dalam ruang yang kurang.

kod qr androidpit com besar

Kod QR, semalam. Tiga petak membantu pengimbas atau kamera mengorientasikan imej. / © NextPit

Jika kod QR telah kekal di dalam kilang, kami mungkin tidak akan peduli, tetapi ia digunakan untuk semua jenis perkara sekarang: program kesetiaan kedai kopi, e-tiket untuk sukan dan konsert, pautan ‘mengetahui lebih lanjut’ pada iklan atau pembungkusan, dan berkongsi maklumat hubungan.

Bagi kebanyakan daripada kita, sebab utama untuk menggunakan kod QR adalah untuk mendapatkan pautan web untuk mengetahui maklumat lanjut tentang sesuatu atau untuk mendapatkan kata laluan untuk rangkaian wayarles: imbas kod dan maklumat itu akan muncul dalam pelayar web anda atau menyambungkan anda kepada rangkaian. Tetapi bagaimana anda mengimbasnya? Terdapat beberapa cara.

Bagaimana untuk mengimbas kod QR dengan telefon Android

Terdapat beberapa cara berbeza untuk mengimbas kod QR pada Android. Pada telefon Pixel anda boleh berbuat demikian tanpa memuat turun apl pihak ketiga. Pilihan terbina dalam terus ke dalam apl kamera lalai. Apa yang anda perlu lakukan ialah beralih kepada mod Lens dan halakan kamera pada kod QR yang ingin anda imbas. Pada telefon pintar Samsung, aplikasi Bixby Vision juga boleh digunakan sebagai pembaca kod QR.

Google Lens

Walau bagaimanapun, jika telefon anda bukan Pixel atau Samsung, anda tidak perlu risau – jika anda mempunyai Google Assistant, anda sepatutnya sudah mempunyai pilihan Lens juga. Ia boleh ditemui melalui ikon kamera apabila Pembantu sedang digunakan. Jika tiada, anda boleh memuat turun apl Google Lens terus daripada Gedung Play. Ia adalah salah satu pembaca QR terbaik untuk Android dan mempunyai beberapa fungsi hebat lain seperti mengenal pasti tumbuhan dan haiwan atau memberi anda maklumat tentang tanda tempat berdekatan dengan tindanan AR.

google lens qr

Google Lens adalah pantas dan boleh dipercayai dalam hal mengimbas kod QR. / © NextPit

Dapatkan Google Lens di Gedung Play.

Sudah tentu, apl pihak ketiga sentiasa menjadi pilihan dan ini ialah apl pengimbas QR yang paling kami cadangkan:

Pembaca Kod QR

Pembaca Kod QR ialah salah satu apl kegemaran kami untuk mengimbas kod QR: ia mudah dan percuma, berfungsi dengan pantas dan tidak menghebohkan anda dengan pengiklanan (tidak seperti banyak apl saingan).

Ia juga serasi dengan tindanan peranti dan versi Android: jika anda mempunyai Android 2.3.3 atau lebih baru, anda boleh menggunakannya, dengan syarat, sudah tentu, peranti anda mempunyai kamera. Jika kod yang anda imbas direka bentuk untuk membawa anda ke tapak web, anda juga memerlukan isyarat data atau sambungan wayarles.

scanaphero

Mengimbas kod adalah automatik: hanya selaraskan di dalam garis panduan. / © Scan, Inc.

Untuk mengimbas Kod QR, anda hanya perlu memuatkan apl, mula mengimbas dan halakan kamera anda pada kod QR. Selaraskannya di dalam anak panah panduan dan itu sahaja: Pembaca Kod QR mengenalinya dan memberikan maklumat yang sesuai, menjalankan tugas yang sesuai atau, dalam kes nombor telefon dan maklumat hubungan lain, bertanya kepada anda tindakan yang perlu diambil. Ia juga merekodkan sejarah imbasan anda supaya anda boleh melihat kembali kod yang anda arahkan pada telefon anda.

Tiada iklan, tiada wang. Apa faedahnya untuk pemaju? Mereka berharap anda akan sangat menyukai apl itu sehingga anda membeli Scan, pengimbas AS$4.99 ($1.99 pada masa penulisan kerana jualan masa terhad). Ia mempunyai ciri asas yang sama seperti Pembaca Kod QR tetapi menambah sokongan untuk mengimbas semua jenis kod bar popular (UPC, EAN dan ISBN) untuk menunjukkan kepada anda harga, ulasan dan apa-apa lagi yang berkaitan dengan produk yang anda imbas (walaupun anda perlukan kamera yang cukup baik untuk pengimbasan kod bar).

Tidak seperti Pembaca Kod QR, anda juga boleh menetapkan penyemak imbas lalai untuk membuka pautan web; Pembaca Kod QR membukanya dalam penyemak imbasnya sendiri.

Bolehkah saya membuat kod QR saya sendiri?

Ya! Terdapat timbunan dan timbunan apl Android yang mencipta kod, walaupun melalui semakan nampaknya semuanya mempunyai kelemahan. Ia mungkin lebih mudah untuk pergi ke Imbas tapak web pembangun di mana anda boleh membuat kod QR untuk media sosial, akses Wi-Fi, maklumat hubungan dan banyak lagi jenis data secara percuma dalam pelayar web anda.

scanappsite

Anda boleh membuat kod QR anda sendiri secara percuma. / © Scan, Inc.

Adakah terdapat sebarang risiko untuk mengimbas kod QR?

Sebenarnya ya. Penipuan yang dikenali sebagai ‘menyerang’ melibatkan menampal kod QR baharu pada kod sedia ada, contohnya dengan menampal label pada kod QR pada poster. Kod baharu boleh dipautkan kepada perisian hasad yang kemudiannya mungkin mengakses kamera anda atau data peribadi anda. Di Rusia, penipuan kod QR menyebabkan telefon menghantar teks berkadar premium pada AS$6 setiap teks. Peribadi sedemikian adalah sangat, sangat luar biasa, tetapi ia memang wujud dan telah dilakukan selama beberapa tahun.

Adakah anda menggunakan pembaca kod QR pada peranti Android anda? Adakah ia aplikasi mesti ada yang menghantar setiap hari, atau adakah ia mengumpulkan habuk maya dalam skrin aplikasi anda? Adakah anda pernah menjadi mangsa serangan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.