Bagaimana untuk mengitar semula telefon pintar lama anda

109
sampah telefon skrin rosak 03
© NextPit

Saya pasti anda telah mengumpulkan beberapa telefon pintar terpakai atau telefon ciri lama di meja, dapur atau laci pejabat anda yang telah lama anda tidak gunakan. Tetapi apa yang anda lakukan dengan peranti lama yang berdebu dan pengecas lama? Hari ini, kami akan menerangkan sebabnya dan, yang lebih penting, cara mengitar semulanya.

Mengapa penting untuk mengitar semula peranti elektronik

Saya boleh faham bahawa anda mungkin ingin menjaga StarTAC lama anda dengan teliti yang dibuat oleh Motorola pada tahun 1996, atau Nokia 3310 yang popular dan tidak boleh dihancurkan, mungkin diterima sebagai hadiah pada tahun 2000, tetapi apakah yang akan anda lakukan dengan telefon yang telah anda kumpulkan selama ini ?

Bertahun-tahun berlalu, teknologi berkembang dan telefon mudah alih lama, yang telah menjadi lebih pintar dari masa ke masa, mengumpul habuk dan menyumbat laci rumah kita serta memberi kesan kepada pencemaran global. Telefon lama atau telefon pintar baharu semuanya adalah sebahagian daripada Arahan WEEE di Eropah, atau Arahan Peralatan Elektrik dan Elektronik Sisa untuk menggunakan nama penuhnya. Amerika Syarikat tidak mempunyai sistem kawal selia e-sisa rasmi persekutuan, walaupun beberapa negeri telah melaksanakan sistem kawal selia negeri.

Oleh kerana bahan toksik kepada alam sekitar yang terkandung dalam peranti ini, sisa ini tidak boleh dibuang begitu sahaja bersama-sama dengan yang lain. Itulah sebabnya penting untuk melindungi alam sekitar dengan mengitar semula peranti elektronik lama anda.

 • Menjual telefon pintar lama anda? Ikuti langkah-langkah penting ini

Arahan WEEE

Terdapat pelbagai jenis sisa yang termasuk dalam kategori peralatan elektronik dan elektrik. Supaya peranti boleh dikumpulkan dan kemudian dibongkar dan dirawat menggunakan alat tertentu, WEEE dikelaskan kepada 10 kumpulan:

 1. Peralatan rumah yang besar
 2. Perkakas rumah kecil
 3. IT dan peralatan telekomunikasi
 4. Peralatan pengguna
 5. Peralatan lampu
 6. Alat elektrik dan elektronik (kecuali alat industri pegun berskala besar)
 7. Alat permainan, riadah dan sukan
 8. Peranti perubatan (kecuali semua produk yang diimplan dan dijangkiti)
 9. Instrumen pemantauan dan kawalan
 10. Dispenser automatik

Telefon pintar adalah sebahagian daripada kategori ketiga: peralatan IT dan telekomunikasi.

androidpit rosak jatuh telefon pintar retak

Jangan cemarkan, kitar semula peranti lama anda! / © NextPit

Di mana dan bagaimana untuk mengitar semula WEEE

Pusat pengumpulan WEEE

WEEE boleh dibawa ke pusat pengumpulan perbandaran yang disediakan khusus untuk jenis sisa ini. Peranti teknologi yang dikumpul kemudian diangkut dan dilupuskan dalam infrastruktur khas terima kasih kepada perkhidmatan yang ditawarkan Platform Kitar Semula Eropah. Di recycle-more.co.uk, anda boleh memasukkan poskod anda untuk mencari tempat pengumpulan terdekat di United Kingdom.

Kedai elektronik

Jika anda mendapati sukar untuk sampai ke tempat pengumpulan di wilayah anda, anda sentiasa boleh mengetuk pintu tempat jualan yang, mengikut undang-undang, diwajibkan untuk mengambil balik WEEE dan kemudian mengangkutnya ke tempat pengumpulan biasa untuk kitar semula pada masa hadapan dan pemulihan mengikut piawaian Eropah.

Peniaga telefon Eropah juga diwajibkan untuk mengambil semula peranti elektromekanikal kecil (sisi terpanjang mestilah kurang daripada 25 cm) dan anda boleh, oleh itu, menyerahkan telefon lama anda di sana tanpa rasa bertanggungjawab untuk membeli yang baharu daripada pembawa yang sama.

Anda hanya boleh menghantar peranti elektronik lama anda kepada peniaga anda apabila anda membeli peranti baharu yang setara dari pusat jualan yang sama. Ini bermakna jika anda membuat keputusan untuk membeli telefon pintar baharu, anda boleh menghantar telefon pintar lama kepada peniaga dan melakukan pertukaran terus.

 • 7 kesilapan terbesar yang boleh anda lakukan semasa membeli telefon pintar

Program Kitar Semula Apple

Apple juga komited terhadap alam sekitar dan menjemput penggunanya untuk menghantar peranti lama mereka (iPhone, iPad dan Mac) kepada jenama sebagai pertukaran untuk pembayaran tunai atau kad hadiah. Jenama Amerika telah membuka pintunya selama bertahun-tahun dan mereka yang ingin memberikan PC, monitor dan telefon pintar yang dibuat oleh pengeluar lain (tentunya termasuk Android) juga boleh berbuat demikian di Apple Store.

Apple membenarkan anda memilih dan menilai peranti yang anda ingin berikan dengan menyatakan status semasa paparan, bekalan kuasa, kekunci, badan peranti dan sebarang kerosakan yang disebabkan oleh cecair. Anggaran nilai akan dibayar dalam bentuk kad hadiah yang boleh digunakan di Apple Store.

 • Kajian Apple iPhone 11 Pro Max: lebih Pro daripada tidak
epal iphone xr 04

Terima kasih kepada Apple, anda juga boleh mengitar semula Android lama anda. / © NextPit

Pergi ke halaman khusus untuk program ini, isikan borang dan pertimbangkan perkara yang perlu dilakukan. Apple juga menerima bateri mudah alih dan bersedia untuk mengitar semula, secara bertanggungjawab dan tanpa kos, malah peranti yang tidak berfungsi dan oleh itu dinilai tidak mempunyai nilai baki.

sedekah

Ia mungkin kelihatan tidak masuk akal untuk memberikan telefon bimbit lama anda, yang sememangnya bukan telefon pintar, sebagai hadiah. Bukan begitu! Walaupun ini adalah peranti lama, mendermanya kepada badan amal boleh membantu menyelamatkan alam sekitar dan mengumpul dana untuk pelbagai jenis projek.

Beberapa persatuan sedang menjalankan inisiatif yang bertujuan untuk mengitar semula peranti lama untuk tujuan yang baik. Oleh itu, jika anda mempunyai telefon yang tidak digunakan di rumah, sudah tiba masanya untuk membuangnya dan buat dua gerak isyarat yang baik dalam satu: dermakannya untuk projek yang baik untuk anda dan akan melindungi alam sekitar (serta membebaskan lebih sedikit ruang di rumah anda)!

Adakah anda mempunyai telefon lama di rumah anda? Adakah anda tahu cara atau inisiatif lain untuk mengitar semula telefon lama? Lindungi alam sekitar dan hapuskannya dengan memilih cara yang paling sesuai untuk anda.