Bagaimana Untuk Mengubah Resolusi dalam VRChat

124

Dunia realiti maya boleh menjadi perjalanan yang menakjubkan, membawa anda ke dunia dan realiti yang berbeza, sepanjang masa dalam keselesaan rumah anda sendiri. Untuk mengalami sepenuhnya dunia VR, anda perlu melihatnya dengan resolusi skrin yang baik.

Bagaimana Untuk Mengubah Resolusi dalam VRChat

Artikel ini akan membincangkan cara menukar peleraian skrin anda untuk pengembaraan VR yang lebih baik, bersama-sama dengan beberapa maklumat lain yang berguna.

Menukar Resolusi dalam VRChat

Semasa menggunakan VRChat, anda mungkin mahu menukar resolusi skrin anda. Walaupun tidak sepenuhnya sukar untuk diubah, anda perlu membuat beberapa pelarasan dengan menaip beberapa baris arahan. Ia bukan hanya beberapa ketikan dalam tetapan anda; nasib baik, ia adalah proses yang mudah. Untuk mengetahui cara melakukannya, ikuti langkah di bawah.:

 1. Log masuk ke akaun Steam anda.
 2. Navigasi ke Steam “Library” anda dan pilih “VRChat.”
 3. Klik kanan padanya dan daripada menu lungsur, pilih “Properties.”
 4. Anda perlu menaip baris arahan dalam tetingkap “Pilihan Pelancaran”. Anda mempunyai 3 pilihan berbeza:
  • Untuk 1080p, taip “-screen-width 1920 -screen-height 1080”.
  • Untuk 720p, taip “-screen-width 1280 -screen-height 720”.
  • Untuk 4k, taip “-screen-width 3840 -screen-height 2160”.
 5. Tutup kotak dengan mengetik pada “X” di penjuru kanan sebelah atas.
 6. Lancarkan VRChat.

Sebaik sahaja anda membuka VRChat, resolusi skrin anda akan berubah kepada yang anda pilih.

Selepas anda membuat perubahan yang sesuai, anda juga mempunyai pilihan untuk mengubah suai tetapan grafik VRChat. Perubahan pada tetapan ini adalah kecil, tetapi anda mungkin menemuinya mengikut keinginan anda. Anda bebas membuat pelarasan pada tetapan ini dan mengujinya untuk melihat sama ada ia meningkatkan pengalaman anda.

Untuk melaraskan tetapan grafik VRChat anda, lakukan perkara berikut.

 1. Lancarkan VRChat dan buka “Menu.”
 2. Daripada pilihan di bahagian atas skrin, klik pada “Keselamatan.”
 3. Pilih “Pilihan Prestasi.”
 4. Pilih “Grafik Lanjutan.”
 5. Dengan mengklik pada anak panah “Kiri/Kanan”, anda boleh membuat pilihan anda untuk “Kualiti Grafik” dan “Antialiasing Pelbagai Sampel.”

Tetapan Kualiti Grafik melaraskan beberapa profil grafik. Membuat pelarasan pada tetapan ini secara amnya tidak akan membuat sebarang perbezaan besar dalam kualiti atau prestasi permainan.

Antialiasing berbilang sampel akan melaraskan kekuatan antialiasing anda. Lalainya ialah 4x. Meningkatkan kekuatannya boleh menjejaskan penggunaan VRAM. Mengurangkan atau mematikannya boleh meningkatkan prestasi.

Soalan Lazim

Bolehkah saya memainkan VRChat dalam mod skrin penuh?

Jika anda sedang bermain dalam paparan bertingkap, hanya tekan ALT + Enter untuk bertukar kepada paparan skrin penuh.

Mengubah Resolusi VRChat Boleh Memberi Anda Pandangan yang Lebih Baik tentang Dunia VR

Anda pasti mahu mempunyai resolusi skrin yang betul untuk melihat dunia VR anda dengan betul dalam VRChat. Melakukannya memerlukan menaip arahan ke dalam tetapan Steam anda untuk permainan. Melakukannya tidak sepenuhnya mesra pengguna, tetapi ia tidak sukar. Anda juga mempunyai pilihan untuk membuat beberapa perubahan pada tetapan grafik permainan untuk memastikan segala-galanya kelihatan sebaik mungkin.

Adakah anda telah menukar resolusi skrin VRChat anda? Adakah anda menggunakan kaedah yang kami bincangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.