Bagaimana untuk mengubah saiz fail dalam Photoshop

106

Mengubah saiz fail adalah hack yang sangat baik untuk banyak sebab. Yang paling biasa ialah mengurangkan saiz fail dengan mengalih keluar piksel tambahan dan tidak kehilangan data imej. Imej besar mengambil masa untuk dipindahkan, yang boleh menjejaskan kesabaran anda jika terdapat sekumpulan gambar dalam senarai menunggu. Imej yang lebih kecil juga lebih baik untuk portfolio dan blog kerana templat sering menjadi gila dengan imej yang besar.

Bagaimana untuk mengubah saiz fail dalam Photoshop

Jika anda mempunyai Photoshop, saiz semula kumpulan adalah tugas pantas yang boleh anda lakukan dalam beberapa cara. Baca artikel ini untuk mengetahui cara menukar dimensi berbilang fail dalam satu pengambilan.

Cara Mengubah Saiz Fail Berkelompok dalam Photoshop pada Mac

Apabila bekerja dengan sejumlah besar fail imej, Photoshop adalah program penyuntingan yang sangat serba boleh. Ia menawarkan banyak ciri yang menjadikan kehidupan mereka yang menjalankan suntingan visual lebih mudah berbanding sebelum ini. Perkara terbaik ialah kebanyakan versi dan kemas kininya serasi dengan semua sistem pengendalian utama.

Batch mengubah saiz imej dalam Photoshop adalah operasi yang agak mudah. Program ini menawarkan dua cara untuk menukar dimensi berbilang foto dalam satu pengambilan dengan cekap. Seseorang memerlukan mencipta tindakan, yang praktikal kerana ia boleh digunakan semula. Yang lain termasuk menggunakan alat Pemproses Imej, cara yang paling biasa untuk kumpulan mengedit fail dalam Photoshop.

Berikut ialah cara untuk menukar saiz kumpulan dalam versi macOS Photoshop.

Pemproses Imej Photoshop

Photoshop mempunyai ciri “Pemproses imej” yang hebat, yang boleh anda gunakan untuk pelbagai suntingan, termasuk perubahan kelompok. Untuk memulakan, letakkan semua imej yang anda perlukan untuk mengubah saiz dalam satu folder. Dengan cara itu, pemproses imej boleh mengakses kesemuanya sekali gus.

Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan fail di satu tempat dan menyediakannya untuk suntingan, lakukan langkah berikut:

 1. Pergi ke menu atas dan pilih “Fail.”
 2. Pergi ke “Skrip” dan mulakan Pemproses Imej dari submenu.
 3. Klik “Pilih Folder” dan pilih folder tempat anda telah mengumpul imej yang anda ingin ubah saiz. Jika folder mengandungi subfolder, tandakan “Sertakan Semua subfolder.”
 4. Beralih ke bahagian kedua kotak dialog dan pilih folder destinasi. Berhati-hati untuk tidak memilih pilihan “Simpan di lokasi yang sama”, kerana itu akan menimpa fail asal.
 5. Pilih jenis fail. JPEG ialah format yang disyorkan, tetapi anda boleh memilih fail JPA dan TIFF secara alternatif.
 6. Tandai “Ubah saiz untuk muat” dalam bahagian yang sama.
 7. Tetapkan parameter saiz dalam kotak “Lebar” dan “Ketinggian”. Nilai lalai ditulis dalam piksel. Selain itu, ciri ini mengekalkan nisbah aspek asal, jadi tidak perlu melaraskan manual.
 8. Klik “Jalankan” untuk mengubah saiz fail dalam folder pilihan anda.

Jika anda mengedit fail RAW, terdapat konfigurasi tambahan yang mungkin anda perlu lakukan. Anda perlu mengedit satu imej sebelum menggunakan suntingan secara kelompok kepada orang lain. Dalam kotak dialog Pemproses Imej, pilih “Buka imej pertama untuk menggunakan tetapan,” dan Adobe Camera RAW akan dibuka. Sebaik sahaja anda berada di sana, ubah saiz imej dan pengeditan akan digunakan secara automatik pada foto lain dalam kelompok.

Buat Tindakan

Merakam tindakan tersuai memerlukan beberapa langkah lagi, tetapi ini adalah cara yang diuji untuk berjaya mengubah saiz kumpulan fail. Anda boleh menggunakan kaedah yang sama untuk pengeditan kelompok lain, yang meningkatkan fleksibilitinya. Langkah yang sama boleh digunakan untuk pengeditan lain, yang boleh berguna kemudian. Selain itu, anda boleh menyimpan tindakan ini untuk digunakan semula kemudian.

Mengubah saiz kumpulan fail menggunakan tindakan dilakukan dengan cara berikut:

 1. Buka panel “Tindakan”.
 2. Klik ikon “Baharu” berbentuk segi empat sama untuk membuka tetingkap ‘Tindakan Baharu”.
 3. Namakan tindakan anda dan klik butang “Rekod” untuk mula merakam.
 4. Pergi ke “Imej”, kemudian pilih “Saiz imej.”
 5. Pilih dimensi baharu untuk imej anda dan buat pelarasan tambahan. Kotak dialog membolehkan anda menukar ukuran, lebar dan resolusi gambar.
 6. Pergi ke “Fail”, kemudian “Simpan Sebagai.”
 7. Pilih folder yang dimaksudkan untuk imej yang diubah saiznya.
 8. Klik “Simpan” dan pilih pilihan imej seperti yang dinyatakan sebelum ini.
 9. Klik “OK.”
 10. Tutup imej dan buka panel tindakan. Klik ikon segi empat sama untuk menghentikan rakaman.

Secara pilihan, anda boleh membuat pintasan untuk kegunaan kemudian dengan memilih kekunci fungsi semasa membuat tindakan. Anda dibenarkan untuk memilih sama ada anda ingin menyimpan tindakan anda di antara set “Lalai” tindakan prarakaman. Sebagai alternatif, anda boleh membuat set tindakan berasingan tersuai dengan mengklik ikon folder di bar bawah kotak tindakan.

Memandangkan anda telah membuat tindakan untuk mengubah saiz imej tunggal, anda boleh menggunakannya pada satu kelompok. Langkah ini termasuk menggunakan editor kumpulan automatik Photoshop. Lakukan langkah berikut untuk menjalankan tindakan:

 1. Buka menu atas dan pilih “Fail.”
 2. Daripada submenu, pilih “Automasi” kemudian “Batch.”
 3. Setelah tetingkap “Batch” dibuka, pilih tindakan yang anda buat sebelum ini.
 4. Di bawah “Sumber”, pilih folder tempat imej anda yang tidak diedit dengan mengklik “Pilih.” Tidak perlu memilih folder destinasi kerana ia direkodkan dalam tindakan.
 5. Klik “OK” dan jalankan tindakan.

Setelah program selesai dengan kumpulan, anda akan menemui imej yang diubah saiz dalam folder destinasi yang anda pilih dalam langkah mencipta tindakan.

Cara Mengubah Saiz Fail Berkelompok dalam Photoshop pada PC Windows

Apl Photoshop dikodkan sebahagian besarnya sama untuk Windows dan Mac dan tidak mempunyai perbezaan yang ketara. Oleh itu, anda boleh merujuk bahagian Mac di atas untuk mendapatkan gambaran keseluruhan pilihan anda.

Cara Mengubah Saiz Fail Berkelompok dalam Photoshop pada Mudah Alih

Versi mudah alih Photoshop, bernama Photoshop Express, ialah alat yang berharga untuk penyuntingan imej secara berjalan kaki. Selain ciri lain untuk penyuntingan visual, ia menawarkan pelbagai cara untuk mengubah saiz imej dengan mengekalkan tahap kualiti yang sama. Ia membolehkan anda mengubah saiz gambar dalam format yang dipratentukan untuk Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest dan banyak lagi apl.

Malangnya, aplikasi ini tidak mempunyai pintasan untuk mengubah saiz imej secara kelompok, kerana ia hanya membenarkan pengeditan untuk satu imej. Untuk foto saiz semula kelompok, anda harus memilih apl pihak ketiga seperti Ubah saiz kelompok. Ia adalah alat yang mesra pengguna untuk mengubah saiz berbilang imej sekaligus. Sebagai alternatif, anda boleh mencuba alatan berasaskan pelayar untuk mengubah saiz kelompok, seperti BulkResize atau BIRMEkerana ia telah terbukti berguna.

Anda boleh mengubah saiz imej secara pukal dalam Lightroom, program Adobe yang lain, yang merupakan alternatif yang biasa digunakan kepada Photoshop. Kumpulkan imej anda dalam satu folder, importnya ke dalam editor, tetapkan dimensi dan pilih lokasi untuk mengeksportnya.

Lakukan Semuanya dalam Satu Pengambilan

Mengetahui cara mengubah saiz imej ialah kemahiran praktikal untuk dipelajari jika anda mendalami media sosial atau blog dan memerlukan penampilan yang seragam. Sama seperti pengeditan, Photoshop akan terbukti tidak ternilai untuk mengubah saiz, dan tindakan pembelajaran boleh menyelaraskan proses penyuntingan anda secara keseluruhan.

Apakah cara pilihan anda untuk mengubah saiz sekumpulan fail imej dengan cepat? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.