Bagaimana untuk menjadikan bateri telefon pintar Android anda tahan lebih lama

94
Bateri ANDROIDPIT 1
© NextPit

Bateri telefon pintar tidak kekal selama-lamanya, dan sesetengah peranti mempunyai masa skrin hidup yang hampir memalukan. Skrin AMOLED dan skrin LCD yang besar dan lazat serta apl yang membebankan bateri anda jelas menguras bateri anda, tetapi terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan di belakang tabir untuk menjadikan Android anda tahan lebih lama. Mari terokai cara menambah bateri pada telefon pintar anda.

  • Pembunuh bateri Android: apl paling teruk untuk bateri anda
  • Telefon pintar Android dengan bateri terbaik

Cara bateri Android berfungsi

Pertama, beberapa latar belakang: kebanyakan telefon pintar mempunyai sama ada bateri litium-ion atau bateri litium-polimer. Kedua-duanya sebenarnya adalah lithium-ion, dan oleh itu, tidak mempunyai ‘memori’, yang bermaksud anda boleh mengecasnya dari mana-mana tahap – anda tidak perlu melepaskannya sepenuhnya sebelum mengecasnya – dan anda tidak mempunyai untuk mengecas mereka sehingga 100 peratus.

Sebenarnya, jenis bateri ini mengalami masalah voltan rendah, jadi sebenarnya lebih baik untuk mengecas sebahagiannya (katakan, daripada 20 peratus hingga 90 peratus) daripada mengecas sepenuhnya dan mengalirkannya sepenuhnya. Penjagaan bateri sentiasa terbuka untuk perdebatan, jadi untuk setiap petua yang diterima akan ada seseorang yang mengatakan ia tidak ada perbezaan. Hanya cari yang sesuai untuk anda dan anda boleh meningkatkan bateri pada peranti Android anda.

Kami kecewa, kebanyakan peranti yang dikeluarkan pada masa kini tidak mempunyai bateri boleh tanggal. Ini nampaknya ia tidak akan berubah dalam masa terdekat. Dan walaupun kebanyakannya hampir 3,000 mAh mereka masih perlu dioptimumkan, terutamanya untuk menuntut permainan baharu. Manfaatkan beberapa petua di bawah dan benar-benar manfaatkan telefon pintar anda.

Kertas dinding hitam boleh meningkatkan bateri

Jika telefon anda mempunyai skrin AMOLED (seperti kebanyakan peranti Samsung), gunakan latar belakang berwarna gelap. Kertas dinding hitam boleh meningkatkan hayat bateri kerana skrin AMOLED hanya menerangi piksel berwarna. Piksel hitam tidak menyala, jadi semakin banyak piksel hitam yang anda miliki, atau semakin banyak piksel yang lebih gelap, semakin sedikit kuasa yang diperlukan untuk menyalakannya.

Untuk memuat turun kertas dinding hitam sepenuhnya, ketik pautan di sini.

  • Sekarang, simpan gambar dan pergi ke Tetapan anda.
  • Dari sana ketik Kertas dinding tekan Pilih kertas dinding dan tatal ke bawah ke Galeri.
  • Anda sepatutnya dapat mencari kertas dinding hitam yang baru anda simpan.
  • Tekan set ke kertas dinding dan skrin kunci.

Tonton video di bawah untuk melihat bagaimana ini dilakukan:

Mod Lelap

Mod Doze telah wujud sejak Android Marshmallow, tetapi telah dipertingkatkan dengan versi Android yang lebih baharu. Sebelum ini, Doze hanya akan berfungsi apabila telefon pintar tidak bergerak untuk seketika. Tetapi kini, ia juga boleh berfungsi apabila ia dialihkan (dalam beg atau poket anda semasa anda dalam perjalanan, contohnya). Skrin hanya perlu dimatikan untuk berfungsi.

Mod lelap pada asasnya hanya mematikan perkara yang anda tidak gunakan bergantung pada tempoh masa sejak anda menyentuh telefon anda. Sambungan rangkaian terputus dan penyegerakan hanya berlaku semasa selang waktu tertentu. Apabila anda berada jauh dari telefon anda lebih lama, lebih banyak perkara dihentikan, seperti GPS, pengimbasan Wi-Fi dan semua penyegerakan.

  • Ketahui bila telefon anda mendapat Oreo

Matikan Google Assistant

Hentikan telefon anda daripada sentiasa mendengar. Google Assistant ialah ciri yang hebat dan selalunya sangat berfungsi. Masalahnya ialah ia boleh mendatangkan malapetaka dengan bateri anda. Terutama jika anda tidak menggunakannya atau hanya menggunakannya sekali-sekala.

Pergi ke Google>Cari dari menu Tetapan anda dan ketik Google Assistant>Tajuk Tetapan. Pada halaman seterusnya, pilih peranti anda dan matikan Google Assistant untuk hayat bateri yang lebih lama.

Jangan biarkan apl anda ketinggalan zaman

Pastikan apl anda dikemas kini. Terdapat sebab pembangun sentiasa mengemas kini apl, dan kebanyakan masa ia adalah untuk pengoptimuman memori atau bateri. Mengekalkan apl anda dikemas kini juga bermakna anda mempunyai pengoptimuman terbaik yang tersedia. Begitu juga, padamkan apl lama yang tidak anda gunakan lagi, kerana ini mungkin menjalankan proses latar belakang yang memakan RAM dan hayat bateri.

Setelah anda memastikan apl anda dikemas kini, anda boleh menyemaknya secara individu dan menyemak sama ada ia dioptimumkan untuk hayat bateri. Ini boleh dilakukan dengan cepat. Hanya pergi ke Tetapan anda dan ketik Bateri. Dari sana tekan butang menu (tiga titik di bahagian atas sebelah kanan skrin anda) dan pergi ke Pengoptimuman bateri. Dari situ anda boleh melihat apl yang dioptimumkan dan mengubahnya. Anda hanya boleh menukar apl sistem yang tidak penting. Tonton video di bawah untuk melihat bagaimana ini dilakukan.

Gunakan versi apl ‘Lite’ atau ‘Go’

Untuk menjimatkan hayat bateri, apatah lagi data mudah alih, anda boleh memanfaatkan versi ‘Lite’ apl popular, atau malah suite baharu Google bagi apl ringan ‘Go’. Ini dilucutkan kepada ciri-ciri penting mereka dan direka bentuk untuk menjadi lebih ringkas dan lebih menjimatkan daripada rakan sejawat mereka. Facebook dan Utusan kedua-duanya mempunyai apl Lite yang tersedia di Gedung Play.

Skype juga mempunyai aplikasi Lite di Gedung Play, tetapi ia mungkin tidak stabil kerana ia tidak dikeluarkan secara teknikal. Rangkaian sosial seperti Twitter dan Instagramjuga mempunyai versi Lite yang tersedia untuk dimuat turun.

  • Cara memuat turun dan memasang YouTube Go
  • Cara menggunakan Peta Google Go

Gunakan Greenify

Tidak seperti banyak apl Android yang mendakwa mengoptimumkan prestasi dan meningkatkan hayat bateri, Greenify sebenarnya berfungsi. Greenify membolehkan anda meletakkan apl lain ke dalam hibernasi apabila ia tidak digunakan, menghalangnya daripada beroperasi di latar belakang.

Ini membebaskan sumber sistem dan meningkatkan prestasi bateri, tetapi memerlukan sedikit pemikiran. Untuk Greenify berkesan, anda tidak boleh hibernate setiap apl yang dipasang. Tetapi memandangkan terdapat banyak apl Android yang melakukan tindakan yang anda tidak tahu atau semestinya mahu, ini adalah alat yang berguna.

Ini boleh membantu dalam banyak keadaan. Contohnya, anda mungkin menggunakan apl Amazon untuk menyemak imbas barang yang hendak dibeli, tetapi tidak mahu apl itu beroperasi di latar belakang atau menghantar pemberitahuan. Mungkin terdapat apl lain pada peranti Android anda beroperasi di latar belakang tanpa alasan yang kukuh. Greenify menghentikan ini dengan menghantar apl tersebut ke dalam hibernasi, yang mengurangkan kesannya pada sistem, menjimatkan hayat bateri sambil meningkatkan prestasi.

AndroidPIT cara untuk menyelamatkan hayat bateri 1

Greenify berjanji untuk mengurangkan kehabisan bateri semasa peranti anda tidak digunakan. / © NextPit

Jangan gunakan kecerahan adaptif/auto

Jangan gunakan kecerahan automatik paparan. Ia mungkin terdengar berguna, tetapi kecerahan automatik biasanya jauh lebih terang daripada yang anda perlukan. Adalah lebih baik untuk menetapkan kecerahan secara manual ke tahap yang rendah tetapi selesa, dan menaikkannya apabila perlu. Ini adalah salah satu cara terbaik untuk meningkatkan hayat bateri anda, kerana skrin adalah salah satu penyedut bateri terbesar.

Untuk memastikan kecerahan adaptif/auto anda dimatikan pergi ke Tetapan>Paparan dalam banyak peranti dan togol kecerahan penyesuaian.

AndroidPIT cara untuk menyelamatkan hayat bateri 2

Jimat bateri dengan menggunakan kawalan kecerahan manual. / © NextPit

Matikan maklum balas getaran dan haptik untuk menjimatkan bateri

Matikan getaran. Melainkan anda benar-benar memerlukan kesedaran tambahan itu, matikan makluman getaran untuk panggilan masuk. Ia sebenarnya memerlukan lebih banyak kuasa untuk menggetarkan telefon anda daripada membunyikan telefon itu. Matikan maklum balas haptik juga (buzz yang anda dapat daripada menaip pada papan kekunci). Sudah tentu ia terasa sejuk, tetapi ia tidak benar-benar menambah apa-apa kepada pengalaman anda, dan ia adalah satu lagi penyaring bateri. Tonton video di bawah untuk melihat bagaimana anda boleh melakukan ini.

Tetapkan jadual ‘Jangan Ganggu’ atau ‘tidur’ anda

Tetapkan masa tidur atau mod sekatan untuk mematikan Wi-Fi dan data mudah alih apabila anda tidak memerlukannya. Jika telefon anda pada asasnya di luar had di tempat kerja, tetapkan peranti anda supaya tidak berdering, bergetar atau bersambung ke Internet semasa anda bekerja. Banyak telefon mempunyai tetapan Jangan Ganggu untuk tujuan ini sahaja.

Begitu juga, anda boleh menetapkan telefon anda kepada mod kapal terbang apabila anda sedang tidur atau menggunakan mod tidur atau menyekat untuk menetapkan had untuk perkara yang dilakukan oleh telefon anda pada masa tertentu dalam sehari, sama ada semasa anda tidur, di tempat kerja atau dalam mesyuarat. Apl hebat seperti IFTTT membolehkan anda membuat peraturan yang boleh membantu anda menjimatkan hayat bateri juga.

Anda tidak perlu disambungkan 24/7

Matikan GPS, Bluetooth, NFC, Wi-Fi dan data mudah alih apabila anda tidak memerlukannya. Mematikan data lokasi atau menukar tetapan lokasi anda untuk menggunakan data Wi-Fi atau 4G dan bukannya GPS berfungsi dengan baik. Ini akan meningkatkan bateri pada peranti Android anda.

Hidupkan Bluetooth dan NFC sahaja selagi anda memerlukannya (walaupun ia menggunakan kuasa yang sangat sedikit), dan tidak perlu menghidupkan Wi-Fi dan data mudah alih pada setiap masa, terutamanya jika anda tahu dengan tepat bila anda akan memerlukan satu atau yang lain.

Jika anda sering menggunakan Wi-Fi, katakan di rumah dan di tempat kerja, maka adalah wajar untuk terus menetapkan Wi-Fi anda kepada ‘Sentiasa hidup semasa tidur’ kerana ini menggunakan kuasa yang lebih sedikit berbanding Wi-Fi anda disambungkan semula setiap kali awak bangunkan telefon awak. Kebanyakan ini boleh didapati dalam Tetapan anda.

Jangan terperangkap oleh widget

Buang widget yang anda tidak perlukan, terutamanya yang disambungkan ke internet, seperti widget cuaca. Jika anda mempunyai berbilang widget merentasi beberapa skrin utama, yang sentiasa menyegerak dan mengemas kini (Twitter, reddit, cuaca, Gmail dan seumpamanya), anda tidak akan menggunakan bateri anda. Hanya tekan apl apabila anda memerlukannya.

Jika anda sudah mempunyai sekumpulan widget yang tidak berguna pada peranti anda maka anda hanya perlu melakukan beberapa perkara dan ia akan hilang. Tekan lama pada ruang kosong pada skrin utama anda. Sekarang seret widget yang anda tidak perlukan ke dalam tong sampah di bahagian atas atau bawah skrin anda (ia bergantung pada jenama).

Terokai ciri penjimatan bateri pada telefon anda

Semua ROM, sama ada Android stok, UI OEM seperti TouchWiz atau ROM tersuai seperti LineageOS, mempunyai pelbagai tetapan dalam menu untuk membantu menjimatkan atau mengoptimumkan penggunaan bateri. Kebanyakan pengeluar, termasuk Samsung dan Huawei, menampilkan mod Penjimat Kuasa yang anda boleh togol sahaja. Cari pelbagai pilihan ini untuk peranti dan ROM anda dan jadikan ia berfungsi untuk anda.

Walaupun telefon anda tidak mempunyai lapisan ciri penjimatan bateri seperti beberapa (atau anda tidak mahu melumpuhkan begitu banyak ciri), sekurang-kurangnya gunakan mod penjimat bateri asas.

AndroidPIT cara selamatkan hayat bateri 4

Penjimat bateri berjanji untuk mengurangkan kehabisan bateri semasa peranti anda tidak digunakan. / © NextPit

Jangan jatuh ke dalam perangkap autosegerak

Matikan penyegerakan automatik untuk akaun Google. Jika anda tidak memerlukan setiap akaun Google dikemas kini setiap 15 minit, hanya pergi ke Tetapan dan Akaun (atau Awan dan Akaun, Pengguna dan Akaun, dan lain-lain bergantung pada jenama anda)dan matikan autosegerak untuk apl yang anda tidak perlukan sentiasa dikemas kini.

Sesetengah apl – seperti e-mel – membenarkan anda memuat semula secara manual apabila anda melancarkannya, dan bukannya menjalankan berbilang muat semula automatik sepanjang hari apabila anda mungkin tidak memerlukannya. Perkara yang sama berlaku untuk Twitter, Reddit dan bersama. Melainkan anda memerlukan kemas kini berterusan atau pemberitahuan tolak (seperti untuk Facebook atau kalendar anda) hanya segerakkan apabila anda benar-benar menggunakan apl itu.

Adakah kita terlepas apa-apa? Apakah petua penjimatan bateri terbaik anda? Beritahu kami tentang mereka dalam ulasan.


Artikel ini dikemas kini dengan sumbangan daripada Brittany McGhee.