Bagaimana untuk menjadikan iPhone anda mustahil untuk dijejaki pada tahun 2023

83
Cara-Menjadikan-iPhone-Anda-Mustahil-Dijejaki

Kebanyakan kita tidak boleh berpisah dengan iPhone kita walaupun untuk satu saat. Kami menyimpannya di dalam poket dan beg kami, membawanya ke mana sahaja kami pergi. Ini menjadikan telefon kami peranti penjejakan yang sempurna. Walau bagaimanapun, kadangkala ini boleh membawa kepada pencerobohan privasi. Nasib baik, terdapat cara untuk mengehadkan orang lain daripada menjejak telefon pintar kami.

Jika anda memiliki iPhone, anda mungkin tahu bahawa produk Apple dianggap lebih selamat daripada yang lain. Tidak banyak virus atau program berniat jahat yang direka untuk macOS dan iOS, tetapi iPhone anda mungkin membenarkan orang lain menjejaki anda. Jadi, adalah penting untuk mengetahui cara anda boleh menjadikan iPhone anda mustahil untuk dijejaki.

Apakah penjejakan telefon, dan mengapa ia wujud?

Lokasi telefon boleh ditentukan dalam beberapa cara:

 • Dengan mengiranya menggunakan jarak ke menara sel terdekat,
 • Dengan mengenal pasti rangkaian Wi-Fi atau Bluetooth ia disambungkan, atau
 • Dengan hanya menyemak data GPS.

Sesetengah apl, seperti Peta, menggunakan data lokasi iPhone untuk berfungsi dengan baik, tetapi ada yang tidak memerlukannya dan mengumpulnya juga.

Hakikat bahawa banyak apl menggunakan Bluetooth, GPS, Wi-Fi dan data selular agak membingungkan. Walaupun kadangkala iPhone dijejaki untuk tujuan yang lebih baik (cth, oleh pihak berkuasa apabila mereka mengesyaki pemilik telefon terlibat dalam aktiviti jenayah), lebih kerap daripada tidak, ia mengenai wang.

Mengetahui lokasi anda adalah berharga kepada pemasar dan pengiklan dalam dunia yang dipacu maklumat hari ini. Anda mungkin perasan bahawa kadangkala iklan yang anda lihat dalam talian adalah pelik tepat mengenai lokasi anda. Mungkin anda sedang bercuti dan kemudian melihat iklan untuk perkhidmatan tempatan? Ia berlaku kepada kami juga.

5 Cara terbaik untuk menjadikan iPhone anda sukar untuk dikesan

Pemasaran berasaskan lokasi yang disasarkan boleh kelihatan menyeramkan bagi ramai orang. Tiada siapa yang suka diikuti dan diperhatikan. Jadi, ini adalah kaedah yang boleh anda gunakan untuk menjadikan iPhone anda lebih selamat.

1. Semak kebenaran aplikasi pada iPhone

Terima kasih kepada dasar Apple, pembangun apl mesti memberitahu anda jenis data yang mereka kumpulkan dan untuk tujuan mereka menggunakannya. Anda boleh melihat apl yang mempunyai akses ke lokasi anda. Selain itu, apabila anda memasang apl baharu, anda mungkin diminta untuk menerima permintaan penjejakan.

Sesetengah apl memerlukan anda untuk mengatakan ya untuk berfungsi dengan betul. Contohnya, Peta dan apl kawalan ibu bapa mesti menggunakan lokasi telefon anda. Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki apl tidak memerlukan lokasi anda untuk apa-apa, anda tidak perlu bersetuju dengan penjejakan tersebut.

Begini cara anda boleh menyemak apl iPhone yang menggunakan data lokasi anda.

 1. Lancarkan apl Tetapan.
 2. Ketik Privasi & Keselamatan → Laporan Privasi Apl → hidupkan Laporan Privasi Apl.

  Laporan Privasi Apl pada iPhone

Jika anda tahu anda tidak mahu berkongsi lokasi anda dengan sesiapa dalam masa terdekat, anda boleh mematikan permintaan penjejakan:

 1. Lancarkan apl Tetapan.
 2. Ketik Privasi → Penjejakan.

  Matikan permintaan penjejakan pada iPhone

2. Gunakan perisian keselamatan pihak ketiga

Ciri terbina dalam iPhone mungkin tidak mencukupi untuk menghalang apl dan syarikat daripada menjejaki anda. Anda boleh mematikan GPS dan Bluetooth, tetapi jika anda disambungkan ke Internet, anda masih boleh berkongsi alamat IP anda.

Alamat IP ialah pengecam berangka yang membolehkan peranti anda dikenali oleh orang lain dalam rangkaian. Alamat IP digunakan untuk komunikasi, tetapi ia juga mengandungi beberapa data. Jika seseorang mengetahui alamat IP anda, mereka boleh menganggarkan lokasi anda dan meneka di negara atau bahkan bandar anda berada.

Jadi, bagaimana cara saya menyembunyikan IP saya, anda mungkin bertanya? Penyelesaian terbaik ialah menggunakan VPN. Perisian ini mengarahkan data anda melalui pelayan pihak ketiga dan menukar alamat IP anda kepada alamat yang bahkan boleh ditempatkan di negara lain. VPN terbaik juga menawarkan ciri tambahan, seperti menyekat iklan dan penjejak atau mengimbas muat turun untuk perisian hasad.

3. Halang penjejakan merentas tapak dalam Safari pada iPhone

Penjejakan merentas tapak ialah teknik yang digunakan oleh pengiklan untuk memaparkan kepada anda iklan yang lebih diperibadikan berdasarkan kelakuan dalam talian dan sejarah carian anda. Secara ringkasnya, jika anda mencari kot baharu di Amazon dan kemudian melihat iklan kot di tapak lain – itu penjejakan merentas tapak.

Walaupun penjejakan dalam talian bukan berasaskan lokasi, ia masih berbaloi untuk diketahui. Iklan yang boleh menjejaki anda dalam talian agak mengganggu. Safari membolehkan anda melumpuhkan ciri ini.

 1. Pergi ke apl Tetapan.
 2. Tatal ke bawah dan ketik Safari.
 3. Di bawah Privasi & Keselamatan, togol pada pilihan Cegah Penjejakan Merentas Tapak.

  Halang penjejakan merentas tapak dalam Safari pada iPhone

4. Matikan perkhidmatan lokasi anda pada iPhone

Anda boleh melumpuhkan sepenuhnya radio GPS pada telefon anda untuk mengelakkan pengesanan.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa ini juga akan melumpuhkan semua ciri berasaskan lokasi. Contohnya, anda tidak akan dapat merancang laluan yang tepat dalam apl Peta.

Untuk mematikan lokasi pada iPhone, pergi ke Tetapan → Privasi → lumpuhkan Perkhidmatan Lokasi.

Menghidupkan mod kapal terbang juga akan melumpuhkan perkhidmatan lokasi buat sementara waktu.

5. Elakkan menyambung ke rangkaian awam

Rangkaian Wi-Fi awam (seperti yang terdapat di kafe dan restoran) mungkin kelihatan mudah, tetapi anda hanya perlu menggunakannya jika anda tidak mempunyai alternatif.

Rangkaian awam kadangkala tidak mempunyai keselamatan yang mencukupi. Ini menjadikan mereka tempat memburu yang sangat baik untuk semua jenis penyerang siber, yang boleh menjangkiti peranti anda dengan perisian hasad, mencuri data anda atau menjejaki anda untuk keuntungan masa hadapan.

Cuba gunakan data selular anda sendiri, dan jika anda tidak mempunyai apa-apa – sambungkan melalui VPN, yang akan menyulitkan maklumat anda.

Sentiasa berwaspada, kekal selamat…

Penjejakan lokasi, kadangkala, merupakan ancaman. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan kaedah yang disenaraikan di atas untuk memutuskan siapa yang menjejaki anda. Untuk lebih banyak penyelesaian berkaitan privasi dan keselamatan sedemikian, kami telah mencadangkan beberapa bacaan berguna di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk menghentikan apl daripada menjejaki anda pada iPhone
 • Matikan aktiviti Web & Apl Google pada iPhone dan Mac
 • Bagaimana untuk menukar tetapan privasi dan keselamatan iPhone
 • Gunakan apl Cari Saya untuk mencari iPhone atau iPad yang hilang atau dicuri