Bagaimana untuk menjimatkan bateri pada Samsung Galaxy S10e, S10 dan S10+

73
Samsung Galaxy S10 04
© NextPit

Peranti mewah Samsung sememangnya tidak dikenali kerana jangka hayatnya yang panjang. Walau bagaimanapun, dengan ketibaan Galaxy Note9, pengeluar telah menunjukkan bahawa ia boleh bertambah baik dan siri Galaxy S10 baharu juga tidak kurang. Walau bagaimanapun, kuasa bateri tidak pernah mencukupi, itulah sebabnya kami memutuskan untuk membantu anda menjimatkan lebih banyak lagi pada Samsung Galaxy S10e, S10 atau S10+ anda.

Aktifkan Mod Gelap

Salah satu langkah pertama untuk mula menjimatkan kuasa bateri ialah mengaktifkan mod gelap di peringkat sistem. Dengan pengenalan One UI, peranti Samsung juga boleh menikmati ciri ini yang benar-benar mematikan kebanyakan piksel pada skrin AMOLED kerana tema gelapnya.

Untuk mendayakan Mod Gelap pada peranti Galaxy S10 baharu, hanya pergi ke Tetapan > Paparan dan aktifkan Mod Malam. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan togol berguna dalam menu lungsur pemberitahuan yang membolehkan anda mengaktifkan dan menyahaktifkannya dengan lebih pantas.

  • Gunakan Mod Gelap untuk menjimatkan kuasa bateri

mod malam mod gelap galaxy s10

Aktifkan tema gelap untuk menjimatkan kuasa bateri. / © NextPit

Sudah tentu, Mod Gelap akan memastikan kurang ketegangan mata, terutamanya pada waktu malam. Itulah sebabnya Samsung memanggilnya Mod Malam dan juga membolehkan anda mendayakannya secara automatik pada masa tertentu.

Tukar kepada resolusi FHD+

Galaxy S10 dan S10+ memberi anda keupayaan untuk menetapkan resolusi paparan daripada WQHD+ kepada FHD+ (ciri ini tidak tersedia pada model yang lebih kecil kerana ia hanya menyokong resolusi FHD+). Proses ini akan membolehkan anda masih menikmati kualiti panel AMOLED Samsung, tetapi menjimatkan banyak kuasa bateri.

resolusi skrin galaxy s10

Beralih kepada resolusi FHD+ akan memberikan anda tidur malam yang lena. / © NextPit

Untuk menukar peleraian, pergi ke Tetapan > Paparan > Resolusi Paparan dan pilih FHD+ (2280×1080). Jangan lupa tekan butang Apply!

Lumpuhkan Sentiasa Di Paparan

Direka bentuk untuk menghentikan LED pemberitahuan, yang lebih berguna dalam banyak cara, Sentiasa Di Paparan (AOD) ialah salah satu ciri paling hebat telefon pintar dengan paparan AMOLED. Walau bagaimanapun, kita sedia maklum bahawa, walaupun hanya sedikit, ia menggunakan tenaga yang berharga.

galaxy s10 sentiasa dipamerkan

Samsung Sentiasa Di Paparan adalah yang paling boleh disesuaikan pernah. / © NextPit

Untuk melumpuhkan Sentiasa Di Paparan pada peranti Siri Galaxy S10, pergi ke Tetapan > Skrin Menyekat > Sentiasa Di Paparan. Dalam skrin ini anda boleh memilih untuk menyahaktifkannya, mengaktifkannya selama 10 saat sahaja dengan sentuhan pada skrin, atau hanya dalam tempoh masa tertentu.

  • Cara Memaparkan Sentiasa Pada Mana-mana Telefon Pintar Android

Cara yang lebih cepat untuk mengaktifkan/menyahaktifkan AOD adalah dengan menggunakan togol AOD dalam senarai lungsur turun pemberitahuan, yang biasanya terdapat pada halaman kedua.

Dayakan Bateri Adaptif

Salah satu ciri baharu yang tersedia secara eksklusif pada siri Galaxy S10 ialah Bateri Adaptif, yang menggunakan kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin, dikuasakan oleh unit NPU SoC Exynos 9820 baharu di dalam tiga telefon pintar. Bateri adaptif akan mengurus pembelajaran tentang pelbagai aplikasi yang paling banyak digunakan oleh pengguna semasa dia menggunakan peranti itu, mengehadkan apl yang tidak kerap digunakan.

Untuk mengaktifkan fungsi ini anda mesti mengikut laluan: Tetapan > Sokongan peranti > Bateri. Di sini anda kemudiannya perlu menekan butang pilihan (tiga titik di bahagian atas kanan) dan pilih Tetapan. Anda kini boleh mengaktifkan pelbagai ciri, termasuk Bateri Adaptif.

Aktifkan pengoptimuman automatik

Satu lagi ciri baharu yang diperkenalkan dengan One UI ialah pengoptimuman automatik, yang akan mengoptimumkan telefon pintar anda secara automatik sekali sehari dengan menutup aplikasi di latar belakang, kecuali yang digunakan baru-baru ini, dan memadamkan fail yang tidak diperlukan kecuali yang peribadi.

Pengoptimuman automatik hanya berlaku apabila skrin dimatikan dan apabila telefon pintar tidak digunakan, itulah sebabnya kami mengesyorkan penjadualan pengoptimuman pada waktu malam. Saya, untuk satu, memilih untuk memulakannya pada pukul 3:00 pagi

  • Manfaatkan One UI sepenuhnya dengan mengaktifkan ciri ini

Untuk mengurus fungsi, hanya pergi ke Tetapan > Sokongan Peranti. Di sini anda perlu menekan butang pilihan (tiga titik di bahagian atas sebelah kanan) dan pilih item Pengoptimuman automatik. Skrin yang sepadan akan dibuka di mana anda boleh mengaktifkan atau menyahaktifkan fungsi dan memilih masa mula.

Adakah anda tahu penyelesaian lain untuk menjadikan bateri Galaxy S10 baharu lebih berprestasi? Beritahu kami di bawah dalam ulasan.