Bagaimana untuk menukar bunyi pemberitahuan lalai iPhone dalam iOS 17.2

31
Bagaimana untuk menukar bunyi pemberitahuan lalai iPhone

Salah satu perubahan Apple yang tidak begitu halus dengan iOS 17 ialah perubahan dalam bunyi pemberitahuan lalai iPhone – yang bertukar daripada Tri-tone kepada Rebound. Malangnya, ramai yang tidak suka perubahan ini, mendapati bunyi terlalu senyap, manakala yang lain lebih suka amaran Tri-nada klasik. Menambah rasa tidak puas hati awal ialah hakikat bahawa Apple tidak menyediakan cara untuk kembali kepada nada lama.

Isu ini akhirnya ditangani dengan keluaran iOS 17.2, membolehkan pengguna menukar bunyi pemberitahuan lalai iPhone sama sekali. Begini cara anda boleh melakukannya.

Bagaimana untuk menukar bunyi pemberitahuan lalai dalam iOS 17.2

 1. Buka Tetapan.
 2. Pergi ke Sound & Haptics → Makluman Lalai.
 3. Pilih nada pilihan anda daripada senarai bunyi terbina dalam di bawah Nada Makluman. (Secara lalai, anda mungkin melihat tanda semak terhadap Rebound.)

  Tukar kembali kepada bunyi pemberitahuan lalai pada iPhone

  • Anda boleh mengetik Tone Store untuk membeli lebih banyak nada isyarat atau memilih untuk tidak mempunyai bunyi dengan memilih Tiada.
 4. Anda juga boleh menukar maklum balas haptik dengan mengetik Haptics. Anda juga boleh membuat getaran tersuai dengan memilih Cipta Getaran Baharu.

Setelah ditukar, semua pemberitahuan menggunakan nada amaran lalai akan menggunakan nada amaran lalai yang anda pilih, termasuk apl pihak ketiga seperti Facebook dan Instagram.

Harap maklum bahawa ini tidak akan menjejaskan apl yang menggunakan bunyi makluman mereka sendiri. Apl Mesej, sebagai contoh, menggunakan nada amaran yang berasingan. Untuk menukarnya, pergi ke Sound & Haptics → Text Tone.

Bagaimana untuk mengembalikan bunyi pemberitahuan lalai iPhone

Jika anda berada di sini kerana anda ingin mengembalikan nada amaran lalai pada iPhone anda kepada nada sebelum anda mengemas kini kepada iOS 17, anda hanya perlu melakukan perkara berikut dalam Tetapan iPhone.

 1. Pergi ke Sound & Haptics → Makluman Lalai.
 2. Tukar daripada lalai baharu yang dipanggil Rebound kembali kepada Tri-tone.

  Pergi ke Sound & Haptics, Default Alerts dan pilih nada baharu

Itu sahaja!

Keadaan normal dipulihkan!

Itu sahaja yang anda perlu lakukan untuk menukar bunyi pemberitahuan lalai pada iPhone anda. Jika anda antara mereka yang tidak menyukai nada lalai baharu yang diperkenalkan dalam iOS 17, anda bertuah. iOS 17.2 menyediakan fleksibiliti untuk kembali kepada nada lalai lama atau memilih yang berbeza sepenuhnya.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menukar bunyi Penggera Waktu Tidur pada iPhone
 • Bagaimana untuk menetapkan nada dering pada iPhone tanpa iTunes (Secara percuma)
 • Cara menghidupkan atau mematikan True Tone pada iPhone, iPad dan Mac

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.