Bagaimana untuk menukar bunyi pemberitahuan pada telefon Android anda

89
bunyi pemberitahuan
© NextPit

Adakah anda bosan dengan bunyi pemberitahuan standard pada telefon anda? Ingin menyerikannya dengan sesuatu yang lebih menyeronokkan? Kemudian anda telah datang ke tempat yang betul! Berikut ialah panduan kami tentang cara menukar nada pemberitahuan pada telefon pintar Android anda.

Mahu melangkau ke hadapan? Lompat ke:

Tukar nada pemberitahuan Android lalai

Semua peranti Android akan memainkan bunyi pemberitahuan lalai melainkan apl tertentu menggunakan nada yang berbeza. Jika anda ingin menukar bunyi, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 • 1. Buka Tetapan Android.

 • 2. Ketik pada Bunyi

 • 3. Ketik Bunyi pemberitahuan lalai.

Senarai bunyi pemberitahuan yang berbeza akan muncul. Ketik pada nada untuk mendengarnya kemudian ketik OK untuk memilihnya. Itu sahaja!

Bergantung pada versi Android dan pengeluar telefon, nama untuk tetapan ini mungkin berbeza sedikit atau anda mungkin perlu mencari tetapan ini di tempat lain.

Contohnya, pada Pixel 3, menjalankan Android 9.0 (Pie), anda perlu membuka Tetapan Android kemudian pilih Bunyi, kemudian untuk menetapkan bunyi Pemberitahuan, anda perlu mengetik Lanjutan, di bahagian bawah menu.

Dengan Android 8.0 (Oreo), kaedahnya juga sama. Anda mungkin mempunyai menu yang sedikit berbeza jika anda menggunakan penyesuaian berat seperti EMUI Huawei atau ColorOS Oppo. Anda boleh melihat langkah-langkah untuk EMUI dalam imej di bawah.

tukar nada dering

Beginilah rupanya pada Huawei EMUI 8. / © NextPit

Pada model yang lebih lama, sebagai contoh, telefon LG G4 yang menjalankan Android 6.0 (Marshmallow), anda perlu membuka tetapan Android kemudian pilih Nada dan pemberitahuan kemudian Nada Dering.

Cara Menukar Pemberitahuan COM 1

Bagaimana untuk menukar nada dering pemberitahuan. / © NextPit

Tukar nada pemberitahuan WhatsApp

Apl seperti Facebook atau Gmail selalunya mempunyai bunyi pemberitahuan sendiri tetapi anda boleh mengubah suai ini dengan mudah jika anda mahu. Prosedur mungkin berbeza mengikut setiap aplikasi walaupun. Kami akan menunjukkan kepada anda contoh dengan WhatsApp:

 • 1. Buka WhatsApp.

 • 2. Klik pada tiga titik untuk membuka menu di bahagian atas sebelah kanan skrin.

 • 3. Ketik pada Tetapan kemudian Pemberitahuan.

Kini senarai dengan nada dering berbeza akan muncul. Pilih bunyi kegemaran anda kemudian sahkan pilihan anda dengan mengetik OK. Presto! Jika anda tidak menyukai pilihan yang tersedia, anda juga boleh mencipta fail bunyi anda sendiri:

 • Bagaimana untuk menukar mana-mana lagu menjadi nada dering
Cara Menukar Pemberitahuan COM 2

Bagaimana untuk menukar bunyi pemberitahuan dalam WhatsApp. / © NextPit

Tukar nada pemberitahuan dalam Facebook Messenger

Facebook Messenger yang hampir meluas juga mempunyai nada standard yang menjamin kekeliruan. Sebaik-baiknya pergi ke menu di tab paling kanan selepas pemasangan dan ubahnya:

 • Buka 👤-menu paling kanan atau ketik pada gambar profil anda.
 • Pilih Nada pemberitahuan.
 • Angkat nada dering prapilihan.
fbmcontoh

Malangnya, Messenger tidak membenarkan anda menggunakan nada di luar senarai yang diprapilih. / © NextPit

Facebook Messenger datang dengan pelbagai nada tetapi anda tidak boleh menggunakan bunyi tersuai anda sendiri. Dengan Facebook Messenger Lite, penjimatan sumber yang setara dengan Facebook Messenger, tiada cara untuk menukar nada. Di sini anda boleh menetapkan telefon anda untuk bergetar sahaja tanpa bunyi atau menggunakan LED pemberitahuan sahaja. Walau bagaimanapun, tiada pemberitahuan tersuai untuk sembang dan kumpulan individu dalam sama ada Facebook Messenger.

Buat nada pemberitahuan Android anda sendiri

Sudah tentu, anda tidak perlu mengehadkan diri anda kepada stok bunyi pemberitahuan Android atau nada dering, anda juga boleh membuat dan menggunakan anda sendiri! Apa yang anda perlu lakukan ialah meletakkan fail bunyi yang anda inginkan di tempat yang betul, dan ia boleh dipilih sebagai bunyi pemberitahuan pada Android. Begini caranya, langkah demi langkah:

Cara menukar bunyi pemberitahuan Android:

 1. Sambungkan telefon pintar Android anda ke PC
 2. Buka folder utama memori/storan dalaman dan navigasi ke folder Pemberitahuan. Jika folder ini tidak wujud, anda hanya boleh menciptanya: Folder Baharu > namakannya Pemberitahuan
 3. Salin fail bunyi pemberitahuan anda ke dalam folder ini dan kemudiannya boleh diakses pada telefon anda.

Apl dengan bunyi pemberitahuan baharu untuk Android

Jika anda mahukan bunyi pemberitahuan baharu untuk telefon Android anda tetapi tidak pasti yang mana untuk digunakan, maka anda harus mencuba apl seperti Zedge, yang menawarkan banyak nada pemberitahuan secara percuma.

Sebagai alternatif, jika anda ingin menggunting bunyi daripada lagu atau fail audio yang lebih panjang, maka anda boleh menggunakan Pembuat Nada Dering untuk ini. Walaupun namanya, ia bukan sahaja untuk Nada Dering, tetapi juga untuk bunyi pemberitahuan dan penggera.

Adakah anda berpuas hati dengan nada pemberitahuan lalai anda? Adakah anda akan cuba mencipta sendiri? Beritahu kami dalam ulasan!