Bagaimana untuk menukar dari Samsung Knox ke Folder Selamat

120
AndroidPIT samsung glaxyy s6 vs s6 edge perbandingan
© NextPit

Samsung Knox ialah sistem keselamatan yang disertakan dalam kemas kini rasmi kepada Android 4.3 pada peranti Samsung. Ia adalah perkhidmatan yang dihentikan hari ini, dan telah dilumpuhkan secara lalai sejak Galaxy S6 dan S6 Edge, jadi jika anda mempunyai telefon yang lebih baharu, tiada apa yang perlu dirisaukan. Walau bagaimanapun, sesetengah peranti lama masih memasang Knox dan diaktifkan secara lalai. Berikut ialah cara untuk menyahpasang Knox daripada peranti Galaxy.

Lompat ke:

Apakah keadaan semasa Samsung Knox?

Samsung dilancarkan Knox pada September 2013, tetapi secara rasmi berhenti menyokongnya pada Disember 2017. Tujuan sistem keselamatan ini, pada mulanya dilancarkan dengan Galaxy Note 3 dan edisi Galaxy Note 10.1 2014, adalah untuk membawa perlindungan penuh untuk peranti dan memudahkan penggunaan peranti untuk bekerja dan bermain dalam persekitaran Bring Your Own Device (BYOD).

Samsung telah menghentikan My Knox demi apl Secure Folder yang lebih baharu, dan mulai Disember 2017, Knox tidak lagi muncul di Gedung Play. Telefon yang lebih baharu, seperti Galaxy S7, S8 atau S9, serta peranti Note dan siri A terbaru, tidak menggunakan My Knox.

Jika peranti anda mempunyai Knox, anda boleh terus menggunakannya. Begitu juga, setelah dinyahpasang, My Knox tidak lagi boleh dipulihkan daripada Gedung Play.

Portal My Knox masih mempunyai beberapa fungsi. Anda masih boleh membuka kunci Knox Saya atau menetapkan semula kata laluan anda kepada Knox Saya, contohnya. Namun begitu, pengguna digalakkan untuk berhijrah ke penyelesaian baharu Samsung, Secure Folder.

Bagaimana untuk memindahkan data anda dari My Knox ke Secure Folder

Akaun Samsung diperlukan untuk menggunakan ciri sandaran dan pemulihan My Knox. Pada masa ini, Secure Folder serasi dengan peranti pada Android 7.0 dan ke atas.

 • Pergi ke Tetapan Knox Saya > Sandaran dan pulihkan > Sandarkan data Knox Saya.
 • Pergi ke Gedung Play dan pasang Folder Selamat. Selepas persediaan, anda boleh memulihkan data anda yang anda sandarkan daripada My Knox.
pembangun komputer androidpit 1

Idea di sebalik BYOD ialah menggunakan telefon yang sama untuk kegunaan kerja dan peribadi. / © NextPit

Apakah masalah dengan Knox?

Aplikasi yang dijalankan di luar wilayah Knox mempunyai akses terhad kepada data yang disimpan. Walaupun ramai orang tidak mahu melihat maklumat ini, beberapa pembangun akan, termasuk seperti Chainfire, yang mencipta apl TriangleAway yang popular, direka untuk menetapkan semula pembilang denyar kepada sifar pada peranti anda dan SuperSU.

Masalahnya ialah sistem keselamatan Knox menghalang akses kepada berbilang aplikasi apabila anda mengakar peranti anda, dan boleh menyebabkan masalah dengan jaminan anda kerana pengubahsuaian pada telefon anda akan menghalang kaunter denyar (dan menghalangnya daripada ditetapkan semula).

 • Apl akar terbaik untuk Android
 • ROM tersuai terbaik untuk Galaxy S6
androidpit knox

Apl yang ditemui di luar bekas Knox mempunyai kurang akses kepada data yang disimpan. © Samsung

Sebab ini menjadi kontroversi kerana Knox berfungsi dengan eFUSE (teknologi konfigurasi auto), digunakan untuk menjejaki apabila peranti telah diubah. Ini bermakna Samsung boleh menggunakan data Knox untuk menolak permintaan untuk sokongan pengguna semasa tempoh jaminan, kerana ia akan menganggap peranti itu telah dirosakkan oleh pengguna.

Samsung telah pun memasukkan kaunter dalam pemuat but, yang menjejaki bilangan kali anda mengubah suai OS. Masalahnya ialah, seperti yang saya nyatakan, aplikasi yang dijalankan di luar bekas Knox mempunyai akses terhad kepada data yang disimpan, dan akibatnya, aplikasi yang dibangunkan oleh komuniti pengubahsuaian terjejas secara negatif.

Bagaimana untuk melumpuhkan Knox

Terdapat beberapa kaedah untuk melumpuhkan Knox, yang juga akan membenarkan anda menggunakan aplikasi seperti SuperSU atau RootChecker sekali lagi.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengembalikan pembilang denyar kepada sifar kerana “waranti bit set” yang disertakan dalam kemas kini Android 4.3 rasmi menghalang anda daripada melakukan penurunan taraf pemuat but.

Halaman sokongan Samsung memberikan penjelasan berikut, yang hanya sah untuk peranti yang menjalankan Android 4.3, seperti Galaxy S3:

 • Cari apl Knox, lancarkan dan ketik pada Tetapan.
 • Pilih Tetapan Knox.
 • Pilih Nyahpasang Knox.
 • Apabila menyahpasang Knox, anda akan ditanya sama ada anda ingin menyandarkan data Knox anda. Jika anda berkata ya, ia akan disimpan dalam folder Knox peranti anda semasa proses nyahpasang. Untuk menyandarkan data ini, pilih Sandaran Sekarang, dan kemudian OK.
tetapan androidpit knox

Menekan kekunci lembut untuk membuka menu, di mana tetapan Knox ditemui. © Samsung

Nota: Data peribadi, seperti foto, fail muzik, kenalan dan acara kalendar disalin semasa nyahpasangan. Walau bagaimanapun, e-mel dan data aplikasi tidak.

 • Masukkan kata laluan Knox anda dan tekan Teruskan.
 • Pilih Seterusnya. Data anda akan disimpan sebelum proses penyahpasangan selesai.
 • Pilih OK untuk menyahpasang Knox.
 • Ketik pada Menu > Fail Saya > Semua > Knox. Akan ada fail zip dengan kandungan peribadi anda daripada Knox. Jika anda mempunyai kad microSD, pilih Semua > Peranti Storan > Knox sebaliknya.

Jika pilihan yang disediakan oleh Samsung tidak membuatkan anda yakin, anda boleh melakukan langkah berikut (yang memerlukan akses root):

 • Pasang Root Explorer.
 • Jalankan Root Explorer dan dalam fungsi carian kaca pembesar, taip Knox.
 • Pilih semua fail dengan nama Knox.
 • Alih keluarnya dan but semula peranti Samsung anda.
androidpit knox nyahpasang

Dalam Root Explorer, hanya cari dan padam semua fail yang dikaitkan dengan Knox. / © NextPit

Jika kaedah ini tidak berfungsi atau anda masih tidak berpuas hati, forum XDA Developers turut menyediakan fail untuk memadam Knox melalui pemulihan:

 • Lakukan sandaran semua data daripada peranti anda.
 • Flash fail berikut yang disediakan oleh XDA Developers: KNOX removerV2.1.zip. (Pergi ke halaman: XDA-Pembangun).
 • Padam semua fail berlabel Knox.
 • Mula semula.

Apakah pendapat anda tentang Knox? Penyelesaian keselamatan yang positif atau kegusaran? Kongsi pandangan anda dalam komen.