Bagaimana untuk menukar iPhone anda menjadi telefon Google

93
google iphone
© NextPit

Terdapat banyak sebab mengapa pengguna iPhone mungkin mahu menggantikan semua aplikasi Apple dengan alternatif Google. Sebagai contoh, anda mungkin sangat menyukai perkakasan, kelajuan dan kuasa iPhone anda tetapi anda (seperti saya) terikat dengan banyak apl dan perkhidmatan Google untuk kerja atau kerana anda telah menggunakan telefon pintar Android selama bertahun-tahun. Mungkin anda hanya fikir perkhidmatan Big G lebih baik daripada Apple. Bagaimanapun, anda boleh menukar iPhone anda menjadi telefon Google 100%! Begini cara melakukannya.

Pasang apl Google yang diperlukan

Untuk bermula, anda perlu memasang semua aplikasi Google yang diperlukan untuk menggantikan yang Apple. Dalam carta berikut anda boleh menemui apl Apple yang perlu anda gantikan dengan apl daripada Google.

 • Bagaimana untuk memuat turun dan memasang Gedung Google Play

Apl Apple dan alternatif Google

epal Google
Safari Chrome
Facetime Duo
Kalendar Kalendar
Foto Foto
Mel Gmail
Muzik YouTube Music
Peta Peta
Cuaca Google
Nota Simpan
Peringatan Penolong
Berita dan Peristiwa Berita dan Peristiwa
Buku Buku Play
TVS Main Filem
Kesihatan Sesuai
Rumah Rumah
Fail memandu
muka surat Dokumen
Nombor Lembaran
ucaptama Persembahan
Tonton WearOS

Seperti yang anda lihat hampir setiap apl yang diprapasang pada iOS boleh digantikan dengan alternatif Google. Antara aplikasi yang saya cadangkan anda memasang terdapat juga beberapa tambahan seperti YouTube, yang pada telefon pintar moden anda tidak boleh pergi tanpa untuk hiburan, Terjemahan Google, untuk membantu anda dengan bahasa asing, Android TV, sekiranya anda perlu mengawal televisyen anda atau kotak serasi anda, dan Snapseed, untuk mengedit foto.

 • Alternatif pemain video Android stok terbaik
googlify iphone 1

Aplikasi Apple (dua kiri) dan alternatif Google (dua kanan). / © NextPit

Menukar apl lalai pada iOS

Malangnya, tidak mungkin untuk menukar aplikasi lalai pada iOS. Jika anda mengklik pada pautan Safari akan dibuka secara automatik, jika anda mengetik pautan ke alamat Apple Maps akan dibuka dan seterusnya. Walau bagaimanapun, aplikasi Google melakukan kerja yang hebat dalam mencipta ekosistem kecil mereka sendiri dalam iOS. Anda boleh, sebenarnya, memastikan bahawa mengklik pautan dalam Gmail membuka Chrome, sebagai contoh, dan ini digunakan untuk kebanyakan apl Google. Begini cara melakukannya:

 • Buka Gmail.
 • Dalam menu sisi, masukkan Tetapan.
 • Pergi ke item Apl lalai dan pilih kegemaran anda.
Googlify iphone 2

Ekosistem kecil apl Google disokong secara autonomi. / © NextPit

Menggantikan papan kekunci dengan Gboard

Semasa WWDC 2019 baru-baru ini, Apple mengumumkan iOS 13 dan berita lain mengenai sistem pengendaliannya. Salah satu daripada ini ialah kemas kini papan kekunci lalai yang kini menyokong input teks dengan meleret pelbagai kekunci menggunakan jari anda tanpa perlu menyentuh setiap satu huruf.

Kami, sebagai peminat Google yang baik, tahu bahawa Gboard sentiasa menyokong kaedah input ini pada iOS dan oleh itu kami memutuskan untuk bergantung pada papan kekunci pihak ketiga ini:

 • Buka App Store.
 • Dalam bahagian carian, taip Gboard dan pasang apl.
 • Pergi ke Tetapan> Umum> Papan Kekunci> Papan Kekunci (ia bukan pendua, Apple tidak menyukai tetapan yang dipesan).
 • Pilih Tambah Papan Kekunci dan kemudian Gboard.
googlify iphone 3

Gboard pada iOS adalah sama seperti yang anda ingat daripada Android. / © NextPit

Selamat tinggal Siri, selamat datang Pembantu Google

Halangan terakhir yang perlu diatasi ialah kehadiran Siri, pembantu suara Apple. Bolehkah anda menggantikan Siri dengan Google Assistant? Ya, terima kasih kepada Pintasan! Sebenarnya, adalah mungkin untuk memastikan bahawa apabila bercakap dengan Siri, hanya menyebut perkataan panas “Hey Google”, akan membuka pembantu suara gergasi Mountain View.

 • Petua dan kiat Google Assistant: pemula kepada pakar

Cuma muat turun apl Google Assistant daripada App Store dan kali pertama anda membukanya, anda akan dicadangkan untuk menambahkan pintasan ini pada Siri. Anda juga boleh menyesuaikan frasa pengaktifan dalam apl Pintasan Apple.

Googlify iphone 4

Hai Siri, selamat tinggal! / © NextPit

Alih keluar apl Apple yang anda tidak perlukan lagi

Tidak semua pemilik iPhone mungkin mengetahui perkara ini, tetapi anda boleh mengalih keluar kebanyakan apl Apple yang telah diprapasang. Tidak seperti kebanyakan pengeluar Android, Apple tidak mewajibkan pengguna untuk menyimpan semua aplikasi mereka pada telefon mereka jika ia tidak digunakan.

 • Bagaimana untuk mengalih keluar bloatware dan apl Android yang diprapasang

Dengan pengecualian beberapa apl yang diperlukan untuk sistem berfungsi (seperti App Store, Tetapan dan Foto), yang lain boleh dipadamkan secara bebas tanpa menyebabkan sebarang masalah.

googlify iphone 5

Apple membenarkan anda menyahpasang banyak aplikasi stok! / © NextPit

Adakah anda telah menukar iPhone anda menjadi telefon Google? Beritahu kami bagaimana ia berlaku dalam ulasan!