Bagaimana untuk menukar kata laluan Netflix anda menggunakan telefon pintar anda

80
kolaj peranti berbilang bahasa inggeris
© Netflix

Ia bukan perkara biasa bagi orang untuk berkongsi kata laluan Netflix dengan rakan-rakan. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa ia bertentangan dengan terma dan syarat Netflix untuk berbuat demikian? Netflix hanya membenarkan tontonan kandungan dalam kalangan orang yang tinggal dalam rumah yang sama. Malah, Netflix nampaknya sedang berusaha untuk melaksanakan sistem di mana hanya pengguna yang diberi kuasa akan dapat log masuk ke Netflix. Mereka juga telah mula menyekat akses kepada orang menggunakan kata laluan yang dikongsi. Sekarang, jika anda seorang yang telah berkongsi kata laluan Netflix anda dengan rakan dan tidak tahu siapa yang mempunyai akses kepada akaun anda, sekarang mungkin masa yang sesuai untuk menukar kata laluan. Dan artikel ini akan memberitahu anda dengan tepat cara melakukannya menggunakan telefon pintar anda.

Sebelum kita berbuat demikian, mari kita fahami sebab Netflix melakukan perkara ini.

  • Netflix sedang menguji menyekat akses kepada akaun dengan kata laluan yang dikongsi;
  • Sistem pengesanan kata laluan yang dikongsi pada masa ini hanya dilaksanakan pada TV pintar;
  • Tiada kata jika sekatan yang sama akan dikenakan untuk pengguna telefon pintar.

Hanya untuk mengingatkan anda, sebab hampir semua orang nampaknya bercakap tentang perkongsian kata laluan Netflix adalah terima kasih kepada tweet yang dihantar oleh individu di mana pengguna (yang nampaknya mengakses Netflix dengan kata laluan yang dikongsi). Pengguna menerima mesej ralat yang berbunyi berikut;

Jika anda tidak tinggal bersama pemilik akaun ini, anda memerlukan akaun anda sendiri untuk terus menonton.\

Ini pada asasnya nampaknya pengesanan penipuan Netflix di tempat kerja. Apa yang masih tidak jelas sekarang ialah sejauh mana Netflix berhasrat untuk melaksanakannya.

TV pintar terjejas

Nampaknya, sistem pengesanan berfungsi dalam skala kecil dan hanya pada apl untuk TV. Ini mungkin kerana lebih mudah untuk mengenal pasti akses yang tidak betul dalam peranti besar seperti televisyen – yang biasanya dipasang di tempat yang sama untuk tempoh yang lama -, manakala telefon pintar dan tablet boleh digunakan di lokasi yang berbeza, menyukarkan pengesahan.

Netflix mengesan perkongsian akaun

Skrin meminta pengguna mengesahkan pemilikan akaun Netflix / © DOP3Sweet/Twitter

Dalam imej yang dikongsi di Twitter, hanya selepas amaran penyalahgunaan, Netflix menawarkan pilihan untuk mengesahkan pemilikan akaun. Alat ini membolehkan anda menerima kod pengesahan melalui e-mel atau SMS, serta pilihan untuk menyemak semula kemudian.

Sebagai tindak balas kepada The Verge, jurucakap Netflix mengesahkan sistem pengesanan, menunjukkan bahawa ia adalah ujian “yang direka untuk memastikan bahawa orang yang menggunakan akaun Netflix mempunyai kebenaran untuk berbuat demikian.” Mengikut syarat penggunaan perkhidmatan, hanya orang dari isi rumah yang sama boleh berkongsi akaun:

4.2. Perkhidmatan Netflix dan sebarang kandungan yang dilihat melalui perkhidmatan adalah untuk kegunaan peribadi anda, bukan komersial dan tidak boleh dikongsi dengan orang di luar rumah anda.

Bagaimana untuk menukar kata laluan Netflix anda

Cara terbaik untuk menghalang akses tidak wajar kepada akaun Netflix anda – dan mengelak daripada disekat jika perkhidmatan meluaskan pengesanan akaun kongsinya – adalah dengan menggunakan kata laluan yang lebih selamat, mengelakkan gabungan seperti “123456,” “kata laluan,” “111111” dan dengan mudah nombor yang boleh dikenal pasti. Untuk melakukan ini, hanya akses panel tetapan akaun:

  1. Buka aplikasi dan ketik pada gambar profil;
  2. Tatal ke bawah ke bahagian bawah skrin dan ketik “Akaun”;
  3. Pada skrin yang dibuka dalam penyemak imbas, pilih pilihan “Tukar kata laluan”;
  4. Sahkan kata laluan semasa, masukkan dua kali kata laluan baharu dan semak pilihan “Memerlukan log masuk dengan kata laluan baharu pada semua peranti” dan kemudian tekan butang “Simpan”.
2021 03 15 penukaran kata laluan Netflix

Bagaimana untuk menukar kata laluan Netflix anda / © NextPit

Pilihan yang ditandakan pada skrin terakhir memaksa semua telefon mudah alih, tablet, komputer dan TV yang mempunyai akses kepada akaun perlu memasukkan kata laluan baharu yang ditetapkan oleh pemilik akaun, menghalang penggunaan profil oleh orang yang tidak dibenarkan.

Bagaimana untuk menyemak akses tanpa kebenaran ke akaun Netflix anda

Alat lain untuk mengesahkan keselamatan kata laluan pada Netflix ialah halaman yang mengenal pasti akses terkini kepada akaun tersebut. Semakan boleh disemak pada skrin persediaan akaun itu sendiri, dan kemudian dengan mengikuti laluan di bawah:

  1. Ketik pilihan “Aktiviti penstriman terbaharu pada peranti”;
  2. Skrin yang terbuka menunjukkan peranti (telefon mudah alih, tablet, TV pintar, komputer) yang baru-baru ini mengakses akaun dan di bandar mana mereka berada.
2021 03 15 Semakan Netflix

Bagaimana untuk mengesahkan penggunaan akaun Netflix yang tidak dibenarkan! / © NextPit

Jika mana-mana akses kelihatan tidak betul, langkah terbaik ialah menukar kata laluan menggunakan langkah yang disediakan sebelum ini. Alternatifnya ialah menggunakan pilihan “Log keluar pada semua peranti” pada skrin tetapan, tetapi jika kata laluan tidak ditukar, sesiapa yang mengetahuinya boleh mendaftar untuk akaun itu semula.

Buat masa ini, sistem pengesahan Netflix untuk mengenal pasti akses tidak wajar masih dalam ujian, tanpa ramalan rasmi sama ada ia akan dilancarkan secara meluas atau tidak

Melalui: The Verge
Sumber:
DOP3Sweet/Twitter