Bagaimana untuk menulis resume yang luar biasa pada tahun 2022

92
Sambung semula Gambar Hero NextPit
© fizkes / Shutterstock.com

Kami mempunyai beberapa berita, dan anda mungkin tidak bersedia untuk mendengarnya—terutamanya jika anda sedang mencari pekerjaan. Mengagumkan pada temuduga tidak lagi mencukupi. Malah, jika anda ingin ke peringkat temu duga, anda perlu menarik perhatian bot yang menyaring ratusan permohonan yang diperoleh syarikat untuk setiap pekerjaan.

Betul: bot. Pengurus pengambilan pekerja yang anda bekerja keras untuk menarik perhatian sebenarnya adalah alat yang didayakan AI yang dikenali sebagai Sistem Penjejakan Aplikasi (ATS) yang menapis aplikasi berdasarkan algoritma dan kata kunci.

Apakah maksudnya bagi pencari kerja? Ini bermakna anda bukan sahaja perlu menyesuaikan resume anda dengan pekerjaan yang anda harapkan, anda juga perlu menjadikannya mesra AI. Ini menjadi lebih penting apabila anda menganggap bahawa kajian terbaru dari Harvard Business School menunjukkan bahawa 88% daripada eksekutif terkemuka percaya bahawa perisian pengambilan AI sering menyebabkan calon yang layak dikecualikan daripada proses pengambilan pekerja.

Walaupun tidak semua industri atau syarikat menggunakan perisian ini, tetapi 98% daripada Fortune 500 syarikat lakukan, menulis resume yang luar biasa yang bermain kepada bot akan memberi anda kelebihan berbanding persaingan.

Berikut adalah tiga taktik mudah untuk diguna pakai yang akan meletakkan resume anda di bahagian atas longgokan.

Bagaimana untuk menulis resume pada masa AI

Pada masa ini alatan yang didayakan AI sedang menapis aplikasi berdasarkan algoritma dan kata kunci. / © graphicwithart/Shutterstock.com

Format Betul

Ringkasnya, banyak program AI tidak mengenali PDF, yang bermaksud bahawa dengan tidak menyerahkan resume anda dalam format Word, anda mengetepikan diri anda daripada proses tersebut. Begitu juga, Canva atau resume yang direka bentuk secara profesional mungkin bermakna anda boleh memaparkan banyak maklumat merentas dua halaman, tetapi apa-apa sahaja yang terletak di sempadan atau margin mungkin tidak diambil dengan merekrut perisian. Ini bermakna sesuatu yang sama pentingnya dengan sejarah pendidikan anda atau anugerah yang anda menangi mungkin diabaikan. Dalam kes ini, sederhana adalah yang terbaik.

Padan Tepat

Apakah kata kunci yang terdapat dalam huraian kerja? Itulah kata kunci yang perlu anda gunakan pada resume anda, dan gunakannya dengan tepat. Contohnya, jika kerja itu memerlukan pengalaman pembangunan perisian tetapi anda menerangkan sejarah kerjaya anda dari segi pencapaian pembangunan perisian, anda akan diketepikan oleh bot.

Walaupun sesetengah sistem ATS telah dinaik taraf untuk mengenali sinonim, banyak sistem padanan tepat masih digunakan oleh syarikat, dan tanpa pengetahuan orang dalam seperti itu, adalah lebih baik untuk tersilap langkah berhati-hati.

Kekal Tradisional

Terdapat banyak pakar kerjaya dan artikel yang tersedia yang menggalakkan resume untuk menyerlahkan pencapaian anda dan bukannya tanggungjawab merentasi peranan dan menumpukan pada tahap tertinggi kerjaya anda. Walaupun ini sesuai dengan teori bahawa anda mempunyai 30 saat untuk menarik perhatian pengurus pengambilan pekerja, ia tidak memainkan peranan kepada AI yang menarik pengalaman dan maklumat dalam format kronologi. Ini bermakna mengubah suai resume anda menjadi sekolah lama, bermula dengan ringkasan dan menyenaraikan peranan anda sebelum ini dalam susunan kronologi, boleh membantu pemilihan anda.

Memandangkan anda telah menurunkan resume pembunuh, tiba masanya untuk menggunakannya. Terdapat beratus-ratus peranan yang tersedia untuk diperiksa, dan kami telah memilih tiga daripada yang paling menarik di bawah.


Jurutera Perisian Kanan – Pasukan Derivatif (FA – Analitis Kewangan), Bloomberg

Peranan: The Jurutera Perisian Kanan – Pasukan Derivatif akan menjadi ahli pasukan Kejuruteraan Derivatif, dan akan bekerja dengan pelbagai teknologi sumber terbuka termasuk Blockchain, Apache Spark, Apache Kafka, Apache Cassandra, Redis dan banyak lagi.

Tanggungjawab: Anda akan memperoleh pengalaman langsung dalam menulis analitis data, algoritma yang diedarkan dan kod yang dioptimumkan prestasi, semuanya sambil memperoleh pengetahuan lanjutan tentang domain derivatif.

Keperluan: Anda memerlukan BA, BS, MS, PhD dalam sains komputer, kejuruteraan atau pengalaman yang berkaitan dalam bidang teknologi serta dua tahun pengalaman pengaturcaraan dalam C++, Python, Javascript, Scala atau OCaml.

Mohon untuk Jurutera Perisian Kanan – Pasukan Derivatif peranan atau meneroka peranan lain yang berpangkalan di AS dengan Bloomberg.

Penganalisis Operasi Jualan, CrowdStrike

Peranan: The Penganalisis Operasi Jualan akan bekerjasama dengan pasukan yang lebih luas untuk memastikan platform asal awan CrowdStrike yang menerajui pasaran terus menawarkan perlindungan yang tiada tandingan terhadap serangan siber yang paling canggih.

Tanggungjawab: Anda akan bertanggungjawab untuk menganalisis model data; membina proses baharu; membangun, menganalisis dan menyampaikan pandangan; serta mencipta dan menyokong papan pemuka untuk membantu pemimpin jualan memacu perniagaan mereka.

Keperluan: Anda akan mempunyai sekurang-kurangnya satu hingga tiga tahun pengalaman yang berkaitan dalam operasi jualan, kewangan atau fungsi strategi sambil berorientasikan perincian dan boleh dipercayai dengan kemahiran organisasi yang kukuh.

Mohon untuk Penganalisis Operasi Jualan peranan atau meneroka peluang jauh lain dengan CrowdStrike.

Pembangun Perisian Kanan, Personify

Peranan: Sebagai Pembangun Perisian Kanan anda akan bekerjasama dengan pasukan pengurusan produk untuk memahami keperluan, mencadangkan penyelesaian teknikal, melaksanakan dan menggunakan ciri baharu merentas rangkaian Personify.

Tanggungjawab: Anda akan bekerja dari jauh merentasi semua peringkat kitaran hayat pembangunan perisian untuk membina dan meningkatkan ciri dan modul baharu untuk syarikat. Anda akan mengekod/menkonfigurasikan, menyelenggara, menguji dan menyahpepijat sistem sedia ada atau baharu, memastikan ia menyampaikan ciri berkualiti dan pembetulan pepijat yang selaras dengan proses pembangunan sedia ada.

Keperluan: Anda mempunyai empat tahun pembangunan perisian, bekerja merentasi kitaran hayat pembangunan perisian dan pengetahuan kukuh tentang asas sains komputer serta piawaian pengekodan dan prinsip reka bentuk.

Mohon untuk Pembangun Perisian Kanan peranan atau meneroka peluang lain di Personifikasikan.

Terdapat berpuluh-puluh syarikat sedang mengambil pekerja merentas semua sektor dan peringkat di NextPit Job Board – temui semua peluang sekarang