Bagaimana untuk menyambung ke WiFi tanpa Kata Laluan WiFi

93

Dalam dunia hari ini, sebahagian besar rangkaian Wi-Fi dilindungi kata laluan. Malah Wi-Fi awam telah mula dikawal. Banyak tempat yang anda lawati mempunyai kata laluan mereka disiarkan di dalam bangunan untuk membantu menghalang pencuri lebar jalur dari luar dan untuk menyulitkan penghantaran data di dalam. Demi kemudahan, pengeluar telah mencipta beberapa cara untuk pengguna tetamu masuk ke rangkaian tanpa mengetahui kata laluan, tetapi ia tidak semudah yang anda fikirkan. Dalam artikel ini, anda akan melihat beberapa kaedah untuk menyambung ke Wi-Fi tanpa kata laluan.

Bagaimana untuk menyambung ke WiFi tanpa Kata Laluan WiFi

Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa adalah melanggar adab yang baik (dan kemungkinan besar undang-undang) untuk mendapatkan akses kepada rangkaian Wi-Fi seseorang tanpa kebenaran mereka. Pastikan anda mendapat kelulusan daripada pemilik rangkaian sebelum anda menggunakan mana-mana kaedah di bawah. Bagi pertubuhan awam, kelulusan ada pada poster dan papan tanda.

Untuk meneruskan cerita ini, terdapat dua protokol wayarles yang digunakan untuk rangkaian Wi-Fi di mana anda boleh menyambung tanpa kata laluan, dan salah satu daripadanya telah menjadi usang. Persediaan Dilindungi Wi-Fi (WPS) ialah yang dihentikan yang hanya berfungsi pada peranti yang lebih lama. WPS telah digantikan oleh Protokol Peruntukan Peranti (DPP), juga dirujuk sebagai Wi-Fi Easy Connect™, dan ia dikeluarkan pada 2018 oleh Wi-Fi Alliance. Walau bagaimanapun, jangan risau, peranti baharu anda masih boleh bersambung menggunakan SSID dan kata laluan apabila dikehendaki. Cuma sambungan WPS telah ditamatkan.

Walaupun DPP/Wi-Fi Easy Connect™ menggantikan WPS, anda mungkin masih mempunyai peranti yang mampu WPS, itulah sebabnya artikel ini mengekalkan kandungan tersebut untuk rujukan. Walau apa pun, DPP lebih selamat dan benar-benar mengubah perkara apabila ia berkaitan dengan kata laluan. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut!

Menggunakan DPP/Wi-Fi Easy Connect™ untuk Menyambung ke Penghala tanpa Kata Laluan

Android 10 dan ke atas menggantikan WPS dengan sambungan keselamatan DPP, yang menghasilkan pengedap yang lebih ketat pada penghantaran data dan membolehkan sambungan peranti yang lebih mudah ke rangkaian dan penghala tanpa mempunyai kata laluan. Hari ini, anda mungkin mengetahui jenis sambungan ini sebagai “Wi-Fi Easy Connect™,” yang menggunakan sambungan DPP dan bukannya WPS.

Nota: Sambungan Mudah Wi-Fi ialah TIDAK sama dengan Wi-Fi Direct, yang memautkan peranti antara satu sama lain sebagai rangkaian.

Ciri DPP dan Wi-Fi Easy Connect™:

 • Sambungan menggunakan keselamatan WPA3.
 • Sambungan membantu peranti Wi-Fi menyambung ke penghala tanpa menggunakan SSID dan kata laluan.
 • Sambungan membolehkan peranti menyertai rangkaian Wi-Fi dengan mudah (dengan penghala atau tanpa penghala menggunakan peranti untuk mengurus sambungan) tanpa memerlukan SSID dan kata laluan.
 • Protokol menggunakan Teg NFC, Kod QR, Bluetooth LE dan rentetan aksara yang boleh dibaca manusia (kombo SSID/kata laluan lama yang baik) untuk mendapatkan rangkaian, peranti dan akses Internet.

Untuk lebih memahami teknologi, anda menyambungkan telefon pintar anda ke penghala, kemudian menggunakan telefon sebagai konfigurator yang menyambungkan peranti lain ke rangkaian. Kemudian, semua peranti yang disambungkan dipautkan ke penghala dan dapatkan internet dan sambungan Rangkaian Kawasan Setempat Tanpa Wayar (WLAN). Telefon anda berfungsi sebagai pembantu untuk memautkan peranti ke rangkaian dan lebih daripada satu peranti boleh menjadi konfigurator.

Menggunakan DPP untuk Menyambung tanpa Memerlukan Kata Laluan Penghala.

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Rangkaian & Internet.”
 3. Pilih “Wi-Fi.”
 4. Tatal ke bawah (jika senarai SSID anda panjang) dan ketik pada “ikon imbasan NFC” di sebelah kanan baris “Tambah Rangkaian”.
 5. Pengimbas Kod QR muncul. Imbas kod QR bercetak peranti atau kod digital di dalamnya jika menggunakan telefon sebagai konfigurator. Anda boleh mengimbas mana-mana peranti yang memegang kod QR. Itu sahaja, tetapi jika tiada kod QR tersedia, beralih ke langkah seterusnya.
 6. Jika tiada peranti konfigurator mempunyai kod QR yang tersedia, cari PIN dan masukkannya.

Selepas melengkapkan langkah di atas, peranti anda mengendalikan selebihnya. Tiada kata laluan dan tiada senarai SSID untuk disemak imbas. Anda kini mempunyai sambungan ke rangkaian dan mungkin sambungan internet jika ada. Mana-mana peranti baharu yang mengimbas kod QR daripada peranti lain akan disambungkan juga secara automatik.


Sebagai penutup, anda kini mengetahui kaedah utama untuk menyambung ke Wi-Fi tanpa kata laluan. Ingat, anda harus sentiasa menggunakan rangkaian terbuka dengan berhati-hati. Lagipun, anda tidak pernah tahu siapa yang mengintip rangkaian itu. Sambungan WPS secara amnya boleh diterima untuk digunakan untuk peranti lama, tetapi protokol DPP yang lebih baharu adalah yang terbaik. Penghala mesti menyokong WPA3, serta telefon, tablet atau komputer. Anda hanya mendapatnya pada peranti dan komputer yang lebih baharu. Android bertukar kepada DPP/Wi-Fi Easy Connect™ bermula dengan Android 10.

—-Permulaan Kandungan WPS yang Dipelihara untuk Rujukan—-

Menggunakan WPS untuk Menyambung Tanpa Kata Laluan

WPS adalah singkatan dari Wi-Fi Protected Setup. WPS ialah teknologi lama yang berfungsi pada rangkaian menggunakan protokol keselamatan WPA Personal atau WPA2 Personal. WPS telah digantikan dengan DPP (Device Provisioning Protocol), seperti yang dibincangkan dalam bahagian seterusnya.

Catatan: Android 10 dan ke atas gunakan yang lebih selamat Sambungan Wi-Fi DPP (Wi-Fi Easy Connect™) bukannya WPS. Bahagian artikel ini telah disimpan untuk peranti lama yang menggunakan WPS.

Dilucutkan daripada technobabble, WPS bermakna jika penghala Wi-Fi berada di tempat yang boleh diakses secara fizikal oleh tetamu, mereka boleh membuat sambungan rangkaian ke penghala dengan menekan butang pada peranti dan bukannya memasukkan kata laluan. Anda biasanya tidak mempunyai akses kepada penghala di lokasi awam, tetapi anda BOLEH menggunakan WPS dalam suasana kediaman, dengan mengandaikan penyewa atau pemilik rumah membenarkan anda “menyentuh” ​​penghala mereka.

WPS ialah kaedah lazim untuk menghubungkan pengguna tetamu dalam persekitaran rumah atau pejabat kecil. Memandangkan orang di luar bangunan atau dalam satu set bilik tidak mempunyai akses fizikal kepada penghala, mereka tidak mempunyai cara untuk mencuri perkhidmatan Wi-Fi secara curi-curi. Hanya orang yang anda jemput dapat masuk ke rangkaian Wi-Fi anda tanpa kata laluan. Adalah lebih mudah untuk mengetik butang pada panel kawalan penghala daripada memasukkan kod keselamatan rawak 16 digit pada papan kekunci kecil telefon pintar.

Menggunakan WPS adalah sangat mudah. Secara amnya, semua yang anda perlu lakukan ialah memastikan anda mempunyai tetapan yang betul pada telefon pintar anda (Android 9 atau lebih awal) atau peranti tetamu lain dan memastikan anda boleh mengakses penghala secara fizikal. Begini cara melakukannya.

Nota: Langkah tepat mungkin berbeza sedikit bergantung pada sistem pengendalian dan versi anda.

Menggunakan WPS dan bukannya Kata Laluan

 1. Lancarkan apl “Tetapan” dari skrin Utama.
 2. Navigasi ke bahagian “Tetapan rangkaian dan internet”.
 3. Ketik pada “Wi-Fi.”
 4. Pilih “Tetapan tambahan.”
 5. Ketik pilihan “Sambung melalui butang WPS”.
 6. Seterusnya, dialog akan terbuka memberitahu anda untuk menolak “butang WPS” pada penghala. Tetapan WPS WiFi Android
 7. Anda mempunyai kira-kira 30 saat untuk melakukan ini sebelum protokol jabat tangan WPS dimatikan, maka anda perlu mengulangi langkah ini. Tekan “butang WPS” jika anda belum melakukannya—ia biasanya dilabel dengan jelas dengan “WPS”.
 8. Telefon anda bersambung secara automatik ke rangkaian Wi-Fi dan anda tidak perlu mengulangi langkah ini melainkan anda memberitahu peranti anda untuk melupakan sambungan Wi-Fi.

Nota: Untuk sesetengah penghala, terdapat a PIN WPS bukannya butang. Anda perlu mengetik pilihan itu dalam tetapan Internet anda pada peranti anda dan masukkan PIN, biasanya ditemui pada pelekat di bawah penghala.

WPS ialah kaedah yang mudah dan praktikal untuk menyambung ke rangkaian Wi-Fi tanpa kata laluan. Walau bagaimanapun, ia terdedah kepada kata laluan dan penggodaman SSID, kebanyakannya daripada peranti Internet Perkara (IoT) yang digodam dan kekerasan pada PIN. Apple enggan menyokong standard WPS, dan Android menghapuskan pilihan dalam kemas kini Android 9. Kenyataan ini bermakna bahawa teknologi kami yang lebih baharu tidak akan mempunyai ini sebagai pilihan. Sudah tentu, anda sudah membaca beberapa perkara di atas.

Menggunakan Mod Tetamu Penghala Tanpa Kata Laluan

Pilihan lain untuk menyambung tanpa kata laluan Wi-Fi selain WPS ialah menggunakan sambungan Wi-Fi “Tetamu”. Protokol DPP yang lebih baharu tidak memerlukan pilihan tetamu. Jenis ini berbeza daripada menyambung ke rangkaian selamat sebagai tetamu seperti yang dinyatakan sebelum ini. Rangkaian “Tetamu”, yang mungkin anda sudah tahu, ialah rangkaian Wi-Fi yang biasanya tidak terjamin/tidak disulitkan dan tidak memerlukan kata laluan untuk disambungkan. Istilah “biasanya” digunakan kerana sesetengah rangkaian tetamu disediakan dengan kata laluan seperti sambungan yang disulitkan, hanya isyarat tidak disulitkan dan mudah dipintas.

Kebanyakan pertubuhan awam yang menawarkan Wi-Fi percuma termasuk sambungan “Tetamu” tanpa kata laluan. Bergantung pada rangkaian yang digunakan, kebanyakannya memerlukan anda bersetuju menerima terma dan syarat, yang muncul sebagai pop timbul penyemak imbas. Sebaik sahaja anda memilih “Setuju” atau “Terima,” ia membuka pintu kepada akses internet Wi-Fi.

Kelemahan rangkaian tetamu tanpa kata laluan ialah had lebar jalur berpotensi yang ditetapkan oleh perniagaan dan hakikat bahawa sambungan tidak terjamin melalui penyulitan. Walau bagaimanapun, ia mungkin sesuai untuk kabin puncak gunung anda atau rumah kedua anda di Marikh. Walau apa pun, rangkaian tetamu berfungsi untuk sebarang jenis peranti.

Menggunakan Kod QR pada WPS untuk Mengakses WiFi Tanpa Kata Laluan

Jika anda ingin mengakses rangkaian Wi-Fi WPS seseorang, anda boleh menggunakan kod QR pada bila-bila masa. Perlu diingat bahawa kaedah kod QR agak terlibat dan memerlukan sedikit pengetahuan teknikal.

Sesetengah penghala menyertakan kod QR di bahagian belakang atau bawah, biasanya berhampiran SSID dan maklumat kata laluan lalai. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya berfungsi untuk SSID dan kata laluan yang ditetapkan kilang. Tambahan pula, kod QR pada penghala yang lebih baharu mungkin untuk sambungan DPP/Wi-Fi Easy Connect™ dan bukannya WPS.

Jika pengguna menukar nama atau kata laluan SSID pada bila-bila masa, kod QR yang dicetak penghala menjadi tidak boleh digunakan. Tanpa mengira kelemahan itu, kaedah ini biasanya digunakan untuk telefon pintar dan tablet kerana komputer riba biasanya tidak menawarkan peranti atau apl pengimbasan QR.

Menggunakan Kod QR Penghala untuk Mengakses Wi-Fi Seseorang

 1. Pada iPhone, buka apl kamera dan pergi ke “Tetapan.” Pastikan pengimbasan kod QR didayakan, kemudian langkau ke Langkah 3. Untuk pengguna Android, teruskan ke Langkah 2.
 2. Pada Android, muat turun apl yang mengimbas kod QR.
 3. Lancarkan apl kod QR pada Android atau apl kamera (iPhone/iOS) dan imbas kod QR di bahagian belakang penghala.
 4. Kini, anda sepatutnya menerima sepanduk atau pemberitahuan untuk menyambung ke rangkaian Wi-Fi. Ketik pada SSID Wi-Fi untuk menyambung.

—-Tamat Kandungan WPS yang Dipelihara untuk Rujukan—-