Bagaimana untuk menyandarkan semuanya pada telefon pintar Galaxy anda

97
samsung galaxy s8 s8 plus
© NextPit

Menyandarkan peranti Galaxy anda dengan kerap adalah proses yang membosankan, tetapi penting. “Saya telah kehilangan semua foto saya” atau “Saya telah kehilangan semua kenalan saya” adalah situasi yang kita terlalu biasa. Pernahkah anda kehilangan data berharga anda? Baiklah, kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku dan membimbing anda melalui proses tersebut. Ia agak membosankan, kami tahu. Tetapi anda akan berterima kasih kepada kami untuk itu nanti!

  • Optimumkan S9 atau S9 Plus anda dengan petua dan kiat berguna ini
  • Trik untuk memanfaatkan sepenuhnya Samsung Galaxy S8 anda

Langkah kami di sini sesuai untuk kebanyakan peranti Samsung Galaxy, jadi sama ada anda masih menggunakan S4, S5, S6 atau S7 yang boleh dipercayai atau sama ada anda mempunyai peranti baharu seperti S8, S8 Plus atau Samsung Galaxy yang dikeluarkan baru-baru ini S9 atau S9 Plus dan kebanyakan peranti Galaxy yang lain, anda boleh mengikuti langkah ini untuk melindungi data anda.

Lompat ke:

Bagaimana untuk membolehkan sandaran automatik daripada Samsung dan Google

Dalam menu tetapan telefon pintar anda, anda akan menemui tetapan sandaran dan tetapan semula. Di sana anda boleh menambah akaun yang mana apl, data dan kata laluan anda boleh disandarkan. Ini biasanya akaun Google anda, tetapi Samsung juga menawarkan perkhidmatan sandarannya sendiri, untuk lebih pasti.

Di sini juga anda menetapkan pilihan pemulihan anda dan mengaktifkan tetapan semula kilang. Ia juga merupakan idea yang baik untuk log masuk ke apl kegemaran anda dengan akaun yang boleh digunakan untuk menyimpan data anda – sekiranya anda kehilangan telefon anda atau terpaksa memasang semula apl itu pada satu ketika. Banyak aplikasi juga menawarkan pilihan sandaran awan dan anda mempunyai banyak perkhidmatan sandaran awan yang boleh anda gunakan untuk menjadualkan sandaran secara kerap juga.

sandaran1

Kedua-dua Samsung dan Google menawarkan untuk menyandarkan data anda. / © NextPit

Dalam menu Awan dan akaun dalam tetapan anda, anda juga akan menemui Awan Samsung. Kebanyakan peranti Galaxy disertakan dengan pelan 15 GB percuma atau lebih. Di sana anda akan dapat menyandarkan data daripada pelbagai aplikasi Samsung, seperti apl galeri anda, Samsung Notes dan data papan kekunci. Ini amat berguna, jika anda menaik taraf kepada telefon Galaxy yang lebih baharu.

samsungcloud

Awan Samsung boleh menjadi sangat berguna. / © NextPit

Anda juga boleh menggunakan storan awan untuk menyimpan pelbagai fail secara automatik pada komputer anda, seperti apl Foto hebat Google. Ia secara automatik memuat naik tangkapan kamera anda ke awan. Anda juga boleh memautkan folder tertentu kepada perkhidmatan awan seperti Drive.

E-mel anda dihoskan oleh Internet, jadi anda tidak perlu risau tentangnya. Mesej WhatsApp juga selamat kerana ia disandarkan ke kad SD anda setiap hari, jadi anda hanya perlu menyimpan fail pangkalan data sebelum melakukan tetapan semula.

Sandarkan telefon anda ke komputer anda

Terdapat banyak perkara yang boleh diperkatakan untuk cara lama untuk menyandarkan perkara: kerap memindahkannya ke komputer anda. Sambungkan dengan kabel USB, dayakan pemindahan fail apabila gesaan muncul dan salin gambar, muzik dan dokumen anda ke cakera keras anda.

Sandarkan dengan perisian pihak ke-3

Menggunakan perkhidmatan sandaran Samsung dan Google mungkin yang paling mudah, sandaran manual ke komputer mungkin paling selamat, tetapi jika anda mahukan pilihan ketiga yang tidak memerlukan perkhidmatan awan atau PC luaran maka anda mungkin ingin mempertimbangkan apl pihak ke-3 . Kami telah mengumpulkan senarai apl sandaran terbaik untuk Android untuk menyerlahkan kebaikan dan keburukan pilihan yang berbeza di luar sana.

Adakah anda pernah kehilangan semua data pada telefon anda? Kami harap anda telah menyandarkan segala-galanya pada Galaxy anda sekarang! Tinggalkan komen dan beritahu kami.