Bagaimana untuk Menyasarkan Enjin di Starfield

15

Jika anda cuba merompak atau mengawal kapal di Starfield, anda mesti terlebih dahulu memastikan ia tidak dapat melarikan diri dari pertarungan. Melumpuhkan enjin kapal adalah pelopor kepada mana-mana rancangan menaiki kapal yang anda fikirkan. Walau bagaimanapun, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk menariknya tanpa meletupkan seluruh kapal.

Bagaimana untuk Menyasarkan Enjin di Starfield

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda perkara yang anda perlukan untuk menurunkan enjin tersebut dengan berkesan dan cara untuk membuat susulan serangan berani anda dengan parti menaiki pesawat.

Bagaimana untuk Menyasarkan Enjin di Starfield

Anda akan melumpuhkan enjin kapal angkasa pertama anda pada awal permainan, semasa pencarian “The Old Neighborhood”, yang kedua dalam jalan cerita utama. Walaupun menyasarkan enjin Moara semudah menyasarkan seluruh kapal dan menembaknya, anda perlu melakukan lebih banyak lagi untuk berjaya dalam pertempuran angkasa lepas.

Sebagai permulaan, anda memerlukan kemahiran yang betul. Membuka kunci kemahiran Sistem Kawalan Penyasaran dalam pepohon kemahiran “Tech” akan membolehkan anda menyasarkan titik keras yang berbeza secara berasingan pada kapal musuh, termasuk enjin. Jika anda tidak mempunyai kemahiran ini, kapal hanya akan meletup daripada serangan anda.

Sebaik sahaja anda mempunyai kemahiran ini, anda boleh menghentikan kapal yang mati di landasannya. Begini cara melakukannya:

 1. Dayakan mod penyasaran kapal anda dengan menekan E (PC) atau A (Xbox). Ini akan memaparkan reticle sasaran.
 2. Alihkan kapal anda sehingga kapal sasaran berada di dalam reticle. Pastikan kapal kelihatan cukup lama untuk memaparkan mod penyasaran yang dipertingkatkan dengan “Sasaran Dikunci” muncul di bahagian bawah.
 3. Reticle anda harus mengezum masuk pada kapal sasaran, dan masa akan perlahan seketika. Bar statistiknya sepatutnya muncul dalam warna oren di bahagian bawah reticle anda.
 4. Kitar melalui titik keras kapal, menggunakan kekunci E atau butang A, sehingga anda mencapai enjin (ENG).
 5. Apikan senjata kraf anda sehingga enjinnya musnah. Jika kraf itu mempunyai perisai, mereka akan menyerap beberapa pusingan pertama. Enjin akan musnah setelah bar ENG habis.
 6. Kapal sasaran akan terhenti, menjadikan anda bebas untuk merompak, mengawal atau memusnahkannya.

Setelah kapal musuh tidak bergerak, jangan biarkan ia tergantung di angkasa terlalu lama. Krew akan mula membaiki serta-merta dan mungkin menghidupkan dan menghidupkan enjin semula. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa memusnahkan enjin kapal masih akan menyebabkan sistem lain berfungsi, terutamanya senjata. Adalah disyorkan untuk memulakan setiap pertempuran dengan mengeluarkan semua senjata api dan peluru berpandu sebelum menangani enjin.

Senjata Terbaik untuk Kerja

Kapal di Starfield boleh memakai pelbagai senjata, masing-masing mempunyai peranan unik untuk bermain dalam menghancurkan musuh anda. Apabila bercakap mengenai enjin, anda memerlukan senjata yang boleh melakukan banyak kerosakan dengan cepat. Terdapat empat kumpulan senjata utama:

 • Senjata balistik sesuai untuk kerosakan badan kapal.
 • Senjata laser bagus untuk menanggalkan perisai.
 • Peluru berpandu menawarkan kerosakan badan yang tinggi dengan muat semula perlahan.
 • Senjata zarah mendatangkan kerosakan menyeluruh yang baik.

Semua ini akan melakukan tugas apabila memusnahkan enjin, tetapi terdapat senjata kelima yang boleh anda pasangkan pada kraf anda, yang akan cemerlang dalam hal itu. Senjata Electro-Magnetic (EM) hanya terdapat dalam dua versi tetapi cemerlang dalam melumpuhkan sistem kapal dengan cepat. Ia juga melakukan ini dengan kerosakan yang minimum, jadi anda tidak akan meletupkan sasaran anda secara tidak sengaja semasa mengejar.

Anda perlu melawat Juruteknik Perkhidmatan Kapal di pelabuhan angkasa untuk melengkapkan senjata ini. Anda biasanya akan menemui mereka berdekatan dengan kiosk Pihak Berkuasa Perdagangan. Juruteknik yang mudah dicari boleh didapati di New Atlantis di Jemison. Bercakap dengan satu, pilih pilihan dialog “Saya ingin melihat dan mengubah suai kapal saya”, dan anda akan dibawa ke menu pembina kapal.

Apabila melengkapkan kapal anda dalam mod Binaan, anda perlu mempunyai kedudukan yang cukup tinggi dalam kedua-dua kemahiran Piloting dan Starship Design untuk mempunyai akses kepada semua komponen dan kelas kapal. Walaupun anda boleh membina kapal berbulu dengan berpuluh-puluh senjata api, anda hanya boleh melengkapkan kapal anda dengan tiga jenis senjata pada bila-bila masa. Letakkan senjata anda dari tab Senjata pada mana-mana slot yang tersedia pada kapal anda untuk membinanya.

Setelah anda selesai, pastikan setiap kumpulan senjata diberikan slotnya dalam tab Senjata pada Pemeriksaan Penerbangan. Ini akan memberikan setiap senjata kekuncinya sendiri, memudahkan perkara dalam pertempuran.

Petua untuk Meningkatkan Pertempuran Angkasa Anda

Jika anda mempunyai bola dengan pertempuran kapal dan menaiki setiap kapal lain di laluan anda, meningkatkan kemahiran Sistem Kawalan Penyasaran anda adalah idea yang baik. Terdapat empat peringkat:

 • Peringkat Satu: Membolehkan anda menyasarkan sistem kapal.
 • Kedudukan Dua: Mengurangkan penguncian pada masa kapal sebanyak 15%. Kapal yang disasarkan juga akan membalas tembakan pada kadar yang dikurangkan sebanyak 25%.
 • Peringkat Tiga: Potong kunci pada masa sebanyak 30%. Anda juga mempunyai peluang 10% untuk menjaringkan pukulan kritikal pada kapal yang disasarkan.
 • Peringkat Empat: Mengunci masa dikurangkan sebanyak 60%, serta anda menangani 20% kerosakan sistem tambahan semasa dalam mod sasaran.

Seperti semua kemahiran dalam Starfield, kemahiran “Sistem Kawalan Sasaran” memerlukan mata kemahiran untuk membuka kunci kedudukan pertama dan menyelesaikan cabaran untuk membuka kunci yang lain. Anda akan memusnahkan banyak kapal untuk dinaikkan.

 • Musnahkan lima kapal semasa dalam mod penyasaran (untuk Kedudukan Dua).
 • Musnahkan 15 kapal dalam mod penyasaran (untuk Peringkat Tiga).
 • Musnahkan 30 kapal musuh dalam mod penyasaran (untuk Peringkat Empat).

Anda boleh menyemak kemajuan anda ke arah matlamat ini melalui kaunter berguna di bawah kemahiran Sistem Kawalan Penyasaran dalam menu Kemahiran.

Cara Menaiki Kapal Tidak Bergerak di Starfield

Setelah enjin dilumpuhkan dan semua kapal lain diuruskan, anda boleh sama ada memusnahkan kapal di tempat kejadian dan mengumpul sekerap atau menaikinya terus. Menaikinya sama seperti menaiki mana-mana stesen angkasa Starfield.

 1. Pastikan kapal disasarkan dalam reticle anda dan bergerak lebih dekat kepadanya.
 2. Sekali dalam 500m, gesaan Dok akan muncul di bawah nama kapal. Tekan butang yang digesa untuk dok.
 3. Selepas cutscene ringkas, menu lain akan muncul, membolehkan anda menaiki kapal secara terus, membuka dok atau meninggalkan tempat duduk juruterbang anda dan beralih ke Docker secara manual.

Bawa senjata dan rakan terbaik anda untuk bertempur. Ya, anda perlu membunuh semua musuh di atas kapal sebelum anda boleh merompak atau mengawal kapal sasaran dengan selamat. Jika anda menghadapi masalah mencari musuh tersembunyi terakhir, mereka akan kelihatan diserlahkan dengan warna merah pada paparan penyasaran anda.

Dengan saksi terakhir yang mati, anda mempunyai kebebasan untuk meneroka dan merampas apa sahaja yang anda inginkan dari kapal. Anda boleh membiarkan kapal hanyut di angkasa dengan kembali ke kapal anda, meniupnya untuk sekerap, atau memerintahkannya untuk senarai anda. Anda boleh menjual kapal di Starfield untuk menjana wang, walaupun menjual kapal yang dirampas boleh menjadi rumit.

Untuk mengawal kapal, duduk di tempat duduk juruterbang kapal. Anda juga perlu memastikan anda mempunyai pangkat yang cukup tinggi dalam kemahiran Pilot. Untuk mengawal kapal Kelas B dan Kelas C yang lebih besar, anda memerlukan Kedudukan tiga dan empat, masing-masing. Jika tidak, sistem kapal akan membuat anda terkunci.

Sebaik sahaja anda telah mengakses kawalan, keluarkan hadiah anda dari kapal lama anda dan kapal itu adalah milik anda. Ia akan segera menjadi kapal utama anda, dan semua sistem serta fungsi penting akan dipindahkan. Jangan risau tentang kapal yang anda tinggalkan hanyut di angkasa; ia akan ditambahkan pada senarai anda dan anda boleh menukar kapal di Starfield pada kali seterusnya anda melawat Juruteknik Perkhidmatan Kapal. Anda boleh mempunyai sehingga sembilan kapal dalam senarai anda pada bila-bila masa.

Enjin Kemusnahan

Mudah untuk meletupkan kapal, tetapi memerlukan kemahiran untuk melumpuhkannya. Menyasarkan enjin kapal mungkin kelihatan seperti satu cabaran dalam kepanasan pertempuran, tetapi dengan kemahiran dan senjata yang betul dipasang, anda akan kehilangannya dalam masa yang singkat. Kekal terkunci pada sasaran anda, dan sentiasa sasarkan enjin untuk mengelak daripada memusnahkan hadiah anda secara tidak sengaja. Sebelum anda mengetahuinya, anda akan mengatur parti asrama dan mengecas senjata api. Kepada yang menang pergilah rampasan!