Bagaimana untuk menyediakan Mac anda untuk macOS Sonoma

40
Cara menyediakan Mac anda untuk macOS Ventura

Apa yang anda perlu tahu:

 • Pertama sekali, semak sama ada Mac anda menyokong macOS Sonoma.
 • Pastikan Mac mempunyai ruang yang mencukupi untuk memuat turun dan memasang perisian baharu.
 • Sandarkan macOS semasa anda untuk mengelakkan kehilangan data.

macOS Sonoma ialah versi terkini macOS, dan ia penuh dengan ciri dan penambahbaikan baharu. Tetapi sebelum anda menaik taraf, adalah penting untuk menyediakan Mac anda untuk memastikan pemasangan yang lancar dan berjaya. Dalam catatan blog ini, kami akan membimbing anda melalui langkah-langkah yang terlibat dalam menyediakan Mac anda untuk macOS Sonoma.

Kami akan merangkumi segala-galanya daripada menyemak keserasian hingga membuat sandaran data anda. Jadi sama ada anda pengguna Mac berpengalaman atau orang baru yang lengkap, kami sedia membantu anda.

Adakah Mac anda akan menyokong macOS Sonoma?

Peranti yang disokong macOS 13 termasuk Mac yang menjalankan cip Intel dan M1:

 • iMac (2019 atau lebih baru)
 • iMac Pro (2017)
 • MacBook Air (2018 atau lebih baru)
 • MacBook Pro (2018 atau lebih baru)
 • Mac mini (2018 atau lebih baru)
 • Mac Pro (2019 atau lebih baru)
 • Mac Studio (semua model)

Adakah Mac anda mempunyai ruang yang mencukupi untuk macOS Sonoma?

kemas kini macOS biasanya agak berat. macOS Sonoma adalah sekitar 14 GB. Kini, sistem memerlukan ruang untuk memuat turun OS dan menjalankan semua proses yang diperlukan untuk memasang OS. Biasanya, itu datang untuk menggandakan saiz OS.

Pergi ke ikon Apple → Perihal Mac Ini → Storan. Sebelum anda mula memuat turun macOS 14, membersihkan atau mengoptimumkan storan Mac anda adalah lebih bijak. Sesetengah pengguna juga menganggap ini sebagai spring clean, aka clean reset Mac mereka dan memasang OS baharu untuk perjalanan yang lancar; jika anda merancang itu, semak beberapa langkah seterusnya.

Semak sama ada apl penting anda serasi

Langkah ini bergantung pada seberapa besar kemas kini OS. Jika terdapat terlalu banyak perubahan asas atau berkaitan keselamatan dalam OS, sesetengah apl mungkin menjadi tidak berguna. Dan tuhan-tuhan, jika ia adalah masalah harian aplikasi berkaitan kerja yang tidak menyokong OS baharu.

Walaupun macOS 14 tidak menawarkan perubahan besar, menyemak apl untuk menambah sokongan pada OS baharu masih lebih bijak. Carian Google atau lawatan ke App store mungkin membantu anda mengetahui statusnya.

Terutama, kebanyakan apl utama biasanya menaik taraf untuk menyokong OS terkini antara keluaran Beta Pembangun dan keluaran awam terakhir.

Sandarkan Mac anda

Terdapat risiko yang terlibat apabila memasang macOS 14 Developer Beta, Public Beta atau keluaran awam. Penyebabnya mungkin pepijat, sambungan buruk, muat turun fail rosak atau sesuatu, tetapi akibatnya ialah kehilangan data.

Jadi, ini adalah langkah bijak untuk membuat sandaran Mac anda sebelum anda berfikir untuk mengemas kininya.

Buat partition pada Mac anda untuk menguji macOS Sonoma

Sebenarnya, bukan paksaan, tetapi pilihan yang bijak, terutamanya jika anda merancang untuk meneroka macOS 13 beta. Ideanya ialah untuk mencipta partition pada Mac anda, jadi anda bebas untuk menguji versi beta sementara data dan fail anda selamat daripada pepijat atau risiko.

Pastikan sambungan rangkaian selamat dan stabil

Saya telah menyebut bahawa macOS Sonoma adalah sekitar 14 GB. Kini, anda memerlukan sambungan internet yang pantas untuk memuat turunnya. Tetapi bukan itu sahaja! Sepanjang proses pemasangan, anda memerlukan akses kepada rangkaian, daripada mengesahkan kemas kini untuk log masuk ke Apple ID.

Jelas sekali bahawa rangkaian yang pantas dan mantap akan memihak kepada anda, manakala rangkaian yang lembap boleh menghalang kelajuan dan menimbulkan masalah lain.

Simpan kelayakan Apple anda sedia

Mudah-mudahan, ini bukan tugas utama. Anda akan diminta untuk log masuk dengan ID Apple dan kata laluan anda beberapa kali semasa proses. Jadi, pastikan butiran berguna!

Semua yang terbaik…

Memandangkan Mac anda sudah bersedia, sila naik taraf kepada macOS Sonoma tanpa bimbang. Bersilang, anda mempunyai peralihan yang lancar dan selamat.

Baca lebih lanjut:

 • 30+ ciri tersembunyi macOS Sonoma terbaik yang perlu anda ketahui!
 • Cara menggunakan widget desktop dalam macOS Sonoma
 • Bagaimana untuk menukar enjin carian lalai untuk Penyemakan Imbas Peribadi dalam Safari pada iPhone

Profil Pengarang


Arshmeet

Seorang Geek yang mengaku dirinya yang suka meneroka semua perkara Apple. Saya benar-benar menikmati menemui penggodaman baharu, menyelesaikan masalah dan mencari serta menyemak produk dan apl terbaik yang tersedia pada masa ini. Kepakaran saya juga termasuk menyusun editorial yang berpendirian dan jujur. Jika bukan ini, anda mungkin mendapati saya melayari web atau mendengar buku audio.