Bagaimana untuk menyediakan pengesahan dua faktor di WhatsApp

82
Whatsapp 08
© NextPit

WhatsApp ialah aplikasi yang luar biasa dan revolusioner. Mudah digunakan, percuma dan tanpa pengiklanan, tidak menghairankan bahawa ia dicari oleh ramai pengguna di seluruh dunia. Selain daripada mempunyai keupayaan untuk membuat panggilan suara dan video, ia juga merupakan pelanggan sembang yang direka dengan baik. Ramai orang menggunakannya setiap hari dan berkongsi banyak data peribadi, itulah sebabnya penting untuk memastikannya selamat. Sekiranya anda tidak sedar, WhatsApp hadir dengan ciri yang dipanggil pengesahan dua faktor yang mempunyai keupayaan untuk melindungi akaun anda daripada potensi penipuan dan braches data. Dalam artikel ini, anda akan belajar cara menyediakan pengesahan dua faktor di WhatsApp.

Ciri ini amat berguna apabila anda log masuk ke WhatsApp pada peranti lain untuk menambah keselamatan tambahan pada profil anda.

  • Ada masalah dengan WhatsApp? Berikut adalah penyelesaiannya

Bagaimana untuk mendayakan pengesahan dua faktor pada WhatsApp

Terdapat hanya satu kaedah untuk pengesahan dua faktor di WhatsApp, dan ia adalah pantas dan sangat mudah. Setelah log masuk, aplikasi menggesa anda untuk membuat kod PIN tersuai.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

1. Buka aplikasi WhatsApp pada telefon anda.

2. Tekan tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.

3. Tekan Tetapan.

4. Tekan Akaun.

tangkapan skrin whatsapp1

Ikut langkah-langkah ini. / © NextPit

5. Tekan Pengesahan Dua Langkah.

6. Tekan Aktifkan.

7. Masukkan kod PIN peribadi anda sebelum mengklik seterusnya.

8. Masukkan semula kod PIN peribadi anda.

9. Tekan Sahkan.

whatsapp screenshot2

Mari teruskan…/ © NextPit

10. Masukkan alamat e-mel anda sebelum mengklik seterusnya.

11. Masukkan semula alamat e-mel anda.

12. Tekan Simpan.

13. Tekan Selesai.

tangkapan skrin whatsapp3

…sehingga ke akhirnya! / © NextPit

Untuk perbualan yang lebih selamat

Pengesahan dua faktor yang dibayangkan oleh WhatsApp mempunyai konfigurasi yang agak luar biasa, tetapi kita lakukan dengan apa yang kita ada, seperti yang mereka katakan. Apa yang lebih penting di sini ialah hakikat bahawa peluang data anda bocor menjadi lebih tipis apabila pengesahan dua langkah didayakan pada WhatsApp. Perlu diingat bahawa anda harus memilih kata laluan yang mudah untuk anda ingat.

Beritahu kami jika anda menggunakan WhatsApp setiap hari dan sama ada anda telah menyediakan pengesahan dua faktor untuknya pada telefon anda.