Bagaimana untuk menyekat nombor pada iPhone: 6 Mudah dijelaskan

9

 • Untuk menyekat nombor dalam apl Telefon, pilih Terkini > Ketik ikon maklumat (i) > Pilih Sekat Pemanggil ini dan sahkan.
 • Anda boleh menyekat nombor pada iPhone anda menggunakan apl Telefon, FaceTime, Mesej dan Tetapan. Ini menghentikan nombor itu daripada menghubungi anda lagi.
 • Jika anda terus menerima panggilan atau mesej teks yang tidak diingini, anda boleh memilih aplikasi penyekat panggilan iPhone atau melaporkan nombor tersebut kepada National Do Not Call Registry.

Tiada pengguna iPhone yang selamat daripada panggilan yang tidak diingini atau mesej teks yang tidak diminta. Anda mungkin hanya meletakkan telefon atau meminta mereka untuk tidak menghubungi anda lagi, tetapi ada yang tidak henti-henti dan tidak akan berhenti. Jadi, saya akan menunjukkan kepada anda beberapa cara untuk menyekat nombor pada iPhone anda dan mendapatkan semula kawalan ke atas orang yang boleh menghubungi anda.

Apa yang berlaku apabila anda menyekat nombor pada iPhone?

 • Anda boleh menghalang pengirim spam daripada menghubungi anda melalui mesej teks, panggilan dan FaceTime selepas anda menyekat mereka.
 • Walaupun selepas menyekat nombor, mereka masih boleh meninggalkan mel suara kepada anda, tetapi anda tidak akan menerima pemberitahuan.
 • Mesej yang dihantar atau diterima tidak akan dihantar dan kenalan tidak akan dimaklumkan bahawa mereka telah disekat.

6 Cara untuk menyekat nombor pada iPhone

Anda boleh meredamkan panggilan yang tidak diingini dengan mendayakan tetapan Senyapkan Pemanggil Tidak Diketahui. Pergi ke Tetapan → Telefon → Senyapkan Pemanggil Tidak Diketahui → Togol pada Senyapkan Pemanggil Tidak Diketahui.

Ambil perhatian bahawa selepas berbuat demikian, anda hanya akan menerima panggilan daripada pemanggil dikenali yang nombor hubungannya telah anda simpan.

Selain itu, jika anda perlu menyekat nombor secara eksplisit pada iPhone anda, anda perlu mengambil langkah yang dinyatakan di bawah.

1. Sekat nombor dalam apl Telefon

Untuk menghalang seseorang daripada menghubungi anda, anda boleh menyekat nombor pada iPhone anda dengan mudah menggunakan apl Telefon.

 1. Buka apl Telefon → Pergi ke tab Terbaharu.
 2. Ketik ikon maklumat (i) di sebelah kanan pemanggil.
 3. Tatal ke bahagian bawah kenalan dan ketik Sekat Pemanggil ini → Sahkan dengan mengetik Sekat Kenalan.

  Pergi ke Terkini, ketik ikon maklumat, pilih Sekat Pemanggil ini dan ketik Sekat Kenalan daripada apl Telefon pada iPhone

2. Sekat nombor menggunakan aplikasi FaceTime

Anda juga boleh menggunakan aplikasi FaceTime untuk menyekat nombor. Prosesnya sama seperti dalam apl Telefon.

 1. Buka apl FaceTime.
 2. Ketik ikon maklumat (i) di sebelah kanan pemanggil.
 3. Beralih ke bahagian bawah, ketik Sekat Pemanggil ini → Sahkan dengan mengetik Sekat Kenalan.

  Buka aplikasi FaceTime, ketik ikon maklumat, pilih Sekat Pemanggil ini dan ketik Sekat Kenalan

3. Sekat nombor menggunakan aplikasi Mesej

 1. Buka Mesej dan buka perbualan dengan kenalan yang ingin anda sekat.
 2. Ketik nama atau nombor pengirim di bahagian atas → Ketik butang maklumat.

  Buka iMessage, ketik nama Pengirim dan ketik ikon maklumat

 3. Tatal ke bawah dan ketik Sekat Pemanggil ini → Sahkan dengan mengetik Sekat Kenalan.

  Ketik pada Sekat Pemanggil ini dan pilih Sekat Kenalan

4. Tambah kenalan secara manual ke senarai Disekat

Mungkin anda menerima panggilan di talian tetap anda, atau pasangan atau anak anda menerima panggilan dan anda ingin memastikan mereka tidak menghubungi anda.

Daripada apl Tetapan, anda juga boleh menambah nombor pada senarai yang disekat secara manual. Inilah yang perlu anda lakukan.

 1. Buka apl Tetapan → Tatal ke bawah dan pilih salah satu daripada Telefon, FaceTime atau Mesej.
 2. Di sini, saya telah memilih apl Telefon → Tatal ke bawah dan pilih Kenalan Disekat.
 3. Beralih ke bahagian bawah senarai dan pilih Tambah Baharu.

  Pilih apl Telefon, pilih Kenalan Disekat dan ketik Tambah Baharu

 4. Pilih kenalan dalam senarai anda dan anda akan melihat orang itu ditambahkan pada senarai Kenalan Disekat anda.

5. Gunakan apl pihak ketiga untuk menyekat nombor

Jika anda mendapati bahawa anda menerima banyak panggilan yang tidak diingini dan langsung tidak mempunyai masa atau tenaga untuk menyekat setiap orang, pertimbangkan apl penyekat panggilan untuk iPhone anda.

Apl seperti Robokiller, Truecaller dan Robo Shield boleh menghentikan panggilan yang tidak diminta daripada mencetuskan dering anda.

Selain itu, apl tertentu ini boleh membantu menghalang mesej teks spam, boleh mengenal pasti hampir mana-mana pemanggil dan tersedia secara percuma dengan pembelian dalam apl untuk ciri tambahan.

Lihat artikel kami tentang menyekat panggilan spam pada iPhone untuk mendapatkan butiran lengkap tentang apl ini dan lain-lain.

6. Laporkan nombor kepada National Do Not Call Registry

Mungkin panggilan atau teks yang anda terima amat menjengkelkan kerana pemanggil atau penghantar tidak akan berhenti cuba menghubungi anda. Dalam kes ini, anda boleh melaporkannya kepada National Do Not Call Registry.

Tersedia di Amerika Syarikat, National Do Not Call Registry ialah sebahagian daripada Federal Trade Commission (FTC). Ia dicipta pada tahun 2003 dalam usaha untuk menghentikan telemarketer dan pemanggil serupa daripada membombardir orang ramai dengan panggilan telefon yang tidak diminta.

Apabila anda melaporkan nombor telefon kepada FTC, nombor itu dimasukkan ke dalam pangkalan datanya dan pemanggil mempunyai 31 hari untuk berhenti menghubungi anda sebelum menghadapi penalti.

Untuk melaporkan nombor, ikut langkah berikut:

 1. Lawati Laman web National Do Not Call Registry dan pilih Laporkan Panggilan Tidak Diingini. Sebagai alternatif, pergi terus ke Halaman Laporkan Panggilan Tidak Diingini.
 2. Semak maklumat dan pilih Teruskan.

  Buka Pendaftaran Jangan Panggil Nasional, pilih Laporkan panggilan yang tidak diingini dan ketik Teruskan

 3. Lengkapkan borang, termasuk nombor telefon anda, tarikh dan masa panggilan, dan maksud panggilan itu. Pilih Teruskan.

  Tambahkan maklumat dan ketik Teruskan

 4. Masukkan maklumat dalam langkah seterusnya, termasuk nombor yang dipanggil, nama syarikat dan maklumat hubungan anda. Pilih Hantar.
 5. Anda kemudiannya harus menerima pengesahan bahawa aduan anda telah diterima, dengan pilihan untuk mendapatkan maklumat lanjut atau Hantar Aduan Lain.

Petua: Anda juga boleh mendaftarkan nombor telefon anda sendiri dengan National Do Not Call Registry untuk menghentikan panggilan yang tidak diingini.

Bagaimana untuk menyahsekat nombor pada iPhone

Jika anda tersilap menyekat pemanggil, anda boleh melihat nombor yang disekat pada iPhone dan kemudian menyahsekatnya dalam beberapa ketikan.

 1. Buka apl Tetapan → Pilih Telefon, FaceTime atau Mesej.
 2. Pilih Kenalan Disekat.
 3. Leret ke kanan ke kiri pada kenalan → Pilih Nyahsekat.

  Buka apl Telefon pilih Kenalan Disekat dan Leret ke kanan ke kiri untuk menyahsekat kenalan

 4. Jika anda ingin menyahsekat beberapa nombor, pilih Edit di bahagian atas sebelah kanan. Ketik tanda tolak di sebelah kiri kenalan dan kemudian Nyahsekat di sebelah kanan. Teruskan sehingga anda telah menyahsekat semua nombor yang anda mahu, dan ketik Selesai.

Jangan hanya meletakkan telefon, hentikan mereka daripada menghubungi semula!

Anda tidak perlu bertolak ansur dengan panggilan yang tidak diingini, dan kebanyakan masa, hanya menutup telefon tidak mencukupi. Anda boleh menyekat nombor telefon pada iPhone menggunakan kaedah yang dinyatakan di atas.

Mana-mana kaedah yang anda pilih ini, pastikan anda memberitahu kami pilihan yang paling sesuai untuk anda!

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat nombor anda pada iPhone
 • Bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda pada iMessage
 • Bagaimana untuk menyekat atau menyahsekat seseorang dalam WhatsApp pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.