Bagaimana untuk menyelamatkan telefon anda daripada kerosakan air

87
hujah samsung galaxy s7 kalis air imej eau 00
© Venture Beat

Jika anda bertindak pantas selepas menjatuhkan telefon anda ke dalam air, anda mungkin dapat mengelakkan kerosakan. Ikuti petua kami di bawah untuk mencuba dan menyimpan peranti anda!

Jelas sekali, anda harus terlebih dahulu mengeluarkan telefon dari air secepat mungkin. Lebih lama ia berada di sana, lebih banyak air atau cecair akan meresap melalui rekahan dan bukaan. Sebaik sahaja ia keluar, terdapat perkara tertentu yang perlu anda lakukan dengan segera, dan perkara lain yang perlu anda elakkan daripada melakukannya, untuk mengelakkan kerosakan air.

Apa yang tidak boleh dilakukan

 • Jangan hidupkan
 • Jangan pasangkannya/cuba caskannya
 • Jangan tekan sebarang butang atau kekunci
 • Jangan goncang, ketik atau hentak telefon
 • Jangan tiup padanya. Ini boleh menghantar air ke bahagian dalaman telefon yang lain yang belum dicapai, menyebabkan lebih banyak kerosakan dalam proses itu
 • Jangan gunakan pengering rambut – ia boleh mempunyai kesan yang sama seperti yang diterangkan di atas. Haba juga boleh menyebabkan kerosakan selanjutnya.
AndroidPIT Wet samsung galaxy S5 5196

Telefon anda masih boleh disimpan! Cuba langkah berikut sebelum berputus asa. / © NextPit

10 langkah untuk menyelamatkan telefon anda yang rosak air

1. Matikannya jika, ia belum lagi, dan pegang tegak.

2. Keluarkan kad SIM dan microSD anda daripada slotnya.

3. Jika anda mempunyai telefon lama, anda mungkin boleh membuka bahagian belakang dan mengeluarkan bateri. Walau bagaimanapun, oleh kerana kebanyakan telefon pintar semasa tidak mempunyai bateri boleh tanggal dan sukar untuk ditanggalkan, langkah terbaik ialah membawanya ke kedai pembaikan telefon sebelum cuba mengasingkannya sendiri. Terdapat kit pembaikan DIY dan tutorial YouTube yang boleh anda ikuti, namun, jika anda tidak mahir teknologi, membawanya kepada profesional adalah lebih baik.

 • Motorola bekerjasama dengan iFixit untuk menawarkan kit pembaikan rasmi
AndroidPIT Wet samsung galaxy S5 5220

Jika boleh, keluarkan bateri. / © NextPit

4. Gunakan kain, lengan baju atau tuala kertas untuk mengelap telefon anda sehingga kering. Elakkan daripada menyebarkan cecair di sekeliling, kerana ia boleh menolaknya ke lebih banyak bukaan telefon. Hanya rendam sebanyak mungkin.

AndroidPIT Wet samsung galaxy S5 5215

Keringkan telefon dengan kain. / © NextPit

5. Jika kerosakan air lebih meluas, anda boleh menggunakan vakum untuk menyedut keluar air yang tersekat di celah-celah yang sukar dicapai dengan berhati-hati. Pastikan mana-mana bahagian kecil, seperti kad mikroSD, kad SIM, dan bateri, dihalang sebelum mencuba ini.

6. Tanamkan telefon dalam beg ziplock berisi nasi yang belum dimasak. Beras sangat bagus untuk menyerap cecair dan ini sebenarnya kaedah biasa untuk mengeringkan telefon pintar dan tablet. Anda juga boleh membeli kantung pengeringan telefon khusus, yang berbaloi untuk dimiliki di rumah jika anda jenis kekok. Jika anda belum memilikinya, jangan bersusah payah keluar untuk membelinya. Masa adalah penting, jadi masukkan telefon anda ke dalam nasi secepat mungkin.

7. Biarkan telefon anda kering selama satu atau dua hari. Jangan tergoda untuk menghidupkannya untuk melihat sama ada ia masih berfungsi. Letakkan kad SIM anda dalam telefon lama, atau tanya rakan atau saudara sama ada mereka mempunyai peranti ganti yang boleh anda pinjam.

AndroidPIT Wet samsung galaxy S5 5208

Biarkan telefon anda kering selama satu atau dua hari. / © NextPit

8. Selepas beberapa hari, anda boleh mengeluarkan telefon daripada beras, masukkan bateri dan hidupkannya.

9. Jika telefon anda tidak dihidupkan, cuba mengecasnya. Jika itu tidak berfungsi, bateri mungkin rosak. Anda boleh mencuba bateri gantian, atau pertimbangkan untuk membawa telefon pintar anda ke kedai pembaikan untuk diperiksa oleh profesional.

10. Jika telefon pintar anda telah dihidupkan dan ia berjalan sebagaimana mestinya, anda masih perlu memerhatikannya untuk beberapa hari akan datang, untuk melihat sama ada anda melihat sesuatu yang luar biasa. Mainkan muzik untuk memeriksa pembesar suara dan pastikan skrin sentuh masih bertindak balas seperti yang sepatutnya.

AndroidPIT Wet samsung galaxy S5 5222

Semoga ia akan bermula seperti biasa semula. / © ANDROIDPIT

Pada masa hadapan, elakkan membawa telefon semasa anda pergi ke kolam renang, menggunakan bilik mandi atau mencuci pinggan untuk mengelakkan kemungkinan kemalangan.

Kes kalis air

Semoga langkah-langkah ini telah membantu anda menyelamatkan telefon anda daripada mati akibat lemas. Jika anda ingin melindungi telefon anda daripada kerosakan air pada masa hadapan, anda juga boleh membeli sarung telefon kalis air. Terdapat beberapa pilihan bagus yang tersedia daripada jenama seperti Otterbox, Griffin Survivor dan Catalyst.

Telefon kalis air dan kalis air

Beberapa telefon diiklankan sebagai kalis air atau kalis air. Harap maklum bahawa apabila pengeluar telefon mengatakan ini, ia hanya terpakai di bawah satu set keadaan khas. Rintangan telefon terhadap air selalunya bergantung pada kejernihan air, kedalaman rendaman dan tempoh masa ia ditenggelami. Kami tidak akan menasihatkan untuk menguji keupayaan kalis air telefon pintar anda dengan memasukkannya ke dalam mesin basuh atau membuangnya ke dalam kolam.

Samsung Galaxy S10 05

Telefon seperti Galaxy S10 hampir kalis air sepenuhnya. / © NextPit

 • Pensijilan IP68? IP67? Apakah maksud semua itu?

Beri perhatian khusus jika telefon anda mempunyai penarafan IP53 – ini bermakna ia hanya separa kalis air dan tidak akan menahan semburan air. Walaupun pengeluar mungkin mendakwa sebaliknya, telefon pintar dengan rating ini malah boleh rosak jika digunakan dalam hujan.

Ia juga penting untuk diingat bahawa tiada telefon pintar yang kalis air sepenuhnya. Walau bagaimanapun, peranti dengan penarafan IP67 dan IP68 adalah sedekat yang anda boleh dapatkan pada masa ini. Telefon dengan penarafan ini juga menjadi semakin biasa, terutamanya dalam kalangan perdana berbanding beberapa tahun lalu. Itu tidak selalu berlaku dengan peranti jarak pertengahan.

Berikut ialah senarai pantas beberapa telefon pintar semasa dengan penarafan IP67 dan IP68:

 • Samsung Galaxy S10 / Note 9
 • Google Pixel 3 / 3 XL
 • HTC U12 +
 • Huawei P30 Pro
 • LG V50 ThinQ
 • iPhone XS / XS Max / XR

Adakah anda mempunyai petua lain tentang cara menyelamatkan telefon pintar daripada kerosakan air? Adakah nasihat kami membantu anda? Beritahu kami dalam ulasan.