Bagaimana untuk menyelesaikan masalah Google Home (Mini) yang paling biasa

124
AndroidPIT google home 6975
© NextPit

Keluarga Google Home, yang terdiri daripada peranti rumah pintar daripada gergasi Mountain View, telah dicipta dengan tujuan untuk memudahkan aspek tertentu dalam kehidupan seharian kita. Anda boleh mengatakan bahawa alat ini bertindak sebagai pembantu peribadi, yang boleh memberi manfaat terutamanya. Sayang sekali semuanya tidak selalu berfungsi seperti yang anda mahukan.

Ya, walaupun peranti Google Home kadangkala cenderung mengalami masalah kecil (tetapi menjengkelkan). Tetapi jangan risau – dalam kebanyakan kes semuanya boleh diselesaikan dengan mudah hanya dalam beberapa langkah. Dalam panduan ini, kami akan membincangkan penyelesaian kepada beberapa masalah yang paling biasa dengan pembesar suara pintar Google.

Isu sambungan Google Home

Masalah klasik untuk menyambung ke rangkaian Wi-Fi atau ke Bluetooth telefon pintar anda adalah perkara biasa dan boleh menyebabkan beberapa anomali, termasuk respons yang perlahan daripada Google Assistant, muzik tidak dimainkan, masalah penimbalan atau arahan yang tidak didengari.

Perkara pertama yang kami syorkan anda lakukan dalam kes ini ialah mematikan Google Home selama sekurang-kurangnya 10 saat, hanya dengan mencabut palam kord kuasa daripada salur keluar elektrik. Selepas ini, sambungkan semula peranti dan tunggu untuk dimulakan semula. Anda juga boleh melakukan perkara yang sama terus daripada apl Google Home: cuma pergi ke Peranti > Tetapan > Lain > Mulakan semula.

Ulasan mini rumah google AndroidPIT 3252

Kadangkala but semula mudah sudah cukup untuk menyelesaikan masalah paling biasa Google Home. / © NextPit

Petua lain yang boleh kami berikan kepada anda ialah mengalihkan Google Home anda untuk memastikannya sedekat mungkin dengan penghala Wi-Fi. Ia adalah perkara biasa untuk mendapat kelewatan respons atau sambungan terputus jika anda meletakkannya jauh. Akhir sekali, adalah lebih baik untuk menyambungkan Google Home ke rangkaian Wi-Fi 5GHz daripada rangkaian 2.4GHz untuk mengurangkan gangguan.

Laman Utama Google: Isu penyetempatan

Mempunyai set lokasi yang salah ialah satu lagi masalah yang agak biasa dengan Google Home. Apabila ralat ini berlaku, anda mungkin mendapat maklumat yang salah sepenuhnya tentang cuaca, trafik atau sebarang maklumat lain yang memerlukan lokasi geografi anda berguna.

tetapan lokasi apl rumah google

Menetapkan semula lokasi geografi anda adalah sangat mudah. / © NextPit

Untuk menetapkan lokasi yang betul, ikut langkah mudah ini terus daripada apl Google Home:

  • Klik pada ikon yang berkaitan dengan akaun anda (yang terakhir di bahagian bawah sebelah kanan)
  • Masukkan Tetapan
  • Ketik pada Tempat Anda
  • Sekarang tetapkan alamat yang betul untuk rumah dan tempat kerja anda.

Setelah langkah-langkah ini selesai, semuanya akan kembali normal.

Google Home tidak bertindak balas kepada arahan saya

Kadangkala pembesar suara pintar mungkin tidak membalas permintaan anda. Google telah melengkapkan peranti Rumahnya dengan butang untuk menyahaktifkan mikrofon. Apabila diaktifkan, pembesar suara tidak akan mendengar suara anda lagi dan anda tidak akan dapat berinteraksi dengannya walaupun apabila menyebut frasa pencetus “OK, Google”. Jika Google Home anda tidak mendengar anda, kami cadangkan anda menyemak butang ini dan cuba berinteraksi sekali lagi. Amaran: pada Google Home Mini, butang terletak di bahagian belakang!

Ulasan mini rumah google AndroidPIT 3244

Butang Google Home Mini terletak di bahagian belakang. / © NextPit

Sebab lain mungkin terlalu bising di dalam bilik tempat Google Home anda berada. Jika peranti terlalu dekat dengan TV (atau peralatan bising lain), pastinya akan lebih sukar untuk mendengar suara anda. Jauhkan pembesar suara dari bahagian paling bising di rumah!

Google Home membalas saya secara rawak

Walau bagaimanapun, pada masa lain, Google Home mendengar kami dengan baik (walaupun terlalu banyak) dan memutuskan untuk menjawab secara rawak tanpa ditanya apa-apa. Ini biasanya berlaku kerana peranti mengesan (kami tidak tahu bagaimana) perkataan pencetus “OK, Google” daripada siapa tahu sumber: TV, radio, berbual dengan rakan, dsb.

AndroidPIT google home 6975

Jauhkan Google Home anda daripada sumber bising. / © NextPit

Nasihat kami adalah untuk “melatih” Google Home anda untuk mengenali kata kunci dengan lebih baik dan, terutamanya, suara anda, seperti yang anda boleh lakukan pada telefon pintar anda semasa anda mula-mula menyediakan Google Assistant. Lancarkan apl Google Home dan pergi ke tetapan suara. Sekarang ajar pembantu arahan yang betul sekali lagi.

Bagaimana pula dengan anda, apakah masalah yang anda hadapi dengan Google Home anda? Senaraikannya di bawah dalam ulasan dan kami akan mencari penyelesaiannya bersama-sama!