Bagaimana untuk menyemak peratusan bateri iPhone pada Apple Watch

38

Walaupun mudah untuk melihat peratusan bateri pada iPhone anda, kadangkala anda mungkin tidak dapat melihat peranti anda. Sebagai contoh, mungkin iPhone anda sedang mengecas di bilik lain. Dalam situasi sedemikian, anda boleh menyemak peratusan bateri iPhone daripada Apple Watch anda. Ini mudah dilakukan dengan pelbagai aplikasi pihak ketiga. Ini semua yang anda perlu tahu.

Apl terbaik untuk menyemak tahap bateri iPhone daripada Apple Watch

Pada masa penulisan, Apple tidak menyediakan penyelesaian asli untuk melihat tahap bateri iPhone anda pada Apple Watch anda. Penyelesaian terbaik yang mungkin adalah memasang apl pihak ketiga.

Dengan apl ini, anda juga boleh memperibadikan tetapan dan memilih untuk menerima makluman apabila tahap bateri iPhone anda mencapai tahap tertentu. Ada yang datang pada harga nominal, tetapi banyak yang percuma juga.

Apl ini menyelaraskan bacaan bateri yang tepat untuk kedua-dua peranti. Selain itu, apl ini terdiri daripada komplikasi yang boleh disesuaikan yang boleh ditambah pada muka menonton untuk akses pantas. Di bawah ialah senarai cadangan teratas kami:

Bagaimana untuk menunjukkan peratusan bateri iPhone pada Apple Watch

Di bawah, saya telah menunjukkan proses dengan apl Hayat Bateri. Beberapa langkah mungkin berbeza-beza bergantung pada apl yang anda pilih.

 1. Lancarkan App Store pada Apple Watch anda → Cari apl seperti biasa anda lakukan.
  Di sini, saya telah menggunakan Hayat Bateri.
 2. Daripada hasil carian, ketik butang Dapatkan di sebelah apl anda.
 3. Biarkan muat turun berjalan lancar. Ikut arahan pada skrin dan berikan kebenaran mengikut pilihan anda.
 4. Setelah dipasang, anda mesti melancarkan apl pada iPhone anda yang digandingkan untuk tujuan pengesahan.
 5. Buka apl yang dipasang pada Apple Watch anda.

  • Jika anda menggunakan paparan Grid pada Jam Tangan anda, gunakan Digital Crown dan gerakkannya sehingga anda melihat ikon apl. Ketik untuk membuka.
  • Jika anda menggunakan Paparan Senarai pada Apple Watch anda, tatal ke atas atau bawah sehingga anda menemui apl tersebut. Sebaik sahaja anda melakukannya, ketik untuk membukanya.
 6. Apl Apple Watch anda akan memaparkan peratusan bateri iPhone anda, seperti yang ditunjukkan di bawah.

  Buka Hayat Bateri pada Apple Watch

Kekal dicaj, kekal berhubung!

Menariknya, Mac dan iPhone sudah memaparkan peratusan bateri aksesori Bluetooth mereka yang disambungkan. Walau bagaimanapun, perkara yang sama tidak tersedia secara asli untuk Apple Watch.

Untuk melihat peratusan bateri Apple Watch pada iPhone atau Mac, anda hanya perlu menambah widget Bateri pada Skrin Utama (atau Skrin Kunci untuk iPhone).

Adakah anda menjangkakan Apple Watch akan mendapat ciri serupa tidak lama lagi, dan adakah ia masuk akal? Kongsi pendapat anda dalam komen!

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk menyemak penggunaan bateri pada iPhone
 • Bagaimana untuk menyemak hayat bateri Apple Watch
 • Cara meningkatkan hayat bateri Apple Watch anda

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.