Bagaimana untuk menyemak perisian tegar pengecas Apple MagSafe

105
Pengecas Apple MagSafe dan skrin iPhone menunjukkan nombor model dan versi perisian tegar

Jika anda telah menjadi pengguna Apple untuk sementara waktu, menerima kemas kini peranti adalah perkara biasa. Tetapi kemas kini Apple yang dikeluarkan pada 4 Oktober 2022 mengejutkan ramai orang dan membuatkan mereka teruja – satu lagi kemas kini perisian tegar caj MagSafe.

Apple tidak memberikan nota keluaran untuk kemas kini perisian tegar ini, jadi tiada siapa yang tahu perkara yang telah diubah atau dikemas kini. Jika anda tertanya-tanya bagaimana anda boleh mengemas kini perisian tegar MagSafe anda dan menyemak versinya, saya akan membimbing anda melalui perkara yang sama di bawah.

Kemas kini perisian tegar pengecas Apple MagSafe

Apple mengeluarkan kemas kini perisian tegar. Jadi apa semua kekaburan tentang? Nah, selain daripada pembetulan pepijat dan kemas kini kecil, orang ramai membuat spekulasi bahawa perisian itu ditetapkan untuk mengoptimumkan pengecas untuk menjadikannya serasi dengan pelbagai peranti, termasuk iPhone 14 dan AirPods Pro yang baru dikeluarkan (generasi ke-2).

Jadi, jika anda menggunakan pengecas MagSafe lama, dan keserasian telah menjadi masalah, maka ia akan menjadi berita baik untuk anda. Anda boleh mengujinya dan beritahu kami dalam ulasan di bawah jika ia berlaku!

Tiada cara untuk memuat turun dan memasang kemas kini perisian tegar secara manual. Tidak seperti kemas kini iOS, anda tidak akan mendapat sebarang makluman untuk MagSafe pada Tetapan iPhone anda.

iPhone secara automatik mengambil kemas kini perisian untuk pengecas MagSafe setiap kali kedua-duanya dipasang, dan pengecas MagSafe dipalamkan ke sumber kuasa. Jadi, membiarkan iPhone anda mengecas semalaman adalah pertaruhan terbaik anda.

Semak versi perisian tegar pengecas MagSafe anda

Walaupun tiada cara pasti untuk memuat turun kemas kini perisian tegar, terdapat cara untuk mengetahui versi perisian tegar dan nombor model pengecas MagSafe anda. Tetapi sebelum meneruskan, pastikan pengecas MagSafe disambungkan pada iPhone dan dipalamkan ke sumber kuasa.

Hanya pergi ke Tetapan ā†’ Umum ā†’ Perihal ā†’ Pengecas Apple MagSafe. Di sini, anda akan dapat melihat Nombor Model dan Versi Perisian Tegar Pengecas MagSafe anda.

Langkah untuk menyemak perisian tegar pengecas Apple MagSafe pada iPhone

Jika anda ingin mengetahui sama ada anda mempunyai versi terkini perisian tegar pengecas MagSafe, anda seharusnya melihat perisian tegar pengecas MagSafe 255.0.0.0 dan bukannya 247.0.0.0.

Mengakhiriā€¦

Kemas kini perisian tegar selalunya berada di latar belakang dan tidak mendapat perhatian. Walau bagaimanapun, ramai yang berharap kemas kini baharu ini akan menjadikan pengecas MagSafe mereka serasi dengan peranti yang lebih baharu.

Sebenarnya tiada cara untuk memuat turun perisian tegar itu sendiri, tetapi anda boleh melakukan sesuatu untuk memulakannya. Menyemak versi perisian tegar juga merupakan cara yang baik untuk mengetahui sama ada MagSafe anda dikemas kini atau tidak.

Baca lebih lanjut:

  • Apakah MagSafe, dan bagaimana ia berfungsi pada iPhone?
  • Serasi MagSafe lwn. Dibuat untuk MagSafe: Apakah perbezaannya
  • Aksesori iPhone MagSafe: Sarung, pengecas, bank kuasa dan banyak lagi