Bagaimana untuk menyemak sama ada anda telah disekat di WhatsApp!

71
Whatsapp 07
© NextPit

Saya sudah lama tidak kawan baik anda menjawab mesej anda? Mungkin mereka tidak membalas video lucu yang anda hantar atau tidak menjawab panggilan anda di WhatsApp? Bagaimana jika anda telah disekat? Terdapat dua cara untuk mengetahui: tanya orang itu secara langsung (jika anda boleh memburu mereka) atau selesaikan menggunakan satu siri petunjuk! Inilah cara untuk melakukan yang terakhir.

Bagaimana untuk menyekat kenalan di WhatsApp

WhatsApp membolehkan anda menyekat kenalan yang, atas satu sebab atau yang lain, anda tidak lagi mahu mempunyai apa-apa kaitan dengannya. Jika anda tidak lagi mahu menerima panggilan berterusan atau mesej yang menjengkelkan daripada kenalan tertentu, cuma pilih gangguan daripada senarai kenalan anda dan pergi ke Tetapan>Lain>Sekat dan sahkan dengan memilih OK. Kenalan yang baru anda sekat tidak akan dapat menghantar mesej atau menghubungi anda lagi. Anda berasa lebih lega, bukan?

Walau bagaimanapun, jika anda tidak menerima jawapan kepada mesej yang dihantar di WhatsApp kepada satu atau lebih kenalan untuk beberapa lama, sebabnya mungkin ini: anda sendiri telah disekat! Untuk mengetahui sama ada anda telah berada dalam senarai hitam bekas teman wanita anda atau teman lama anda, apa yang anda perlu lakukan ialah ikuti langkah di bawah.

  • Bagaimana untuk mendapatkan WhatsApp pada tablet anda
Whatsapp 06

Adakah anda telah disekat di WhatsApp? Begini cara untuk mengetahuinya! / © NextPit

Bagaimana untuk menyemak sama ada anda telah disekat di WhatsApp

1. Sahkan status dalam talian terakhir kenalan WhatsApp yang dipersoalkan

Sebagai penguntit anda (akui!) anda tahu dengan baik bahawa dari bar hijau yang dipaparkan di bahagian atas WhatsApp, di mana nama kenalan ditunjukkan, anda boleh melihat bila kenalan terakhir dalam talian. Jika anda tidak mempunyai akses kepada maklumat ini untuk beberapa waktu sekarang, terdapat tiga kemungkinan: anda telah disekat, kenalan anda telah memutuskan untuk tidak berkongsi maklumat ini dengan memilih tetapan khusus dalam menu privasi, atau anda telah memutuskan untuk tidak berkongsi status dalam talian terakhir anda sendiri (dalam kes ini, anda juga tidak akan dapat melihat data yang sama untuk kenalan anda).

  • Bagaimana untuk menyembunyikan sembang WhatsApp (dan memulihkannya apabila diperlukan)

Jika anda boleh menangkap kenalan anda dalam talian maka anda selamat, anda tidak disekat.

tips whatsapp androidpit 9

Apakah kali terakhir kenalan anda yang terlibat disambungkan ke WhatsApp? / © NextPit

2. Hantar mesej dan kira tanda semak

Satu lagi cara untuk mengetahui sama ada anda telah disekat di WhatsApp ialah menghantar mesej kepada kenalan anda dan mengira tanda semak yang dipaparkan: tanda semak tunggal bermakna mesej telah berjaya dihantar, dua tanda semak menunjukkan bahawa penerima menerima mesej, dua tanda semak berwarna biru menunjukkan bahawa mesej itu telah diterima dan dibaca! Malangnya untuk anda, bagaimanapun, dengan mengakses Tetapan>Akaun>Privasi anda boleh melumpuhkan pengesahan baca sama seperti anda boleh mendapatkan status dalam talian terakhir.

Keadaan menjadi lebih rumit, terutamanya jika anda menganggap fakta bahawa satu tanda hanya boleh menunjukkan bahawa penerima telah mematikan telefon mereka (kes yang jarang berlaku, tetapi masih mungkin), tidak disambungkan ke rangkaian atau telah menunjukkan pemberitahuan pada paparan tanpa membuka aplikasi WhatsApp (tersebar di kalangan pemilik iPhone).

  • Cara menukar tetapan pemberitahuan Android
AndroidPIT whatsapp vs telegram 8448

Adakah anda masih menggunakan WhatsApp? Mengapa anda tidak beralih ke Telegram? / © NextPit

3. Semak foto profil kenalan

Ini sudah pasti helah paling berkesan untuk menyemak sama ada anda benar-benar telah disekat di WhatsApp kerana sebaik sahaja anda telah disenaraihitamkan, anda tidak akan dapat melihat foto profil kenalan anda lagi. Daripada imej profil, anda akan menemui ikon kelabu dengan siluet lelaki, sama seperti yang anda dapati disenaraikan untuk kenalan yang telah memutuskan untuk tidak memuat naik sebarang imej profil.

Walau bagaimanapun, jika kenalan yang menyinggung perasaan tidak pernah menggunakan sebarang foto profil, malah helah ini tidak akan memberikan anda kepastian telah disekat atau tidak.

  • Bagaimana untuk memindahkan sembang WhatsApp lama ke telefon pintar baharu anda
mama whatsapp

Adakah anda telah disekat oleh rakan? Gambar profil mereka akan hilang jika ya! / © NextPit

4. Cuba tambah kenalan pada kumpulan baharu

Seperti yang dicadangkan oleh Leo Boss, cara lain ialah membuat kumpulan dan cuba menambah kenalan yang anda syak telah menyekat anda. Jika anda tidak dapat menambahkan mereka pada kumpulan, ini mungkin bermakna anda telah disekat.

  • Bagaimana untuk membalas mesej WhatsApp tanpa muncul dalam talian

Seperti yang anda lihat, tiada cara untuk mengesahkan 100 peratus bahawa anda telah disekat di WhatsApp, dan itu bukan kebetulan. Seperti yang dinyatakan pada tapak web rasmi apl pemesejan yang paling banyak digunakan di dunia, pembangun telah memutuskan untuk memastikan perkara ini tidak jelas untuk melindungi privasi kami apabila kami menyekat salah satu kenalan kami. Untuk mengetahui sama ada anda telah disenaraihitamkan, anda hanya perlu mengumpulkan petunjuk dan menggunakan sedikit gerak hati.

Ingat bahawa jika anda telah disekat, semua mesej yang dihantar tidak akan dihantar kepada penerima, walaupun/apabila anda tidak berkunci. Pada masa yang sama, bagaimanapun, apabila anda menyekat kenalan, ia tidak akan dialih keluar daripada senarai kenalan WhatsApp, ia akan kekal di sana sekiranya anda berubah fikiran.


Adakah anda pernah disekat di WhatsApp?

Adakah anda tahu sebarang petunjuk berguna lain yang akan membantu anda mengetahui sama ada anda telah disekat di WhatsApp? Kongsi mereka dengan kami dalam komen di bawah.