Bagaimana untuk menyembunyikan cerita dalam Facebook pada iPhone atau iPad

47
Bagaimana untuk menyembunyikan cerita dalam Facebook pada iPhone

Sama ada anda berkongsi pembuangan foto percutian anda atau meluahkan perasaan anda, anda boleh menggunakan cerita Facebook untuk memastikan suapan anda bebas daripada kekacauan. Walau bagaimanapun, detik-detik berharga anda patut dikongsi hanya dengan yang istimewa anda. Tidak risau! Di sini, saya akan berkongsi cara menyembunyikan cerita di Facebook dan mengurus akses kepada cerita Facebook anda daripada iPhone atau iPad anda.

Bagaimana untuk menyembunyikan cerita Facebook daripada seseorang pada iPhone atau iPad

Terdapat tiga penyelesaian mudah untuk menyekat keterlihatan kepada cerita Facebook anda daripada rakan anda.

Kaedah 1: Dari Tetapan Facebook

  1. Lancarkan apl Facebook.
  2. Ketik menu hamburger.
  3. Beralih ke Tetapan & Privasi → Pilih Tetapan.
  4. Pilih Cerita daripada bahagian Khalayak dan keterlihatan.

    Buka facebook, pilih ikon hamburger, pergi ke tetapan di bawah tetapan & privasi, ketik cerita

  5. Ketik Privasi cerita → Pilih Sembunyikan cerita daripada.
  6. Tambahkan nama rakan dan halaman anda yang ingin anda sembunyikan cerita anda.

    Pilih privasi cerita, pergi untuk menyembunyikan cerita daripada, tambah nama akaun

Secara bergantian:

  1. Pilih Cipta cerita pada halaman Utama Facebook.
  2. Beralih ke ikon Tetapan.

    Pergi ke tetapan, pilih sembunyikan cerita daripada, pilih selesai

  3. Pergi ke Sembunyikan cerita daripada.
  4. Pilih akaun rakan anda yang anda tidak mahu tunjukkan cerita anda.
  5. Ketik Selesai.

    Pergi untuk menyembunyikan cerita daripada, pilih akaun, ketik selesai

Kaedah 2: Semasa memuat naik cerita

  1. Pergi ke Facebook → Ketik Cipta cerita.
    Anda boleh menambah gambar daripada galeri Foto atau menangkap yang baharu.
  2. Tekan ikon Privasi.
  3. Pilih Sembunyikan cerita daripada pilihan → Ketik nama yang anda mahu sembunyikan cerita baharu anda.
  4. Akhir sekali, pilih Selesai.

    Pergi untuk mencipta cerita, ketik privasi, pilih sembunyikan cerita daripada, pilih nama, pilih selesai

Kaedah 3: Sembunyikan cerita selepas memuat naiknya

  1. Buka cerita Facebook anda.
  2. Ketik pada ikon tiga titik → Pilih Edit Privasi Cerita.

    Pilih ikon tiga titik, pilih edit privasi cerita

  3. Tekan Sembunyikan cerita daripada → Ketik nama akaun yang anda tidak mahu tunjukkan cerita anda.
  4. Pilih Selesai.

    Pergi untuk menyembunyikan cerita daripada, pilih akaun, ketik selesai

Jika anda tidak mahu sepenuhnya mengelak rakan anda selama-lamanya, saya ada penyelesaian untuk anda. Anda harus mempertimbangkan untuk berehat daripada rakan Facebook anda. Ini adalah cara yang tidak berbahaya untuk melakukan perkara yang anda suka tanpa perlu risau tentang siapa yang menonton!

Bagaimana untuk menyesuaikan akses kepada cerita Facebook pada iPhone

  1. Pergi ke Cipta Cerita pada halaman Utama Facebook anda.
  2. Tekan ikon Tetapan → Pilih Tersuai.
  3. Tambah rakan yang anda ingin berkongsi cerita Facebook anda.
  4. Ketik Pilih (bilangan rakan ditambah) Rakan.

    Buka buat cerita, pilih tetapan, pilih tersuai, tambah rakan, ketik pilih rakan

Secara bergantian:

  1. Buka menu hamburger pada halaman Utama.
  2. Beralih ke Tetapan di bawah Tetapan & Privasi → Pergi ke Cerita.
  3. Ketik ikon lungsur yang diletakkan pada privasi Cerita.
  4. Pilih Rakan khusus.
    Di sini, tambahkan hanya rakan yang ingin anda tunjukkan cerita anda.
  5. Tekan Selesai → Sahkan melalui Simpan.

    Ketik privasi cerita, pilih rakan tertentu, ketik selesai, pilih simpan

Bagaimana untuk menyahsembunyikan cerita Facebook daripada seseorang pada iPhone atau iPad

  1. Pilih Cipta cerita pada halaman Utama Facebook anda.
  2. Pergi ke ikon Tetapan → Alih untuk Sembunyikan Cerita daripada.
  3. Nyahtanda akaun Facebook yang anda ingin sembunyikan cerita anda yang akan datang.
  4. Ketik Selesai.

    Buka tetapan, pergi untuk menyembunyikan cerita daripada, nyahtanda akaun, pilih selesai

Cara meredam cerita Facebook seseorang

  1. Buka apl Facebook.
  2. Ketik pada cerita orang yang ingin anda redamkan.
    Sebagai alternatif, anda boleh melawati profil pengguna Facebook dan membuka cerita mereka.
  3. Pilih ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
  4. Pilih pilihan cerita Redam (nama pengguna) daripada menu pop timbul.
  5. Sahkan dengan memilih Redam.

    Pilih ikon tiga titik, pilih redamkan cerita nama pengguna, ketik redam

Nyahredam cerita Facebook pengikut anda

  1. Buka menu hamburger.
  2. Pergi ke Tetapan di bawah Tetapan & Privasi → Ketik Cerita.
  3. Pilih Lihat di sebelah pilihan Cerita yang telah anda redamkan.
  4. Tekan Nyahredam untuk akaun yang anda ingin lihat cerita.

    Buka tetapan, pilih cerita, pilih paparan, ketik nyahredam

Secara bergantian:

  1. Ketik Cipta Cerita → Buka Tetapan.
  2. Pergi ke pilihan Cerita yang telah anda redamkan.
  3. Pilih Nyahredam di sebelah nama akaun rakan atau halaman Facebook anda.

    Ketik cipta cerita, lawati tetapan, pilih cerita yang telah anda redamkan, pilih nyahredam pada akaun pengguna

Soalan Lazim

Apakah yang berlaku kepada Cerita Facebook semasa selepas perubahan?

Malangnya, cerita Facebook anda sekarang tidak akan berubah selepas perubahan privasi. Untuk melihat perubahan, anda mesti memadamkan cerita dan menyiarkannya semula.

Adakah siaran saya akan kelihatan kepada pengguna tersembunyi?

Ya, pengguna tersembunyi anda akan dapat melihat siaran baharu anda.

Adakah pengikut saya akan diberitahu apabila saya menyembunyikan cerita Facebook daripada mereka?

Tidak, rakan anda tidak akan diberitahu apabila anda menyembunyikan cerita anda daripada mereka.

Mengakhiri

Portal media sosial seperti Facebook direka bentuk untuk membina hubungan. Nasib baik, dengan kawalan tersuai, anda boleh memanfaatkan apl itu sepenuhnya. Saya harap artikel ini dapat membantu anda untuk menyimpan detik kenangan anda secara peribadi. Jika ya, kongsikan di ruangan komen.

Baca lebih lanjut:

  • Bagaimana untuk mengosongkan cache Facebook pada iPhone atau iPad
  • Cara menyekat atau menyahkawan orang di Facebook pada iPhone atau iPad
  • Bagaimana untuk menyahaktifkan atau memadam akaun Facebook anda pada iPhone, iPad atau Web

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.